Nasreddin Hoca ve Keloğlan hikayeleri ile çocuklara vergi bilinci aşılanacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 17:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi, Nasreddin Hoca ve Keloğlan hikayeleri ile çocuklara vergi bilinci aşılayacak. Öğrenciler için hazırlanan kitapta, iki kahramanın başından geçen olaylar vergiye uyarlanarak anlatılıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, VergiBilir Projesi ile ilköğretim 3.4 ve 5. sınıf öğrencilerini vergi bilinci eğitimine almaya hazırlanıyor. Bu eğitimde masal ve hikaye kahramanlarından da yararlanacak. İdare, söz konusu proje kapsamında üniversitelerin eğitim bilimcileri ve çeşitli kuruluş temsilcilerinden oluşan özel bir komite kurdu. Bu komite de çocuklara vergi bilinci kazandırılmasına dönük kitap, internet sayfası ve filmler hazırlamak üzere kolları sıvadı. Komitenin üzerinde çalıştığı eğitici kitap, yeni öğretim döneminde ilköğretimin 3, 4 ve 5. sınıfında okuyan bütün öğrencilere dağıtılacak. Kitabın masal kahramanları ise Nasrettin Hoca ve Keloğlan olacak. Kitapta, Nasreddin Hoca ve Keloğlan'ın başlarından geçen çeşitli olaylar, vergiye uyarlanmış şekliyle anlatılacak.

PROJE YAYGINLAŞACAK

Proje çerçevesinde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sayfasında çocuklar için özel bir bölüm açılacak. Çocuklar, bu bölüme girdiklerinde, aile bütçesi ve kamu bütçesi hazırlama gibi verginin konu olduğu değişik bilgisayar oyunları oynayabilecek. Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, kampanya ile ilgili şöyle konuştu: "Amacımız, çocuklarımızın, gelecek neslin vergi bilinci ile yetişmesini sağlamak. Maalesef bugünkü nesil, bu bilinci okullarda alamadı. Hiç değilse, gelecek nesil verginin önemini bilmeli."

NASREDDİN HOCA DALI NEDEN KESTİ?

Eğitici kitapta yer verilecek hikayelerden birisi şöyle: Keloğlan, vergi konusunda akıl danışmak için Nasreddin Hoca'yı görmeye gitmiş. Hoca evinin bahçesindeki kiraz ağacına çıkmış, kiraz topluyormuş. Keloğlan, "Hocam, bazı köylüler vergilerini düzenli ödemiyorlar. Bu konuda bana yardımcı olur musun?" demiş. Nasreddin Hoca da "Hemen köylüleri topla, bu ağacın altına getir" demiş. Keloğlan, köylüleri ağacın altına getirmiş. Keloğlan ve tüm köylüler şaşkınlık içinde hocaya bakmışlar. Çünkü Nasreddin Hoca elinde bir testere, üzerinde oturduğu dalı kesmeye çalışmaktadır. Nasreddin Hoca, onlara dönmüş ve şöyle demiş: "Hoş geldiniz efendiler. Söyleyin bakalım neden vergilerinizi düzenli ödemiyorsunuz? Köylülerden biri yanıt vermiş: "Biz vergi ödemek istemiyoruz, vergi için ayırdığımız parayı yiyip içip harcamak istiyoruz." Hoca bir süre düşündükten sonra testereyle yeniden oturduğu dalı kesmeye başlamış. Herkes hocaya seslenmiş: "Hocam oturduğun dalı kesiyorsun!" Dal kopmuş ve Nasreddin Hoca ağaçtan yere düşmüş. Hoca, köylülere bakmış ve şöyle seslenmiş: "Ey efendiler, ben nasıl bindiğim dalı kesip yere düştüysem siz de verginizi vermezseniz ileride çok zor durumlara düşersiniz. Çocuklarınızın neşeyle oynadığı parklar, okullar nasıl oldu? Üzerinden geçtiğiniz köprü ve yollar ödediğiniz vergilerle yapıldı. Tez zamanda verginizi ödeyin." Yaşanan bu olay ve Nasreddin Hoca'nın sözleri üzerine vergisini ödemeyen köylüler çok utanmışlar ve ikna olmuşlar. Nasrettin Hoca konuşmasına devam etmiş: "Efendiler şunu da unutmayın. Bundan sonra vergisini düzenli ödemeyenler tespit edilecek ve onlara vergi cezası kesilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber