AK Parti tezkerede henüz fikirbirliği sağlayamadı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 05 Temmuz 2007 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik bir operasyonu da içeren tezkerenin Meclis'e getirilmesi konusunda AK Parti'de içinde henüz ortak bir yargı oluşmadı.

Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Meclis'e gelirse tezkereye destek vereceklerini söylerken, TBMM Dışişleri Komisyonu Mehmet Dülger, konuya temkinli yaklaşarak, izahını isteyeceğini söyledi. Dülger, "Irak'a girmek şeftaliyi çekirdeğiyle yutmak demektir, çekirdek zor çıkar" dedi.

TBMM Dışişleri Komisyon Başkanvekili Eyüp Sanay da tezkerenin içeriğine göre hareket edeceğini söyledi. AKP Ankara milletvekili Ersönmez Yarbay ise olası bir tezkereye karşı ret oyu kullanacağını açıkladı. AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Çelik ise Kuzey Irak'a müdahalede gerektiği konusunda devlet organları bir noktaya gelirse, bu konuda Meclis'in, hükümetin ve askerin hazır olduğunu herkesin bilmesi gerektiğini söyledi. Olası müdahalenin rastgele konuşulmasını doğru bulmadığını belirten Çelik, "Ama şu ana kadar gözlemlediğimiz, böyle bir şeye ihtiyaç olmadığı, diplomatik kanalların sonuna kadar zorlanacağı bakış açısı hakim. Şu an itibariyle partimin içerisinde böyle bir toplantıyı gerektirecek bir hareketliliğin olmadığını söyleyebilirim" dedi.

Bıçak kemiğe dayandı

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda düzenlenen ?Bağımsızlık Günü? resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış İlişkiler Danışmanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış da PKK terörü konusunda ABD ile istenilen işbirliğinin yapıldığını kendisinin de iddia etmediğini belirterek, "Artık Türk milletinde bıçak kemiğe dayandı. Bu konuda müttefikimizden bir an evvel gerekli adımları atmasını bekliyoruz. Ulusal çıkarlarımızı korumak için gereken zamanda gereken şeyi yaparız, bundan kimsenin şüphesi olmasın? dedi.

Dışişleri 1 saatte hazırlar

22 Temmuz seçimleri öncesi sınırötesi operasyona ilişkin tartışmalar sürerken tezkerenin hazırlanmasının çok az zaman alacağı belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar, ?Yeter ki karar alınsın, öncellikli bir konu olacağı için tezkere Dışişleri'nden yarım günde, hatta bir saatte çıkar,? dedi. Diplomatik kaynaklar bu konuda önemli olanın siyasi karar alınması olduğunu vurguladı.

Bu arada DTP Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak ise ?Sınır ötesi operasyon ve Kuzey Irak'a müdahaleyi çok kaygı verici olarak görüyoruz. Bunun iç politika malzemesi haline getirilerek, birkaç oy almak için yapıldığını biliyoruz? dedi.

1 milyar dolarlık anlaşma

Bu arada Dışişleri Bakanlığı, CHP'nin gündeme taşıdığı "1 milyar dolarlık anlaşmaya" dair dün yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin Irak'a tek taraflı müdahalede bulunmaması hususunun, Türkiye ile ABD arasında 22 Eylül 2003'te imzalanan hibe anlaşmasının ön koşulu haline hiçbir zaman gelmediğini, Türkiye'nin, bu anlaşmayla tek taraflı müdahale konusunda bir taahhütte bulunmadığını bildirdi.

Açıklamada, "Anlaşma uyarınca Türkiye'ye taksitlerle verilmesi öngörülen 1 milyar dolar hibenin ödenmesi sürecinde, Türkiye'nin Irak'a tek taraflı müdahalesi söz konusu olursa, ABD tarafı ödemenin geri kalanını askıya alma hakkına sahipti. Nitekim, tek taraflı müdahale halinde anlaşmaya esas teşkil eden anlayışın ortadan kalkacağı anlaşmada kayıt altına alınmıştı. Bu, ABD'yi bağlayan tek taraflı bir karardı" denildi. Açıklamada, ekonominin seyri gözönüne alınarak bu tür mali bir desteğe ihtiyaç olmadığına karar verildiği ve dolayısıyla anlaşmanın işleme konulmasından da vazgeçildiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber