ENKA'dan enerji bürokratına 249 milyar rüşvet

Haber Giriş : 13 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ENKA Holding'in, üç doğalgaz çevrim santralinin sözleşmesini onaylayan, önce TEAŞ, ardından da TETAŞ'ta hukuk müşaviri olarak çalışan Saba Soytekin'e 249 milyar lira rüşvet verdiği ortaya çıkarıldı.

Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, Türkiye'nin önde gelen enerji şirketlerinden olan Şarık Tara'nın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı ENKA Holding'in uzun yıllar TEAŞ'ta, bu kuruluşun tasfiyesinden sonra TETAŞ'ta hukuk müşaviri olarak çalışan Saba Soytekin'e 248 milyar lira rüşvet verdiğini tespit etti. Enerji Bakanlığı, ENKA'nın Gebze, İzmir ve Adapazarı doğalgaz santralleri satış sözleşmelerini onaylayan TETAŞ'ın hukuk müşaviri Saba Soytekin'le ilgili bu rapor üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Rüşvet skandalını, ANAP'lı Enerji eski Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan hakkında "Yüce Divan" kararı veren Enerji Soruşturma Komisyonu ortaya çıkardı.

Rapora göre; Enerji Soruşturma Komisyonu, ENKA Holding tarafından yapılan Gebze, Adapazarı ve İzmir doğalgaz santrallerini incelemeye aldı. Yapılan incemelerde, devletin Gebze Santrali'nden 505.9 milyon dolar, Adapazarı Santrali'nden 277.2 milyon dolar, İzmir santralinden de 486.6 milyon dolar zarar edeceği belirlendi. Şok rapor üyeleri şaşırttı Enerji Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın raporunda, "Saba Soytekin'in hesabına, ENKA A.Ş. tarafından nedeni açıklanamayan 248 milyar lira yatırıldığı" belirtildi. "Rüşvet" olarak değerlendirilen ENKA kaynaklı nedeni belirsiz hesap işlemiyle ilgili raporda şu bilgilere yer verildi: "İhalelerin sonuçlanmasından sonra sözleşmelerin imzalanması aşamasında şartname eki sözleşme taslaklarında, sözleşmelerin imzalanmasından sonra da gerek Açıklama Protokolleri gerekse Değişiklik Protokolleri ile sözleşmelerde tamamının devlet aleyhine fakat şirketler lehine olarak yapılan bu değişikliklerin nedenlerinin anlaşılmasında komisyonumuzca güçlük çekilmiştir. Ancak, komisyonumuza intikal eden Bakanlık Teftiş Kurulu tarafından, Yap-İşlet Değerlenme Komisyonu, Yap-İşlet Komisyonu üyesi ve aynı zamanda bu ihale işlemleri ile ilglili olarak gerekli hukuki mütaalaları vermekle görevli olan avukat Saba Soytekin hakkında düzenlenen 15 Haziran 2004 tarihli raporda, devlet aleyhine yapılan bütün işlemlerin nedeni anlaşılmıştır. Sözkonusu raporda, Adapazarı, Gebze ve İzmir santrallerinin yapımını üstlenen şirketlerin yüzde 49 oranında hissesine sahip ENKA A.Ş.'nin hesaplarında açıklanmayan nedenlerle 248 milyar 815 milyon lira tutarında bir paranın adı geçen şahsın hesabına aktarıldığının tespit edildiği belirtilmiştir."

Soytekin'e suç duyurusu talebi

Saba Soytekin ile ilgili müfettiş raporu, 15 Haziran 2004 tarihinde tamamlandı. Raporun bir örneği TBMM Enerji Soruşturma Komisyonu'na gönderildi. Raporun sonuç kısmında, TETAŞ'tan istifa etmesinin ardından, sözleşmelerini onayladığı ENKA şirketi tarafından hesabına para yatırılması nedeniyle Saba Soytekin hakkında, cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulması istendi. Rapor, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından 17 Haziran 2004 tarihinde onaylanarak işleme konuldu.

Paralar istifadan sonra yatırılmış

Teftiş Kurulu'nun, TBMM Enerji Soruşturma Komisyonu'na gönderdiği rapora göre, Saba Soytekin, uzun yıllar TEAŞ'ta hukuk müşaviri olarak çalıştı. 'Beyaz Enerji' operasyonu kapsamında, eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi başta olmak üzere hakkında dava açılan TEAŞ bürokratları arasında Soytekin de bulunuyor. Soytekin, TEAŞ'ın tasfiye edilmesinin ardından TETAŞ'ta hukuk müşaviri olarak çalışmaya başladı. Rapora göre, Teftiş Kurulu Başkanlığı'na Saba Soytekin'in servetinde inanılmaz artış olduğu ve geliriyle açıklanamayan bir hayat sürdüğüne dair ihbar mektubu geldi. İhbar mektubu üzerine Soytekin ile ilgili soruşturma başlatan Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişleri, Soytekin'in TETAŞ'tan 2 Haziran 2003 tarihinde istifa ettiğini belirledi. Soytekin'in banka hesaplarında yapılan incemelerde, "ENKA A.Ş. EFT" açıklamasıyla, 29 Temmuz 2003 tarihinde 40 milyar lira, 13 Ağustos 2003 tarihinde 8.5 milyar lira, 16 Eylül 2003 tarihinde 55.5 milyar lira, 15 Ekim 2003 tarihinde 39.8 milyar lira, 14 Kasım 2003 tarihinde 51.2 milyar lira ve 18 Aralık 2003 tarihinde ise 53.6 milyar lira yatırıldığı tespit edildi. Müfettişler, incelemeler sırasında hem ENKA yöneticilerinden, hem de Saba Soytekin'den, hesaba yatan paraların gerekçesini açıklamasını istedi. Ancak her iki taraf da Soytekin'in hesabına yatan paraları konusunda bir açıklama getiremedi ve müfettişlere bilgi vermekten kaçındı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber