KPSS 2007/5 Yerleştirme İşlemleri Soru-Cevap Dosyası (5)

KPSS 2007/5 tercih işlemleri 28 Haziran'da başladı.... Yerleştirme işlemlerinde son gün 4 Temmuz... Daha önce üyelerimizden gelen sorular üzerine dört adet soru ve cevap dosyası yayımlamıştık. Bugün ise soru ve cevaptan ziyade, tercihlerin nasıl yapılması gerektiğine dair önemli bir dosya yayımlıyoruz. Yerleştirme işlemlerine katılacak tüm adaylara, bu önemli dosyayı okumalarını öneriyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Temmuz 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TERCİH SIRALAMASI ÖNEMLİ MİDİR?

ÖSYM, adaylara 15 tercih imkanı sunmuştur. Bir adayın yapmış olduğu 15 tercihe de, kendisinden daha düşük puanlı birinin yerleşmesi mümkün değildir. Bu nedenle adayların, en çok gitmek istedikleri kadroları en üste yazmaları gerekmektedir.

NAKİL İŞLEMLERİ HANGİ KURUMLARDA KOLAYDIR?

Gerek eş durumu gerekse de sağlık durumu nedeniyle nakil isteyecek adayların teşkilatı geniş kamu kurumlarını tercih etmesi gerekmektedir. Örneğin Maliye Bakanlığının her ilde teşkilatı bulunmaktadır. Dolaysıyla Maliye Bakanlığında, yerleştirme sonrasında istenecek eş durumu tayinlerinde, aile birliğinin sağlanması kolay olacaktır.

Ancak, üniversitelerin başka bir ilde teşkilatı bulunmamaktadır. Örneğin Selçuk Üniversitesine yerleşen ve eşi İstanbul'da çalışan bir memurun, eş durumu tayin talebinin karşılanması kolay olmayacaktır. Üstelik Selçuk Üniversitesinin İstanbul'da teşkilatı olmadığı için, eş durumu tayinlerinde dahi sorumluluk memurun üstünde kalacaktır. Zira, memur, başka bir kurumdan kendine uygun bir kadro bulmalıdır ki, naklen geçiş yapabilsin. Başka bir kurumdan kendine uygun kadro bulsa dahi, Selçuk Üniversitesinin personel ihtiyacını gerekçe göstererek muvafakat vermemesi mümkün olabilecektir.

MÜMKÜN OLDUĞUNCA AZ ADAYLA YARIŞMAYA ÇALIŞIN

En güzel tercih, en az sayıda kişi ile yapılan tercihtir. Bunun için de, çok fazla nitelik istenen kadrolar yazılmalıdır. Bir örnek verelim: İki kadro olsun. Kadrolardan birisi meslek liselerinin elektronik bölümü mezunu olma şartını arasın, diğeri ise lise ve dengi okul mezunu olma şartını..... İlk kadroya en fazla 100 bin kişi başvurabilecekken, ikinci kadroya başvurulması halinde yarışılacak kişi sayısı 1 milyon 300 bindir.

Adayların, bu şekilde, askerlik, yaş, istenen belgeler gibi hususları göz önüne alarak yarışılacak kişi sayısını azaltmaları gerekmektedir.

SÖZLEŞMELİ KADROLARI TERCİH ETMELİYİM?

2007/5 Kılavuzunda yer alan sözleşmeli kadrolar 4/B'li kadrolar değildir. Bunlar en az memurluk kadar güvenceli olan 399'a tabi KİT kadrolarıdır. Bu sözleşmeli kadroların ücretleri de yüksektir, sosyal imkanları da fazladır. Sınıfı belirtilmeyen ve derecesi 0 olarak gözüken kadrolar sözleşmeli olup, adayların bu kadroları da tercih etmeleri kendi yararlarınadır. Daha sonra yapılacak özelleştirmelerde adayların işsiz kalmaları gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Zira 399'a tabi sözleşmeliler, özelleştirme halinde diğer kurumlara memur olarak atanmaktadır.

HANGİ KURUMLARIN ÜCRETLERİ YÜKSEKTİR?

Personeline ek ödeme veren bazı kamu kurumları şu şekilde sıralayabiliriz: Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, TİKA Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı(Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı), TSK (sivil memurlar), Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Hudut ve Sahiller Sağlık Gn. Md., Yurt-Kur Genel Müdürlüğü, Darphane ve Damga Matbaası Gn. Md., Devlet Meteoroloji İşl. Gn. Md., DHMİ Gn.Md., Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü,

YERLEŞTİRMELERDE NOKTA ATAMA MI YAPILIYOR?

Yerleştirmelerde nokta atama yapılmamaktadır. Adaylar yerleştikleri kadrolar için il emrine atanacak, daha sonra ayrıca il müdürlüğünce bir kez daha yerleri belirlenecektir. Pozisyonlar için ise il emrine atama söz konusu olmayıp nokta atama yapılmaktadır.

Örneğin Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Mersin'deki kad-rosuna yerleşemeye hak kazanan bir aday, Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca Mersin il emrine atanacak, daha sonrada valilik ve il müdürlüğünün ortak kararıyla il veya il'e bağlı ilçe içindeki ihtiyacı olan yere atanacaktır. Toprak Mahsulleri Ofisine ait bir pozisyonu tercih eden aday pozisyonun karşısında belirtilen yere atanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber