Şener, Sezer'i ikna etti... Erol, SPK Baskanı oldu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Haziran 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğan Cansızlar'ın görev süresinin 20 Kasım'da dolmasıyla birlikte boşalan SPK Başkanlığı'na, kurul İkinci Başkanı Turan Erol atandı. Erol, Kasım ayından bu yana SPK Başkanlığı görevini vekaleten yürütüyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından ilk aşamada veto edilen Erol, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in devreye girmesiyle Erdoğan'dan da onay aldı ve başkanlık koltuğuna oturdu. Şener'in, geçtiğimiz günlerdeki sürpriz ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e bu kararnameyi de götürdüğü öğrenildi.

ERDOĞAN ?BEKLESİN' DEMİŞTİ

Erol, 22 Temmuz seçimlerinde aday olmayıp sürpriz yapan Şener'e yakınlığı ile biliniyor. Şener, Cansızlar'ın görev süresinin dolmasının ardından, Başbakan Erdoğan ile görüşerek, SPK Başkanlığı'na, ikinci başkan olarak görev yapan Turan Erol'un atanmasını önermişti. Başbakan Erdoğan ise Erol'u yeterince tanımadığını gerekçe göstererek, ?beklesin? demişti. Kulislerde, Erdoğan'ın, SPK Başkanlığı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş'ı düşündüğü, bu nedenle Erol'un atamasını veto ettiği konuşulmuştu. Şener, bu süre içinde Erdoğan'ın veto ettiği Erol ile çalışmaya devam ederken, Erol, yedi ay boyunca SPK Başkanlığı'nı vekaleten yürüttü. Şener, yaklaşık 15 gün önce Başbakan Erdoğan ile yeniden görüşerek, SPK Başkanlığı atamasını gündeme getirdi.

KÖŞK SEÇİMİ BELİRLEDİ

Erdoğan, bu sefer Turan Erol'a vize verdi. Erol'un kararnamesi geçtiğimiz hafta başında Köşk'ün onayına sunulurken, Cumhurbaşkanı Sezer, Erol'un SPK Başkanlığı'na atanmasına ilişkin kararnameyi önceki gün onaylarak Başbakanlığa gönderdi. Atama kararnamesi Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sezer, boş bulunan SPK kurul üyeliğine İlhami Öztürk'ün atanmasına ilişkin kararnameyi de onayladı. Öztürk, Şener'in danışmanlığını yürütüyordu. Erol'un SPK Başkanlığı'na atanmasında ilginç bir yöntem uygulandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Turan Erol, SPK Başkanlığı'na,

?üyeliğinden kalan süreyi tamamlamak? üzere atandı. 8 Şubat 2003 tarihinde SPK üyeliğine altı yıllığına atanan Erol, iki yıl başkanlık yapacak. SPK başkanları altı yıllığına atanırken, Erol'un iki yıllığına atanmasını Başbakan'ın istediği öğrenildi.

Lakabı Turan Hoca

SPK Başkanlığı'na atanan Turan Erol, kurum içinde ?Turan Hoca? olarak biliniyor. Erol'un bu isimle anılmasında, üniversitelerde uzun yıllar öğretim üyeliği yapmasının etkili olduğu bildirildi. 1961 yılında Trabzon'da doğan Erol, 1985 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu. Erol, yüksek lisansını Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde yaparken, Hollanda'nın Erasmus Üniversitesi'nde de ekonomi doktorasını tamamladı. Erol, 1986-1990 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde, 1990-1997 yılları arasında da Erasmus Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber