Hukukçulara göre tam bir karmaşa

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 05 Temmuz 2007 20:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, 22 Temmuz seçimlerinden sonra oluşacak yeni Meclis'in 1 Ağustos'tan itibaren 30 gün içinde yeni cumhurbaşkanını 367 çoğunlukla seçmek durumunda olduğunu, aksi halde Meclis'in feshedileceğini söyledi.

ANKARA - Anayasa Mahkemesi kararı, seçimden sonra yeni Meclis, yeni cumhurbaşkanı seçimi ve referandum nedeniyle tam bir karmaşa yaşanacak. Kararı NTV'ye değerlendiren eski Adalet Bakanı ve hukukçu Hikmet Sami Türk, Anayasa değişikliği paketi henüz onaylanmadığı ve 22 Ekim'de halk oyuna sunulacağı için yeni Meclis'in cumhurbaşkanını Ağustos ayı içinde üçte iki çoğunluk, yani 367 toplantı yeter sayısı aramak suretiyle seçmesi gerektiğini belirtti. Türk ?Bu noktada uzlaşma olmazsa Meclis yenilenmek durumunda kalabilir? dedi.

Türk, NTV'nin sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

?Bu kanun bilindiği gibi sayın cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulmuştur. Yürürlükteki kanuna göre anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasına ilişkin kanuna göre anayasa değişiklikleri Resmi Gazete'de yayınını izleyen 20'nci günden sonraki ilk pazar günü yapılır. Bu da 21 Ekim 2007 gününe tekabül etmektedir.

Dolayısıyla yürürlükteki kanunlara göre 21 Ekim 2007 günü bu kanunla ilgili halkoylaması yapılacaktır ve o zamana kadar da bu kanun yürürlüğe girmemiştir. Yürürlüğe girmesi halkoylamasıyla kabulüne bağlıdır ama 22 Temmuz'da yapılacak olan seçimden sonra ortaya çıkacak olan parlemento bunu değiştirebilir mi onu göreceğiz. Yeni parlamentonun gündemindeki en önemli konu, ilk yapacağı işlerden biri Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanını seçtikten sonra yeni cumhurbaşkanını seçmektir.

MECLİS 1 AYDA SEÇMEK DURUMUNDA

Çünkü anayasamızın 102'nci maddesine göre cumhurbaşkanı seçilemediği taktirde Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri derhal yenilenir. O nedenle yeni parlementonun gündemindeki ilk konulardan biri söylediğim gibi meclis başkanını seçtikten sonra 1 aylık cumhurbaşkanı seçim sürecini işletmeye başlatmaktır.

MECLİS 1 AĞUSTOS'TA TOPLANACAK'

Benim tahminim Meclis seçimden sonra 1 Ağustos'ta toplanacak. Ağustos ayı içerisinde yani 30 gün içerisinde yeni cumhurbaşkanının seçilmesi gerekir. İlk 10 gün aday bildirme süresi, geri kalan 20 günde en az 3'er gün arayla yapılacak olan 4 turda cumhurbaşkanının seçilmesi... Ama buradaki güçlük şurada; Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği ve geçtiğimiz günlerde gerekçesi yayınlanan bir kararı var. Bu karara göre Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı yeter sayısı 367'dir yani üçte iki çoğunluk cumhurbaşkanlığı seçiminde toplantı yeter sayısı olarak aranmaktadır. Şimdi Anayasa Mahkemesi'nin biçim yönünden Anayasa'ya aykırı bulmadığı ve referanduma götürülen kanunda bu yeter sayı üçte bire indirilmektedir. Ama bu kanun henüz kabul edilmiş bir kanun değil. Bunu halk kabul edecektir. Bu da referandumla olacaktır.

367 ÇOĞUNLUK YİNE GEREKECEK

Yani yürürlükteki kanuna göre 21 Ekim 2007'de yapılacak olan halkoylamasıyla bunun kabul edilip edilmeyeceği anlaşılacaktır. Dolayısıyla yürürlükteki kanuna göre 367 milletvekili yürürlükteki Anayasa Mahkemesi kararına göre 367 toplantıda hazır bulunmak durumundadır.

PARTİLER UZLAŞMAK ZORUNDA

Eğer bu sağlanamazsa o zaman cumhurbaşkanlığı seçimi yapılamayacaktır. Bu şunu gösteriyor; uzlaşma. Yeni çıkacak parlementoda hiçbir parti hatta belki de iki parti kendi aralarında anlaşmayla cumhurbaşkanı seçebilecek durumda olmayacaklardır. Büyük bir olasılıkla durum böyle görünmektedir. O nedenle geniş bir uzlaşma zorunludur. Yani meclisin en az üçte ikisini kapsayan ve Türk toplumunun büyük çoğunluğunun arkasında olduğu bir toplantı yeter sayısı ile birleşimin açılması ve ona göre yapılması gerekir. Aksi taktirde Meclis'in tekrar yenilenmesi söz konusu olabilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber