Tuğrul Türkeş: CHP ile uzlaşmak bize yakışmaz

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Temmuz 2007 06:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milliyetçi Hareket Partisi'nin milletvekili adayı Tuğrul Türkeş, 22 Temmuz seçimlerinde öne çıkan isimlerden. Hareketin lideri merhum Alparslan Türkeş'in oğlu. Bir dönem genel başkanlık için Devlet Bahçeli ile yarıştı.

Kurucusu olduğu Aydınlık Türkiye Partisi'nden ayrıldıktan sonra aktif siyasete ara verdi. Bahçeli'nin teklifi üzerine yeniden siyaset sahnesinde. Türkeş, seçim sonrası için sıkça dillendirilen 'MHP-CHP koalisyonu'na mesafeli: "Milliyetçiliği, vücuttaki apandismiş gibi gören CHP ile uzlaşmak bize yakışmaz." CHP'nin yıllarca milliyetçiliği kötü bir şey gibi halka sunduğunu hatırlatırken soruyor: "AKP kötü de, CHP iyi mi?" Cevabını kendisi veriyor: "Hayır."

Türkeş'in MHP'den adaylığı kamuoyu açısından 'sürpriz' oldu. Türkeş, teklifin Bahçeli'den geldiğini belirtirken, bunun kendisi için şaşırtıcı olmadığını belirtiyor. Ardından ekliyor: "Bahçeli ile 10 yıldır görüşüyoruz. Bölücübaşının idam dosyasının görüşüleceği zaman sekiz sayfalık mektup yazdım kendisine. Ağabeyi vefat ettiğinde başsağlığına gittim. En son kendisi, beni ziyaret etti. Zaten, ülke meseleleri konusunda görüş alışverişinde bulunuyorduk." Türkeş, "Alparslan Türkeş'in MHP'si ile bugünkü MHP arasında fark olup olmadığı' yönündeki soruya muhatap oluyor zaman zaman. Türkeş, "Tabii ki fark var. Olacaktır." karşılığını veriyor. Aradaki farkın, çağın getirdiği zorunluluktan kaynaklandığını ifade ediyor. Şöyle devam ediyor: "Başbuğ, 2. Cihan Savaşı sonrasında, Soğuk Savaş döneminde, Türk milliyetçiliğinin lideriydi. 20. yüzyıl Soğuk Savaş dönemiydi. Farklı bir çağdı. Sovyetler dağılmadan kullandığınız söylemlerle, birlik dağıldıktan sonra kullanılan söylemler farklı olacaktır. Şimdi çıkıp da 'Kahrolsun sosyalizm' mi diyeceğiz? Zaten sosyalizm kahrolmuş. 21. yüzyıl bilgi çağı. Şu an da 21. yüzyılda yapılması gerekenler hakkında fikir üretiyor ülkücüler. Bu noktada ikisi birbirinden farklı mıdır? Farklıdır. Çünkü farklı olması gerekmektedir."

Türkeş, 22 Temmuz seçimlerinde bir hayli iddialı. Ona göre, 'MHP, bugün için tek başına iktidar ile koalisyon arasında duruyor. İki durumda da iktidar olacak'. Bu görüşün herkes tarafından kabul edildiğini ileri süren Türkeş, "CHP'nin de AKP'nin de alacağı oyun bir maksimumu var. Ama MHP'nin alacağı oyun üst sınırı yok." diyor. Peki, 'CHP-MHP koalisyon hükümetinin kurulacağı' yönündeki yorumlara ne diyor? Türkeş, CHP'ye soğuk: "CHP, yüce Atatürk'ün kurduğu bir parti. 6 okun bir tanesi milliyetçilik iken, milliyetçiliği vücuttaki apandismiş gibi gören, yıllarca kötü bir şeymiş gibi halka sunmaya kalkan bir siyasi parti ile uzlaşmanın bize yakışmayacağını düşünüyorum. Açık ve net. CHP yıllarca bize apandis muamelesi yaptı. 'Milliyetçilik giderilirse daha iyi olur' diyenler, şimdi ulusalcı noktaya gelmişler, hoş gelmişler. Biz 40 yıldır oradayız. O bakımdan, AKP kötü de, CHP iyi mi?... Hayır." Türkeş, AK Parti ile CHP'nin gerilim siyasetinden rant elde ettiği düşüncesinde. 'Tahterevalli' adını verdiği teorisinden bahsediyor: "Tahterevallinin iki tarafı da toplumu gerip, rant sağlıyor. Niye CHP ile koalisyon diyelim ki..? Tek başına iktidar diyoruz."

Türkeş'e göre, AK Parti, seçime bir hafta kala K.Irak'a operasyon yapmayı planlıyor. Ancak böyle bir girişimin oy kazandırmayacağı kanaatinde: "Sırf seçim kaygısıyla yapılmış bir operasyonda verilecek her şehidin kanı onları boğar." MHP iktidarında operasyonun mümkün olacağını savunan Türkeş, partisinin iktidara gelmesiyle ABD başta olmak üzere Kuzey Irak'taki bütün unsurların gerekli mesajı alacağını iddia ediyor. Türkeş, şöyle devam ediyor: "Ancak asker göndermek tek çözüm değil. Ekonomik ve siyasi tedbirleri kapsayan bir paket de hazırlanmalı." Türkeş, Bahçeli'nin Erzurum mitinginde 'Terörist başını asacak ip mi bulamıyorsun? Al da as!" diyerek kalabalığın üzerine ip fırlatmasına da destek veriyor. Bunu, "Şahaneydi bana göre. Bu AKP iktidarına çok güzel bir cevaptır." sözleriyle ifade ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber