Şifresini kullanmayana Pazar günü alışveriş yok

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Haziran 2007 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kartta şifreyle alışverişe zorunlu geçiş için sadece 48 saat kaldı.

Kredi kartında şifre kullanımı yoluyla harcama yapılmasını sağlayan chip&PIN sistemine zorunlu geçiş için 48 saatten daha az bir süre kalırken, kullanıcıların önemli bir bölümü hâlâ şifreli işlem yapmadı. Kartta şifre kullanımı dün itibarıyla yüzde 80'e ulaşırken bankacılar tüm ısrarlarına rağmen birçok müşterinin kart şifresini almadığını belirtiyor. Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) aylardır yürüttüğü reklam kampanyaları, bankaların gönderdiği milyonlarca SMS mesajına rağmen hala şifrelerini öğrenmeyen tüketiciler 1 Temmuz Pazar gününden itibaren alışveriş yapamayacak.

Bankacılık sisteminin uzun süredir hazırlandığı ve önemli bir yatırım yaptığı sistemle ilgili sonuçlar, chip&PIN sisteminin genel olarak büyük bir başarı yakaladığını ortaya koyuyor. BKM verilerine göre chip&PIN'e uyumlu yani chip takılan kartların oranı yüzde 95'e ulaştı. Sektörde sisteme uyumlu POS makinalarının oranı ise yüzde 98 düzeyinde bulunuyor. Ancak aynı başarı oranı tüketicilerin ihmalkar davranmaları nedeniyle kart kullanımında yakalanamadı.

Son veriler en yüksek başarı oranının yakalandığı 28 Haziran'da bile yüzde 20'lik bölümün şifresini kullanmadan alışveriş yaptığını ortaya koydu.

Kaç kişi şifresini biliyor?

Bu rakamlar 15.5 milyon kart kullanıcısının ve 31.6 milyon kredi kartının bulunduğu pazara oranlandığında 3 milyon kişinin sahibi bulunduğu yaklaşık 6 milyon kredi kartının şifresini kullanmadığını gösteriyor. Alışverişte neden şifre kullanılmadığına yönelik tahminler ise farklı. BKM yetkilileri kartta şifre bilinme oranının çok yüksek olduğunu kaydederek, ?Kullanmama nedenleri arasında alışveriş yapılan işyerinde şifre istenmemesi ya da tüketicinin kullanmadığı kredi kartına şifre almaması gibi etkenler var? diyor.

Buna karşın kredi kartlarını dağıtan büyük bankaların yetkilileri ise tüm ısrarlarına reğmen kart şifrelerini almayan önemli bir müşteri topluluğu bulunduğunu belirtiyor. Bir bankacı ?Bu tüketicilere şifrelerini almaları için sürekli olarak SMS yolluyoruz. Bunun yararlarını görüyoruz. Ancak müşterilerin tamamının bu uyarılardan sonra şifre aldıklarını söyleyemem. Şifre öğrenme ve kullanım oranımız BKM'nin ortalamalarıyla aynı düzeyde? dedi.

Şifrenizi nasıl alıyorsunuz?

Bankalar müşterilerinin şifrelerini alabilmeleri için her türlü kolaylığı gösteriyor. Kart şifresini bilmeyen veya unutan bir tüketici yenisi almak için telefon bankacılığı hizmeti veren çağrı merkezlerini arayarak şifrelerini otomatik sistem aracılığıyla alabiliyor. Ayrıca bankaların internet sitelerinden de çok kısa sürelerde şifre temin edilebiliyor. Bir başka yöntem de tüketicilerin doğrudan banka şubelerine giderek şifre edinmeleri.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber