SGK: Sevk zinciri olmalı... Ama pratikte uygulanmaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

25 Haziran 2007

A.A

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, Sağlık Uygulama Tebliği'nden önceki sistemin, farklı sosyal sigorta rejimlerine tabi kişiler arasında sağlık hizmeti alımında ayrıma yol açtığına dikkati çekerek, ?Eski sistem adam kayırma üzerine kurulmuştu, adalete uymuyordu? dedi.

A.A muhabirine SGK Sağlık Uygulama Tebliği konusunda değerlendirmelerde bulunan Türkoğlu, tebliğ ile Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'luların artık aynı prosedüre tabi olduklarını belirterek, ?Aynı hastanenin, aynı odasında yatan farklı sosyal güvenlik kurumlarına tabi vatandaşlar arasında ayrı kurallar olmayacak? dedi.

Sağlık hizmet sunucularının bilgi işlem konuları başta olmak üzere, yeni sisteme adaptasyonuyla ilgili zaman zaman bazı sıkıntılar yaşandığını anlatan Türkoğlu, ancak bunların ciddi olmadığını ve kısa sürede azalacağını ifade etti.

Hastanelerin acil servislerine hastaymış gibi gittiğini ve vatandaşlarla konuştuğunu dile getiren Türkoğlu, yeni uygulamalar konusunda vatandaşlardan olumlu tepkiler aldığını söyledi.

?ESKİ SİSTEM ADALETE UYMUYORDU?

Türkoğlu, bazı çevrelerin yeni uygulamayla ilgili olarak, ?Tamamen popülist ve sürdürülemez bir uygulamadır ve halkı aldatmadır? şeklinde eleştirilerde bulunduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

?Ne yaptık da halkı aldattık? 14 Haziran'da bir sistem vardı ve onu bozduk. Daha önceki sistem şuydu: Emekli Sandığı mensupları ve devlet memurları için sistem bugünkü gibiydi. SSK'lılar, 3. basamak Sağlık Bakanlığı hastanelerine direkt gidebiliyordu. Sadece üniversite hastanesine gidebilmek için Sağlık Bakanlığı hastanelerinden sevk alıyordu. Bağ-Kur'lular Sağlık Bakanlığı hastanelerine yine direkt gidebiliyordu. Üniversite hastanelerine ise gidiyordu, sonra bizden parayı almaya çalışıyordu. Eskiden sevk zinciri var mıydı??

Eski sistemde SSK ve Bağ-Kur'luların, sağlık hizmetlerine Emekli Sandığı mensupları ve memurlar kadar rahat ulaşamadıklarını ifade eden Türkoğlu, ?Eski sistem, adam kayırma üzerine kurulmuştu, adalete uymuyordu? diye konuştu.

?SEVK ZİNCİRİ MUTLAKA OLUŞTURULMALI?

Sağlık kuruluşlarına sevksiz başvuru olanağı getirilmesine ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine Türkoğlu, sevk zincirinin mutlaka oluşturulması gerektiğini söyledi. Ancak fiziki şartların ve personel yapısının buna uygun olması gerektiğini kaydeden Türkoğlu, ?Sevk zincirinin olması gerektiğini, kavram düzeyinde biz de kabul ediyoruz. Ama pratik olarak bunu uygulamanın imkanı yok? dedi.

Türkoğlu, tebliğin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan ve yürürlüğü 1 Ocak 2008'e ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile de uyumlu olduğunu ifade ederek, ?Genel Sağlık Sigortası'nın büyük kısmını, bu tebliğ ile uygulamış olduk? diye konuştu.

?DEVLET HASTANESİ FİYATINA HİZMET İSTENİYOR?

Türkoğlu, ?tebliğde sağlık hizmetlerinin bedellerinin düşük tutulduğu, anlaşmalı sağlık kuruluşlarının belirlenen rakamlar üzerinden hizmet vermesinin mümkün olmadığı ve vatandaşların büyük fark ödeyeceğine? yönelik eleştirilere dikkat çekilmesi üzerine, ?En güzel özel hastanenin, devlet hastanesi fiyatına hizmet vermesi isteniyor. Bu mümkün değil. Bu, bir arz-talep meselesi. Vatandaşlardan katkı payı almayacak birçok özel hastane var? dedi.

Yeni uygulamanın, ek maliyet getirmeyeceğini söyleyen Türkoğlu, anlaşma imzaladıkları özel hastane sayısının bini geçtiğini de sözlerine ekledi.

ÖZEL HASTANELERDEKİ MUAYENE ÜCRETLERİ

Özel hastanelere başvuranların ödemeleri gereken katkı payı konusunda mutlaka önceden bilgilendirilmeleri gerektiğini kaydeden Türkoğlu, ?Özel hastaneler kendilerine başvuranlara ne kadar muayene ya da tetkik ücreti ödeyeceklerini önceden söylemek ve hastanın yazılı onayını almak zorundalar. Daha önce bildirim yapılıp onay alınmadığı halde muayene, tetkik veya operasyondan sonra kendilerinden ücret talep edilenler, bunu kesinlikle ödemek zorunda değil. Böyle bir şeyle karşılaşanlar, hemen bize başvursunlar? dedi.

Türkoğlu, Türkiye'de özel hastane ücretlerinin belirli bir oranda olduğunu, özel hastanelerin küçük bir bölümünde ücretlerinin yüksek olduğunu kaydederek, ?Vatandaşlarımız, yüksek ücret talep eden yerlere gitmek zorunda değil. İsterlerse giderler. Makul ücret uygulayan ve iyi hizmet veren yüzlerce özel hastane var. Herkes kendine uygun bir özel hastaneye gidebilir? diye konuştu.

Türkoğlu, üniversite hastanelerinin ise Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altındaki hiç bir hastadan, öğretim üyesi ücreti dışında mevzuat gereği hiçbir ek ücret talep edemeyeceğinin altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber