Sezer, AKP hükümeti döneminde toplam 22 yasayı veto etti

Haber Giriş : 13 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 3 Kasım seçimlerinden bugüne kadar AKP hükümeti tarafından çıkarılan 22 yasayı veto etti. Hükümet bu vetolu yasalardan bazılarını

aynen geçirip Sezer'e gönderdi. Hükümet, Sezer'in, değiştirilmesine karşılık ikinci kez veto ettiği, 2B orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili Anayasa değişikliği ve imam-hatiplilerin üniversiteye girişini kolaylaştıran yasa halen TBMM'de bekletiyor. TBMM'nin 22'inci döneminde AKP hükümeti tarafından bugüne kadar 443 yasa tasarı ve teklifi yasallaştırıldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kendisine gönderilen bu yasalardan 22'sini bir daha görüşülmek üzere geri gönderdi. Hükümet, Sezer tarafından veto edilen ve aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a siyasete devam olanağı sağlayan Anayasa değişikliği ile Milli Eğitim Temel Yasası, Orman Yasası, TUBİTAK, Vergi Barışı, Emekli Sandığı Yasası, Bazı Vergi Yasaları, At Yarışları, Basın Ve Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin dava Ve Cezaların Ertelenmesine Dair Yasa, Olağanüstü Hal bölge Valiliği İhdası Hakkındaki Yasa'da değişiklik yapan yasalar ile Spor Müsabakalarında Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine İlişkin Yasa'yı üzerinde değişiklik yapmadan yeniden Genel Kurul'dan geçirerek Cumhurbaşkanı Sezer'e gönderdi. Genel Kurul'da, Vergi Barışı Yasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa'yı ise değiştirerek yeniden kabul etti.

SEÇİM ÖNCESİ BELEDİYE SINIRLARINDA DEĞİŞİKLİĞE DE VETO
Cumhurbaşkanı Sezer, hükümetin son yerel seçimlerden önce TBMM'den geçirdiği, büyükşehir belediyelerinin sınırlarını yeniden belirleyen ve "pergel yasası" olarak bilinen Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkındaki KHK'de değişiklik yapan Yasa, Bazı Belediyelerin Kaldırılması Hakkındaki Yasa ve Bazı Belediye Ve Köylerin Denizli Belediyesine Eklenmesine İlişkin Yasa'yı da veto etti. Hükümet, bu vetolu yasaları yeniden TBMM'de görüşmeyerek, Kamu Yönetimi Reformu çerçevesinde belediyelerle ilgili yeni hazırlanan yasalar çerçevesinde düzenledi.

AKP REFERANDUMU GÖZE ALAMADI
Hükümet, TBMM'de değiştirilerek kabul edilmesine rağmen Cumhurbaşkanı Sezer tarafından ikinci kez veto edilen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışı ile ilgili anayasa değişikliğini ise bekletiyor. Sezer'in bu yasayı tekrar veto etmesi durumunda referanduma gidilmesi gerekecek.

Hükümet, gündeme ilk geldiği günden beri başta askerler ve YÖK olmak çok çeşitli kesimlerin tepkisini alan, imam- hatiplilerin üniversiteye girişini kolaylaştıran yasayı tekrar TBMM'den geçirmek yerine beklemeye aldı.

KAMU REFORMU ÖNÜMÜZDEKİ YASAMA DÖNEMİNE
Sezer son olarak, diş hekimliği asistanlık sınavıyla ilgili Tababet Ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Yasada Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa, Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Yasada Değişiklik ve İl Özel İdaresi Yasası'nı da veto etti.

Hükümetin, İl Özel İdaresi Yasası'nı, Kamu Yönetimi Reformu kapsamında olan ve veto edilmesi beklenen diğer yasalarla birlikte görüşülmesi için yeni yasama dönemine kadar bekleteceği ifade ediliyor.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber