14 İlde, Sıcaklardan Dolayı Bazı Memurlar İdari İzinli Sayıldı

Türkiye tam 7 yıl önce bir kez daha bu türden sıcak günler yaşanmıştı. Başbakan Bülent Ecevit imzasıyla yayımlanan Genelgede, 13 ve 14 Temmuz 2000 tarihlerinde tüm memurlar izinli sayılmıştı. Bugünlerde yaşadığımız sıcak günler için farklı bir yöntem tespit edilmiştir. Buna göre memurun idari izinli sayılması Valilere bırakılmıştır. Şuana kadar 14 ilin valisi bu konuda bir genelge yayımlamıştır. İl Valileri, genel olarak hamile, kronik rahatsızlığı olanlar ve engelli memurları idari izinli saymaktadır.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN 'TATİL' GENELGESİ

Sağlık Bakanlığı, hava sıcaklığının zirve yapacağı Çarşamba ve Perşembe günlerinde 'idare tatil' ilan edilmesi yönünde tavsiye kararı verirken, kararın uygulanması valiliklerin yetkisine bırakıldı.

Sağlık Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgede, illerdeki hava koşulları göz önünde bulundurularak gerekirse mesai şartlarının yeniden düzenlenmesini, çalışanların kanuni şartlar çerçevesinde izinli sayılmalarını önerdi. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Turan Buzgan, düzenlediği basın toplantısında, yayımladıkları genelge ve mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin uyarılarda bulundu. Küresel ısınmanın aşırı sıcaklar ve dengesiz yağışlar olarak tüm dünyada etkini gösterdiğini hatırlatan Buzgan, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Çarşamba ve Perşembe günü başta olmak üzere bu hafta içinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ifade etti.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, hafta sonu hava sıcaklıklarının Aydın'da 44, Muğla'da 42, İzmir, Antalya ve Balıkesir'de 41 derece ölçüldüğünü hatırlatan Buzgan, son tahminlere göre Afrika üzerinden gelen ikinci sıcak hava dalgasının Salı ve Çarşamba günü başta Marmara, Ege ve Akdeniz olmak üzere tüm yurtta etkili olmasının beklendiğini ifade etti.

26-27 Haziran günlerinde sıcaklık değerlerinin Aydın'da 45, Manisa'da 43, Adana'da 42, İstanbul'da 39 ve Ankara'da 38 dereceye ulaşmasının beklendiğini belirten Buzgan, konuya ilişkin bir genelgeyi valiliklere gönderdiklerini kaydetti.

Sürekli ilaç kullananlar, bebekler, yaşlılar, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar, alkol ve uyuşturucu madde bağımlısı olanların sıcaklar nedeniyle risk grubunda yer aldığını belirten Buzgan, aşırı sıcakların başta beyin olmak üzere çeşitli organlarda hasara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Turan Buzgan, 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayanlar, bakıma muhtaç olanların, gebelerin ve açık alanda çalışanların sıcaklıklardan özellikle korunmaları gerektiğini söyledi. Buzgan, basın toplantısında sıcak havalardan zarar görmemek için yapılması gerekenleri de anlattı. Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiği tavsiyesinde bulunan Buzgan, bununla birlikte bol sıvı alınmasını, açık renkli kıyafetler giyilmesini önerdi.

Valiliklere gönderdikleri genelgede, bölgenin şartları dikkate alınarak mesai saatlerinin düzenlenebileceğini hatırlattıklarını ifade eden Buzgan, ilk etapta kronik hastalığı olanlar, açık alanda çalışanlar, engelliler ve hamilelerin çalışma şartları açısından ayrıca değerlendirilerek gerekirse kanuni şartlar çerçevesinde izinli sayılabileceğini, sıcaklık değerlerinin hayatın genelini olumsuz etkilemesi durumunda ise diğer kamu görevlileri için de çalışma saatlerinin yeniden düzenlenebileceğini belirttiklerini kaydetti.


BURSA'DA TÜM KAMU GÖREVLİLERİNE SICAK TATİLİ

Bursa Valiliği, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasının beklenmesi nedeniyle il genelindeki kamu görevlisi engellilerin, yarın ve 27 Haziran Çarşamba günü idari izinli sayılacağını bildirdi.

Bursa Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Meteorolojiden alınan bilgiye göre, il genelinde önümüzdeki günlerde hava sıcaklığında önemli artışların meydana gelmesinin beklendiği belirtildi.

Yaz mevsimiyle birlikte giderek artan hava sıcaklığının insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği ifade edilen açıklamada, ''Başbakanlığın 2002/58 Sayılı Özürlüler ile ilgili Genelgesine istinaden ilimizde çalışan kamu görevlisi özürlülerin 26-27 Haziran 2007 tarihlerinde 2 gün idari izinli sayılmaları, Valiliğimizce uygun görülmüştür'' denildi.


İZMİR'DE ENGELLİ, HAMİLE VE KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLARA TATİL

İzmir Valiliği, aşırı sıcak nedeniyle 26- 27- 28 Haziran tarihlerinde engelli, hamile ve kronik rahatsızlığı olan kamu çalışanlarının idari izinli sayılacağını duyurdu.

Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, 27 Haziran Çarşamba günü hava sıcaklığının son yılların ortalamasının üzerine çıkarak gölgede 41 derece olacağı; bazı iç kesimlerde de 1- 2 derece fazla olabileceği; nem oranının ise yüzde 36'ya ulaşacağına dikkat çekildi. Bu derecedeki sıcaklığın özellikle sağlık yönünden bazı sakıncalar doğuracağının gözönüne alınarak alınan önlemler şöyle açıklandı:

?26, 27, 28 Haziran günleri için kamuda çalışanlardan; engelliler, hamileler, kalp, tansiyon, astım, kanser gibi kronik sağlık sorunu olanlar; Daire Müdürlerinin bilgisi dahilinde ?idari izinli' sayılacaklardır. Sağlık Müdürlüğü'nce; personel, araç, gereç, nöbetçi sağlık kurum ve kuruluşları, 112 acil servisleri ile ilgili planlama ve düzenlemeler yapılarak, gerekli önlemler alınacaktır. Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce; orman yangınları ile ilgili olarak aldıkları önlemler gözden geçirilerek sürdürülecektir. Güvenlik ve trafik hizmetleri açısından, İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü; trafik hizmetlerine ağırlık vererek; zorunlu olmadıkça 10.00- 16.00 saatleri arasında trafiğe çıkmamaları konusunda vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ve uyarılması sağlanacaktır.''

İzmir Valisi Cahit Kıraç, ?Hava sıcaklığının artmasından dolayı, herhangi bir olumsuz ya da üzücü bir durumun yaşanmaması için, vatandaşlarımızın; alınan önlemlerin yanı sıra yapılan uyarılara gerekli duyarlılığı göstermelerini rica ediyor; İzmirli hemşerilerime sağlık ve esenlik diliyorum'' dedi.


İSTANBUL VALİSİ GÜLER: - "KRONİK HASTA, HAMİLE VE ENGELLİ PERSONEL 2 GÜN İZİNLİ"

- "TÜM BUNLAR YAPILIRKEN TEMEL KAMU HİZMETLERİ AKSATILMAYACAK, HİZMETİN YÜRÜMESİ İÇİN YETERLİ PERSONEL AYRILMIŞ OLACAKTIR"

İstanbul Valisi Muammer Güler, artan sıcaklıklar nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamile, hasta ve engelli personelin salı ve çarşamba günleri izinli olduğunu bildirdi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'u etkisi altına alan Afrika sıcaklarına karşılık alınan önlemlerle ilgili valilikte bir basın açıklaması yaptı. İstanbul'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6 ila 8 derece üzerinde seyretmekte olduğunu belirten Güler, "Hala etkisini sürdüren sıcak havaya ilave olarak ilimiz yarından itibaren Kuzey Afrika'dan gelen yeni bir sıcak hava dalgasının etkisine girecektir. Hava sıcaklığının 26 ve 27 Haziran salı ve çarşamba günleri mevsim normallerinin 10-12 derece üzerine çıkacağı ve ortalamasının 38-39 dereceyi bulacağı ifade edilmektedir. Buna göre İstanbul'da 26 Haziran Salı günü hava sıcaklığının 37 derece, nemin de yüzde 25 ila yüzde 40 arasında değişebileceği; çarşamba günü ise sıcaklığın 39 derece olacağı, nemin de yüzde 30 derece olacağı ifade edilmektedir" dedi.

Ancak bunların hissedilebilen sıcaklıklar olmadığını dile getiren Güler, "Nem oranına göre hissedilen sıcaklıklar, nemin yüzde 25 olması halinde 1-2, nemin yüzde 30-40 olması halinde de 4-5 hatta 6 dereceye çıkabilmektedir. Bu durum göz önüne alınarak sağlık bakanlığınca yapılan değerlendirmede hava sıcaklığında olabilecek artışın nemdeki artışla birlikte daha da hızlı şekilde etkili olacağı ve insan hayatını olumsuz şekilde etkileyeceği belirtilmiştir" ifadelerini kullandı. Bununla ilgili tedbirlerin gerek valilikçe gerekse il hıfsızsıhha komisyonlarınca değerlendirildiğini belirten Vali Güler, "Valilik olarak yaptığımız değerlendirme ve il hıfsızsıhha kurulunca yaptığımız ön değerlendirmede 26-27 Haziran salı ve çarşamba günlerinde İstanbul'da tüm kamu ve kuruluşlarında çalışan memur, işçi ve diğer personel, yani her statüdeki kamu görevlilerinden özürlülerin, kronik hastalığı olanların ve gebelerin 2 gün idari izinli sayılmalarına karar verilmiştir. Bunun dışında açık alanda çalışan görevlilerinin çalışma şartları ve saatlerinin kurum amirlerince düzenlenmesi konusu da kararlaştırılmıştır. Özel işyerlerinde çalışan kronik hastalıklı, hamile ve özürlü işçilerin de benzeri tedbirler alınması konusunda işverenler benzer tedbirleri almakta görevlendirilmiştir. Tüm bunlar yapılırken temel kamu hizmetleri aksatılmayacak, hizmetin yürümesi için yeterli personel ayrılmış olacaktır" şeklinde konuştu.

Özellikle risk grubunda olan vatandaşların en yakın sağlık kuruluşlarında gerekli tedavileri yapılacağını dile getiren Vali Güler, bununla ilgili olarak sağlık kuruluşlarında gerekli sağlık personeli takviyesi yapılacağını söyledi. İlaç stoklarının yeniden gözden geçirildiğini belirten Güler, sıcak hava dalgası dönemlerinde hayatı olumsuz yönde etkileyebilecek elektrik ve su kesintilerinin yapılmaması konusunda yerel yönetimlerle gerekli koordinasyonun kurulmuş olduğunun altını çizdi. Vatandaşlara 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları konusunda uyarıda bulunan Vali Güler, "Yaşlıların, çocukların, risk grubunda olan vatandaşların tabi dışarı çıkmaması tavsiye edilmektedir. Bunun yanında maalesef geçmiş yıllardan beri çok sayıda boğulma olayları meydana geliyor. İstanbul'da denize girilmesi uygun olmayan, belediyelerce ön görülmemiş veya can kurtaran hizmetleri verilmeyen yerlerde suya girilmemesi, ayrıca kirlilik arz eden yerlerde suya girilmemesi gerekmektedir" diye konuştu. Geçen hafta sonundan itibaren 57 vatandaşın sıcak çarpması nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurduğunu dile getiren Vali Güler, bugün itibariyle 24 vatandaş olmak üzere 81 vatandaşın sıcak çarpması nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuru yaptığını söyledi.

Orman yangınlarıyla ilgili konuya dikkat çeken Vali Güler, "Piknik alanlarına giden vatandaşlarımızın ateş yaktıkları, mangal yaktıkları görülmüştür. Bununla ilgi vatandaşlar mutlaka ve mutlaka herhangi bir ateş bırakmayacak tarzda dikkat etmeleri gerekmektedir" dedi.

Vatandaşlara uyarılara uymaları konusunda çağrıda bulunan Güler, suyla ilgili gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.


ÇANAKKALE VALİLİĞİ "KRONİK HASTA, HAMİLE VE ENGELLİ PERSONEL 3 GÜN İZİNLİ

ÇANAKKALE İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 3 gün süreyle etkili olacak aşırı sıcaklar nedeniyle 26-27-28 Haziran günlerinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamile, özürlü ve hasta personelin, 27 Haziran günü öğleden sonra tüm kamu çalışanlarının idari izinli sayılacaklarını duyurdu.

Çanakkale Meteoroloji İl Müdürlüğü verilerine göre kentte hava sıcaklığının bugün 36 derece, yarın 37 derece, Perşembe günü ise 34 derece olacağı, bu 3 günlük süre içinde nem oranının yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişeceği ve yüksek nemle birlikte hava sıcaklığını 5 ila 8 derece daha fazla hissedileceği açıklandı.

Bu bilgi doğrultusunda Çanakkale Valisi Orhan Kırlı başkanlığında olağanüstü toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, aşırı sıcakların insan sağlığı üzerinde bir takım olumsuzluklara yol açabileceği gerekçesiyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar için idari izin kararı aldı.

Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, 26, 27 ve 28 Haziran günlerinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamileler, özürlü personel, hipertansiyon, şeker, kalp, damar, beyin, kronik solunum sistemiş kronik karaciğer, kronik böbrek hastaları ve buna benzer süreğen hastalığı olanlar ve aşırı sıcakta açık alanda çalışması uygun olmayan kamu çalışanlarının amirlerine bilgi vermek kaydıyla idari izinli sayılacaklarını açıkladı. Vali Kırlı, hava sıcaklığının en üst noktaya ulaşacağı 27 Haziran Çarşamba günü il genelinde mesainin sabah 07.00'de başlatılıp öğlen 12.00'de sona erdirileceğini ve dolayısıyla tüm kamu çalışanlarının öğleden sonra idari izinli sayılacaklarını söyledi.

ÖZEL SEKTÖRE DE TAVSİYE EDİLDİ

Kurul, kamu kurum ve kuruluşları için alınan tedbirlerin tüm özel sektör kuruluşlarında çalışanlar için de uygulanması tavsiyesinde bulundu. Aşırı sıcaklar nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarına müdahale için il genelinde tüm sağlık tesislerinde gereken tedbirlerin İl Sağlık Müdürlüğü'nce alınması kararlaştırılırken vatandaşlar için uyarılar şöyle sıralandı:

?Günün en sıcak saatlerinde, 10.00-16.00 arasında, mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Dışarıda bulunulduğunda ise açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilerek, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli. Güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalı. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamalı ve aşırı hareketlerden kaçınmalı. Sık sık tuz içeren sulu gıdalar alınmalı. Bu saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemeli. Bu saatlerin dışında denize girecekler ise güneşten koruyucu en az 15 koruma faktörlü krem kullanmalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemeli.''


EDİRNE'DE 2 GÜN SICAK HAVA İZNİ

Edirne'de 26 -27 Haziranda engelli, hamile ve kronik hastalığı bulunan personel idari izinli sayılacak.

Edirne İl Hıfzısıhha Meclisi "Yüksek hava sıcaklıkları" gündem maddesi hakkında olağanüstü toplanarak hava sıcaklığının Çarşamba günü 42 derece olma ihtimali ile ilgili bir karar aldı. Buna göre 26- 27 Haziran tarihlerinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelliler, hamileler ve kronik hastalığı (tansiyon, kalp ve beyin damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, astım, KOAH, kanser, şeker, epilepsi, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi) olan personel idari izinli sayılacak.

Vali Yardımcısı Halit Deveci başkanlığında toplanan kurul, şu kararları aldı: "Edirne Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, ilimizde dün ve bugün sıcaklık 38 derece olarak gerçekleşmiş olup, yarın 41 derece ve Çarşamba günü 42 derece olması beklenmektedir. Nem oranı bugün yüzde 29 olarak gerçekleşmiştir. Nem oranının yüzde 35 ve üzeri olması durumunda sıcaklık +4 derece daha fazla hissedilecektir. Yükselen hava sıcaklıklarında toplum sağlığının korunması amacıyla, İl Sağlık Müdürlüğünce alınacak tedbirler açısından ilimiz genelindeki tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının uyarılmasına, aşırı sıcaklar nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarına müdahale için ilimiz genelindeki Trakya Üniversitesi dahil tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında gereken tedbirlerin alınmasına ve bu kararların mahalli televizyon, radyo ve gazetelerle kamuoyuna duyurulmasına, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelliler, hamileler ve kronik hastalığı (tansiyon, kalp ve beyin damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, astım, KOAH, kanser, şeker, epilepsi, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi) olan personelin 26-27 Haziran 2007 tarihlerinde idari izinli sayılmalarına, özel sektörün de aynı durumda olan çalışanları için Edirne Ticaret ve Sanayi Odası aracılığı ile duyuru yapılmasına karar verildi."

Kurul ayrıca sıcak hava dalgası dönemlerinde hayatı olumsuz etkileyebilecek elektrik ve su kesintilerinin yaşanmaması için ilgili kuruluşlarca gerekli tedbirlerin alınmasına, Meteoroloji İstasyon Müdürlüğünden alınacak bilgiye göre Perşembe gününden itibaren durumun tekrar değerlendirilmesine ve gereğini yerine getirmeyenler hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği yasal işlem yapılacağı belirtildi.

ESKİŞEHİR VALİLİĞİ'NDEN "SICAK HAVA" İZNİ

Öte yandan Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, aşırı sıcak hava sebebiyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kronik hastalığı olanlar ile engelli ve hamile personelin yarın izinli sayılacağını açıkladı.

Vali Kadir Çalışıcı, yaptığı yazılı açıklamada, çarşamba günü hava sıcaklığının mevsim normallerinin 10-12 derece üzerine çıkarak 35 santigrat dereceye ulaşacağının tahmin edildiğini kaydetti. Eskişehir'de aynı gün nem oranının gündüz saatlerinde yüzde 35, akşam saatlerinden sonra ise yüzde 50 dolaylarında olacağının beklendiğini ifade eden Çalışıcı, "Yine Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce, hava sıcaklığında olabilecek artışın, nemdeki artışla birlikte daha fazla etkisiolacağı, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği belirtildi. Söz konusu uyarılar doğrultusunda, valiliğimiz ve İl Hıfzısıhha Kurulu'nca alınan kararla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında memur, işçi ve diğer pozisyonlarda çalışan her statüdeki görevlilerden; kronik hastalığı olanlar, engelliler ve gebeler, 27 Haziran Çarşamba günü izinli sayılacaktır" dedi.

Vali Çalışıcı, kamu kurum ve kuruluşlarında açık havada çalışanların, 27 Haziran'daki çalışma şartları ve çalışma saatlerinin kurum amirlerince düzenleneceğini belirterek, "Bahse konu tarihte kamu hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi için kamu amirlerince yeterince personel görevlendirilecektir. Özel işlerinde çalışan kronik hastalar, özürlüler ve hamileler için işverenlerce benzeri tedbirler alınacaktır. Söz konusu hususlara titizlikle uyulması, konuyla ilgili olarak gerekli işlemlerin alınmasını ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederim" şeklinde açıklamada bulundu.


KOCALİNDE 3 GÜN İZİN

KOCAELİ Valiliği, aşırı sıcaklar nedeniyle bugünden itibaren 28 Haziran'a kadar kronik hasta, engelli ve hamilelerin 3 gün boyunca idari izinli sayıldıklarını açıkladı.

Türkiye'yi etkisi altına alan Afrika sıcaklarına karşı Sağlık Bakanlığı'nın Valiliklere, memurlara izin konusunda yetki vermesi üzerine Kocaeli'de de bugünden itibaren 28 Haziran'a kadar kronik hasta, engelli ve hamilelere izin verildi. Kocaeli Valiliği'nden yapılan açıklamada, bugün Kocaeli'de 39 derece beklenen, yarın ise 40 dereceyi aşacağı belirtilen sıcak havaya karşı vatandaşların tedbirli olmaları istendi. Açıklamada ayrıca, İl Hıfzısıhha Kurulu kararıyla, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelden sağlık raporu ile belirlenen kronik hastalığı olanlar ile açık alanda güneşe maruz kalarak çalışanlar, özürlü ve hamilelerin 26, 27, 28 Haziran tarihlerinde idari izinli saylılacakları duyuruldu.

SAKARYA'DA 2 GÜN İZİN

SAKARYA Valiliği, aşırı sıcaklar nedeniyle, 26 ve 27 Haziran tarihlerinde kronik hasta, engelli ve hamilelerin idari izinli sayıldıklarını açıkladı.

Türkiye'yi etkisi altına alan Afrika sıcaklarına karşı Sağlık Bakanlığı'nın Valiliklere, memurlara izin konusunda yetki vermesi üzerine Sakarya'da da bugün ve yarın kronik hasta, engelli ve hamilelere izin verildi.


ADANA'DA KAMU PERSONELİNE 2 GÜN SICAK HAVA İZNİ

ADANA (İHA) - Adana Valisi İlhan Atış, yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle sağlık açısından çalışması sorun olabilecek personelin 2 gün izinli sayılmalarının kararlaştırıldığını bildirdi.

Vali Atış, yaptığı açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olan, aşırı sıcaklardan dolayı kendisini iyi hissetmeyen ve sıcak havadan olumsuz etkilenen hamile, engelli ve kronik rahatsızlığı bulunan personelin, 27-28 Haziran 2007 tarihlerinde işe gelip gelmemeleri yönünde kendi kararları doğrultusunda 2 gün idari izinli sayılmalarının kararlaştırıldığını belirtti.


AYDIN'DA MESAİ SAATLERİNE SICAK RÖTUŞ

- AFRİKA SICAKLARINDAN EN ÇOK ETKİLENEN İLLERDEN AYDIN'DA RESMİ KURUMLARDA 27-28 HAZİRAN GÜNLERİ MESAİ SAATLERİ 07.00-12.30 OLARAK DEĞİŞTİ

- AYDIN'DA, 27-28 HAZİRAN GÜNLERİ KRONİK HASTALIĞI OLAN, HAMİLE, ÖZÜRLÜ, YAŞLI VE AÇIKTA ÇALIŞANLAR İDARİ İZİNLİ SAYILACAK

Aydın İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi bugün sabah saatlerinde yaptığı toplantıda 27, 28 Haziran Çarşamba ve Perşembe günleri için mesai saatlerini değiştirilmesine karar verdi. Afrika sıcaklarından Türkiye'de en çok etkilenen il olan Aydın'da engelli, hamile, kronik rahatsızlığı olan ve açıkta çalışan kamu çalışanlarının 27, 28 Haziran 2007 tarihlerinde 'idari izinli' sayılacağı bildirildi. Kapalı alanlarda çalışanlar ise, 07:00 mesaiye başlayacak ve 12:30'da günlük mesaiye tamamlayacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan 'sıcak' uyarısının ardından Aydın İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi olağanüstü toplandı. Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu başkanlığında yapılan toplantının ardından yapılan yazılı basın açıklamasıyla, alınan kararlar kamuoyuna açıklandı. Yapılan açıklamada, "Kamu çalışanları 27, 28 Haziran 2007 Çarşamba ve Perşembe günleri için kamuda çalışanlardan özürlüler, hamileler, kalp, tansiyon, astım, kanser gibi kronik sağlık sorunu olanlar ve açıkta çalışanların daire müdürlerinin bilgisi dahilinde 'idari izinli' sayılacaklardır. 27 ve 28 Haziran günleri mesai satlerinin sabah 07:00-12:30 olarak belirlenmesine öğleden sonra acil kamu hizmeti veren kurumlarda hizmetin aksamaması için kurum amirlerince gerekli düzenlemelerin yapılamsı koşuluyla kamu görevlilerinin idari izinli sayılmasına sıcak hava dalgası dönemlerinde hayatı olumsuz olarak etkileyebilecek elektirik ve su kesintilerinin yaşanmaması için gerekli tedbirlerin ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından alınmasına yalnız yaşayan yaşlıların bakım ihtiyacı olanların yardıma ihtiyacı olan risk guruplarının yaşadıkları mekanlarda kontrol edilmeleri ve gerekli müdahalelerin yapılabilmesi amacıyla Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından, personel, araç, gereç, nöbetçi sağlık kurum ve kuruluşları, 112 acil servisleri ile ilgili planlama ve düzenlemeler yapılarak, gerekli önlemler alınmasına, 10 ile 17 saatleri arasında denize girilmemesine karar verildi" ifadelerine yer verildi. Toplantının ardından Vali Mustafa Malay'a sunulan kararlar onaylanarak hayata geçirildi.


MANİSA'DA YARIM GÜN MESAİ TATİLİ

Manisa İl Hıfzıssıhha Kurulu, kamu kurum ve kuruluşlarında 27-28-29 haziran tarihlerinde yarım gün mesai yapılmasını, personelin öğleden sonra izinli sayılmasını kararlaştırdı.

Manisa Valisi Refik Arslan, başkanlığında yapılan İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarını bir basın toplantısıyla açıkladı.

Öztürk, Manisa Meteoroloji Müdürlüğünden alınan hava tahminlerinde, sıcaklığın 27-28-29 haziran tarihlerinde Manisa'da 42-44 derecede seyredeceğinin, nem oranının da yüksek olacağının belirtildiğine işaret ederek, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların bu tarihlerde mesailerini 07.00-12.00 saatleri arasına çektiklerini, öğleden sonra idari izinli sayılınmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Kurumlar tarafından vatandaşların mağduriyetlerine yol açmayacak şekilde gerekli tedbirlerin alınmasının da benimsendiğini ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:

"27-28-29 haziran tarihlerinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan özürlü ve açık alanlarda çalışanlar, kronik hastalığı (kalp, tansiyon, astım, şeker v.b.) olanlar ile hamilelerin belirtilen günlerde tam gün idari izinli sayılmaları hususunda kamu kurum ve kuruluş amirlerinin Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27. maddesi gereğince yetkili kılınmasına; Sıcak hava dalgası nedeniyle hayatın olumsuz olarak etkilenebileceği elektrik ve su kesintilerinin yaşanmaması için gerekli tedbirlerin ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından alınmasına karar verilmiştir." Vali Öztürk'ün açıkladığı İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına göre, halkın aşırı sıcaklardan etkilenmemesi için güneş ışığının dik geldiği saatlerde (11.00-16.00) mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması, günlük sıvı kaybının önlenmesi için en az 2 litre su içilmesi, yağlı gıdalardan kaçınılması konusunda duyurular yapılacak.

Öte yandan Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay, yaptığı açıklamada, vatandaşların, genel korunma kuralları ile beslenme ve sıvı alımlarına dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi.


- KÜTAHYA'DA KRONİK HASTA, HAMİLE VE ENGELLİ KAMU PERSONELİNE İZİN

HÜSEYİN EFE

KÜTAHYA (İHA) - Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, artan sıcaklıklar nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamile, kronik hasta ve engelli personelin çarşamba günü idari izinli olduğunu bildirdi.

Vali Kocatepe, yaptığı yazılı açıklamada, "Havalar mevsim normallerinin üzerinde olduğu ve insan sağlığını etkileyeceği için kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan risk gruplarını ilgilendiren personel 1 gün idari izinli sayılacaktır. Buna göre, hava sıcaklığındaki artış insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği için, devlet memurlarından özürlüler (özür durumuna göre kurum amirince karar verilecektir), gebeler, kronik hastalığı olan (şeker hastalığı, kalp hastalığı, psikolojik hastalığı vb.) personel

çarşamba günü idari izinli sayılacaktır" ifadelerini kullandı.


BİNGÖL'DE SICAK İZNİ

Bingöl Umumi Hıfzısıhha Kurulu, kronik hastalığı olanlar, açık alanda çalışanlar, özürlüler ve hamiler ile sıcağa karşı hassasiyeti bulunanların 27-28 Haziran'da idari izinli sayılmalarına karar verdi.

Bingöl Valiliği'nde yapılan açıklamada, Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz başkanlığında toplanan Umumi Hıfzısıhha Kurulu'nun aşırı sıcaklıklarla ilgili aldığı kararlar açıklandı.

Açıklamada, kronik hastalığı olanlar, açık alanda çalışanlar, özürlüler ve hamiler ile sıcağa karşı hasiyeti bulunanların kurum müdürlerinin inisiyatifiyle 27-28 Haziran'da idari izinli sayılmalarına karar verildiği bildirildi.

Kurul, bahse konu günlerde belediyenin su kesintilerine gitmemesi için gerekli tedbirlerin alınması ve sağlık kuruluşlarının gerekli önemleri alarak olumsuz durumlar için hazırlıklı olmasını istedi.


BİLECİK'TE ENGELLİ KAMU ÇALIŞANLARINA SICAK TATİLİ

(FOTOĞRAFLI)

M. YAŞAR BAYAZİT

BİLECİK (İHA) - Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası Bilecik'te de etkili oluyor.

Termometreler 40 dereceyi gösterdi. Şehir merkezinde serinlemek isteyenler gölge yerleri ve yeşil alanları tercih etti. Valilik tarafından yapılan açıklamaya göre, Bilecik'te il genelinde kamuda çalışan engelliler, hamileler ve kronik hastalığı olanlar 1 gün süreyle izinli olacak. Sıcak çarpmalarına karşı yaşlıların, çocukların, sağlık problemi olanların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları istendi.


YALOVA'DA İKİ GÜN TATİL

Yalova Valiliği aşırı sıcaklar nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli, kronik rahatsızlığı bulunan ve hamile olan personelin iki gün idari izinli sayılmasına karar verdi.

Vali Yardımcısı M. Özay Peker tarafından dün akşam saatlerinde yapılan yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün genelgeleri ve Yalova Valiliği Meteoroloji İstasyonu Müdürlüğü'nden alınan hava tahmin raporunun İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi tarafından değerlendirilip, Yalova genelinde bazı tedbirler alındığını belirtildi.

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında memur, işçi ve diğer pozisyonlarda çalışan her statüdeki görevlilerden kronik hastalığı olanlar, özürlüler, hamileler 27- 28 Haziran'da idari izinli sayılacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında açık havada çalışanların 27- 28 Haziran'da çalışma şartları ve çalışma saatleri kurum amirlerince yeniden düzenlenecek.

Vali Yardımcısı Peker, bu tarihlerde kamu hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi için kurum amirlerince yeterince personel görevlendirilerek gereken tedbirler alınacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber