Çöl sıcakları "herşey dahil'i de yaktı, yarım pansiyoncular karlı çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Haziran 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ender TÜRKKAN/MARMARİS (Muğla), (DHA)

GÜNEY Ege Otelciler ve Turistik İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz, bir haftadır ülkeyi kasıp kavuran çöl sıcaklıklarının, ?her şey dahil' sistemi ile hizmet veren otellerde milyonlarca YTL'lik maliyet artışına yol açtığını söyledi.

İlhan Açıkgöz, geçen hafta Cuma gününden itibaren kendisini hissettirmeye başlayan aşırı sıcaklıkların, günlük yaşamın yanı sıra turizm sektöründe de iz bıraktığını ifade etti. Sıcaktan kaçan turistlerin, otellerde daha fazla vakit geçirmeye başladığına dikkat çeken İlhan Açıkgöz, ?Müşteriler dışarı çıkmayıp otelde kalınca, daha fazla klima kullanılıyor, daha fazla enerji sarfiyatı yapılıyor. Su kullanımı da katlanıyor. Fazla kullanımdan ötürü arızalanan elektrikli alet sayısı artıyor. Bu durum da tüm konaklama tesislerinin enerji ve bakım masraflarının büyümesine sebep oluyor'' dedi.

Sıcaklardan dolayı en büyük maddi kayba her şey dahil sistemiyle çalışan otellerin uğradığını savunan Başkan Açıkgöz sözlerine şöyle devam etti:

?Maliyet artışı, herşey dahil sistemiyle çalışan tesislerde daha büyük boyutlara ulaştı. Müşteri, dışarı çıkmayıp otelde kalınca yiyecek ve özellikle de içecek maliyetleri adeta tavan yaptı, yüzde 20 civarında arttı. Su, enerji, bakım ile yiyecek ve içecek maliyetlerindeki bu farkı üst üste koyarsak tüm Türkiye'de herşey dahil hizmet veren tesislerin sıcaklardan ötürü oluşan maddi kaybı, milyonlarca YTL'ye ulaşmıştır.''

YARIM PANSİYONCULAR KARLI ÇIKTI

Açıkgöz, çöl sıcaklıklarının müşterilerine sadece oda kahvaltı ya da yarım pansiyon hizmet veren konaklama tesislerinin işletmecilerinin ise yüzünü güldürdüğünü belirterek, ?Her şey dahilcilerin aksine bu meslektaşlarımız, sıcak sebebiyle müşterilerine daha fazla içecek satma, dolayısıyla daha fazla ekstra gelir elde etme şansı buldu. Yani çöl sıcaklarından karlı çıktı'' diye konuştu.

Küresel ısınmaya dikkat çeken Açıkgöz, bu sorunun sadece Türkiye'deki oteller için geçerli olmadığını belirtti. Sıcağın yarattığı bu etkilerin, Yunanistan, İtalya gibi birçok ülkede de yaşandığını kaydeden İlhan Açıkgöz, ?Artık meslektaşlarımız havadan zarar görmek istemiyorlarsa, küresel ısınma gerçeğini, havaların daha da sıcak olabileceğini düşünmeli ve bu doğrultuda çözümler geliştirmeli'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber