İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS Alımlarında, Gözden Kaçan Bir Detay

Mahalli idarelerin, kendi başlarına, memur almalarına imkan veren Bakanlar Kurulu Kararının yürürlüğünün Danıştay tarafınca durdurulduğunu daha önce açıklamıştık. Danıştay'ın bu kararı, uygulamaya imkan veren KPSS yönetmeliğine ilişkindi. Ancak, 11 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan iki yeni yönetmelik düzenlemesi ile, mahalli idarelere zabıta memuru ve itfaiye personeli alma imkanı getirilmiştir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Temmuz 2007 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manşet detayında belirttiğimiz üzere mahalli idarelerin memur alımlarına imkan veren düzenlemenin dayanağı KPSS Yönetmeliği idi. 17 Ocak 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle, mahalli idarerin memur alımları ÖSYM'nin merkezi memur yerleştirmesinin dışına çıkarılmıştı. Bu düzenlemenin yürürlüğü 6 Haziran'da durdurulmuştur.

Ancak, 11 Nisan'da tüm mahalli idareler için iki önemli değişiklik yapılmıştır. Değişikliklerden birisi Belediye İtfaiye Yönetmeliğinde, diğeri ise Belediye Zabıta Personel Yönetmeliğinde yapılmıştır.

YÖNETMELİKTE YER ALAN HÜKÜMLER

Zabıta memurluğuna atanma şartları yönetmeliğin 13'üncü maddesinde şu şekilde belirlenmiştir:

Zabıta memurluğuna atanmak için 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin (A) fıkrasında belirtilen genel şartların yanı sıra;
a) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
b) Tartılma ve ölçülme aç karnına, soyunuk ve çıplak ayakla olmak kaydıyla erkeklerde en az 1.67 m, kadınlarda en az 1.60 m boyunda olmak ve boyun 1 m den fazla olan kısmı ile kilosu arasında (+,-) 10 kg. dan fazla fark olmamak,
c) Sınavın yapıldığı tarihte 25 yaşını doldurmamış olmak,
şartları aranır.

Yazılı ve sözlü sınavı belirleyen 14'üncü maddede ise şu hükümler yer almıştır.

(1) İlk defa zabıta memurluğu kadrolarına atanacakların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)'na girmeleri ve sınav komisyonunca belirlenecek taban puanı almaları şarttır.
(2) Bu sınava giren adaylardan zabıta memuru olarak atanmak isteyenler; belediyenin kadro sayısı ile aranan nitelikleri belirterek açtığı ve kendi internet sitesi ile İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde, Türkiye genelinde yayın yapan gazetelerin en az birinde ve bir mahalli gazetede ilan ettiği zabıta memurluğu sınavına başvururlar. Başvuranlar arasından en yüksek puana sahip adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının üç katı aday belirlenerek sözlü sınava çağrılır.
(3) Sözlü sınav, sözlü sınav komisyonunca yapılır. Sözlü sınav komisyonu bir başkan ile en az iki üyeden oluşur. Komisyonun başkan ve üyeleri belediye başkanınca belirlenir. Komisyon üyelerinden en az birinin zabıta biriminden olması şarttır.
(4) Sözlü sınav mülakat şeklinde yapılır. Sınavın yeri, başlama gün ve saati, adaylara yazılı olarak duyurulur. Adayların bu sınava alınmaları alfabetik soyadı sırasına göre olur. Sözlü sınavda değerlendirme, komisyon başkan ve üyelerinin 100 üzerinden ayrı ayrı takdir edecekleri notlar toplamının ortalaması alınarak yapılır. Sözlü sınavda başarılı olabilmek için 100 üzerinden en az 70 puan almak gerekir.
(5) Sözlü sınav komisyonu, sınava giren adayları mesleki konularda uygulamalı olmak üzere, bu Yönetmelikte atanma için öngörülen genel ve özel şartlara sahip olup olmadıkları açısından değerlendirir.
(6) Başarı notu, sözlü sınavda alınan not ile KPSS notun ortalamasıdır. Sözlü Sınav Komisyonu, sınav sonuçlarını iki sınavın ortalamasına göre en yüksek not alandan başlayarak sıralandırmak suretiyle bir liste haline getirip imzalar.
(7) Sınav ilanında belirtilen kadro sayısı kadar aday, komisyonca belirlenen sözlü sınav sonunda belirlenen başarı notu sıralamasına göre sınavın bitiş tarihini takip eden iki gün içinde, liste halinde belediyesinde ilan edilir. Ayrıca sınav sonuçları kazanan adaylara yazılı olarak tebliğ edilir. Bu tebligatta sınavı kazanmış olanların atanması için gerekli belgeler ve işlemler ile bunların belediyeye teslimi için tanınan süre belirtilir.
(8) Ayrıca sınav ilanında belirtilen kadro sayısının yarısı kadar yedek başarı listesi ilan edilir. Sınavı kazanan adaylardan süresi içinde ilgili belediyesine başvurmayanların yerine birinci yedekten başlayarak yedek başarı listesindeki sıraya göre adaylar çağrılır. Açıklanan yedek başarı listesi bir sonraki sınava kadar geçerlidir.
(9) Sınavı kazananlar, belediye başkanının onayı ile zabıta memuru olarak göreve atanır ve bunların bilgileri Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER NE ANLAMA GELİYOR?

Yapılan bu değişilikler belediyelerin zabıta teşkilatı ve itafiye eri kadrolarına yapılacak atamaların, ÖSYM'nin merkezi memur yerleştirmesinin dışına çıktığını göstermektedir. Bir kaç aydır yaşadığımız ve Danıştay kararı ile çözüme ulaştığını düşündüğümüz sorun bu yönetmelik değişikliği ile tekrar karşımıza çıkmıştır. Sözkonusu bu iki yönetmelik değişlikliği iptal edilmediği sürece, belediyeler bu şekilde, zabıta memuru ve itfaiye personeli almaya devam edecektir.

Bu yönetmeliğe dayanılarak yayımlanan iki adet yeni ilan, sitemizin ilan.memurlar.net servisinde yer almaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber