Sağlık Uygulama Tebliğine Türk-İş ve TİSK'ten eleştiri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2007 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Türk-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 15 Haziran'da yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nin "önemli sorunlara yol açabileceğini" savundular.

Alınan bilgiye göre, Türk-İş, tebliğ ile ilgili olarak bir rapor hazırladı.

Raporda, "kamuoyuna sağlıkta reform olarak takdim edilen tebliğin, gerekli düzenlemeler yapılmadığı takdirde önemli sorunlar yaratacağı" kaydedilerek, sorunların başında, "SGK tarafından satın alınacak sağlık hizmet bedellerinin düşük tutulmasının geldiği" ifade edildi.

Raporda, şöyle denildi:

"Örneğin dahiliye muayenesi için kurumun yatak sayısına göre özel sağlık kuruluşuna, bazı tetkikler de dahil olarak ödeyeceği miktar 27,60 YTL iken, özel hastanelerde uygulanan fiyat 150-300 YTL'dir. Sigortalı hastanın cepten ödeyeceği fark miktar özel hastanelere göre değişse de ortalama 100 YTL olacaktır."

Yürürlük tarihi ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda birinci basamak sağlık hizmeti sunmak üzere aile hekimliği kurumunun getirildiği ve sevk zincirinin öngörüldüğü hatırlatılan raporda, tebliğde ise sevk zincirinden vazgeçildiği kaydedildi.

Kanun metninden çıkartılmaması durumunda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki sevk zincirinin, 1 Ocak 2008'den itibaren uygulanacağına işaret edilen raporda, "Doğrudan başvuruya alışan sigortalılar yeni sisteme alışıncaya kadar önemli sıkıntılar yaşayacaklar, özellikle tedavisi devam etmekte olan hastalar sorunlarla karşılaşacaktır" denildi.

TİSK ise daha önce yaptığı açıklamada, "sigortalılar için daha iyi bir sağlık hizmeti gibi görünen düzenlemenin, gelecek dönemde gerek uygulama gerekse sağlık hizmetlerinin finansmanı konusunda ciddi sonuçlar doğurabileceğini" ifade etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber