Yerdeki yaralıya kurşun yağdırdı, mahkemede inkarı seçti

15 Temmuz'da 3 kişinin şehit edildiği, 49 vatandaşın yaralandığı FSM Koprusu'nun, Anadolu'dan Avrupa'ya gecis istikametini kapatmak ve kopruyu kontrol altına almakla gorevlendirilen, köprüdeki darbecilere "ateş et" emri veren FETÖ üyesi eski yarbay Adnan Uygun, hedef gözeterek ateş açtığı tanık, müşteki beyanları ve sanık savunmalarıyla tescillenmesine rağmen inkar yolunu seçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2019 11:39, Son Güncelleme : 08 Mart 2019 11:45
Yerdeki yaralıya kurşun yağdırdı, mahkemede inkarı seçti

15 Temmuz'da 3 kişinin şehit edildiği, 49 vatandaşın yaralandığı Fatih Sultan Mehmet Koprusu'nun (FSM), Anadolu'dan Avrupa'ya gecis istikametini kapatmak ve kopruyu kontrol altına almakla gorevlendirilmesinin yanı sıra köprüdeki darbecilere "ateş et" emri veren FETÖ'cü eski yarbay Adnan Uygun, hedef gözeterek ateş açtığının tanık, müşteki beyanları ve sanık savunmalarıyla tescillenmesine rağmen dava sürecinde inkar yolunu seçti.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında aktif rol alarak birçok vatandaşın şehit olması veya yaralanmasında talimatları bulunan darbeci sanıklar, yargılandıkları davalarda, elde edilen görüntü, ses kayıtları ile tanıkların teşhis ve anlatımlarına rağmen savunmalarını "inkar politikası" üzerine kurmayı sürdürüyor.

Cezaevine girdikten sonra örgüt talimatı çerçevesinde inkar yolunu seçen sanıkların savunmalarında öne sürdükleri tezlerin birçoğu, kanıtlanan delillerle çürütüldü. FETÖ'nün "inkar politikası" üzerine savunma yapan darbecilerden biri de eski yarbay Adnan Uygun oldu.

Darbenin koordinatörleri tarafından, FSM Koprusu'nun Anadolu'dan Avrupa'ya gecis istikametini kapatma ve kopruyu kontrol altına alma gorevi, Kuleli Askeri Lisesi Komutanlıgı 3.Tabur Komutanı olan darbeci eski yarbay Uygun'a verildi.

Uygun'un emir komutası altında eski binbaşı Muhammet Hanifi Ertosun, eski yüzbaşı Bahadır Köse, Unimog araclarla 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgından okula gelen 27 asker vardı.

- Şehit Kaya'ya yerde bile ateş etti

Darbeciler, saat 21.30 sıralarında Kuleli Askeri Lisesi Komutanlıgından hareketle FSM Köprüsü girisine intikal ederek, emniyete ait köprü koruma binasını kontrol altına aldıktan sonra, Anadolu yakasından Avrupa'ya geçiş istikametini kapatmaya çalıştı.

Darbecilere tepki göstermek için köprüye akın eden vatandaşlardan biri şehit Hasan Kaya'ydı.

Darbe girişimine tepki göstermek ve müdahale etmek amacıyla FSM Köprüsü'ne giden, bolgede toplanan vatandaslarla kopruyu ve yolu kapatan darbecilere dogru ilerleyen Kaya, bazı vatandaşlarla tankın üzerine çıktı. Kaya'ya, tankın üzerinde bulunduğu esnada darbeci Adnan Uygun tarafından hedef gözetilerek ateş açıldı.

Uygun, açılan ateş sonucu vurularak yere düşen Kaya'nın yanına gelerek üzerine birkaç el daha ateş açtı. Hastaneye kaldırılan Hasan Kaya, tüm müdahalelere rağmen Uygun'un silahından çıkan kurşunlar sonucunda şehit düştü.

- Mahkemede, hedef gözeterek ateş açtığını inkar etti

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde savunma yapan darbeci Uygun, FETÖ'cü diğer darbeciler gibi inkarı seçti.

Savunmasında kimseye hedef gözeterek ateş açmadığı yalanını söyleyen darbeci Uygun, "Ben sadece askerleri korumak için havaya birkaç el ateş ettim. Bizim hedefimiz, karakola geri çekilmekti. Vatandaşlar geldiğinde hedef gözetmeden yere de birkaç el ateş ettim. Ben bir vatandaşı şehit etmekle suçlanıyorum." ifadelerini kullanarak, yere ateş açtığı yalanına sarıldı.

- Müşteki ve tanıklar, Uygun'un yalanını gözler önüne serdi

Darbeci Uygun'un bu yalanı, tanık ve müşteki beyanları sayesinde çürütüldü.

Uygun'un şehit Hasan Kaya'ya silahla ateş etmesine ilişkin müşteki Recep Halil Gültekin, şu beyanlarda bulundu:

"Koprunun Avrupa'ya gecis kısmının, tanklar ve ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan askerlerce kapatıldıgını gorduk, askerlerin uzerine dogru gittik. 'Neden yolu kapattınız? Acın, yapmayın.' dedik. Adnan Uygun bizi dinlemeyerek 'Dagılın buradan gidin.' dedi. Biz de kendilerine 'Yolu acın kıslanıza donun.' dedik. Aramızda tartısma cıktı. Adnan Uygun elindeki uzun namlulu silahla ates etmeye basladı, bu sırada yanımızda bulunan arkadasımız ve kendisini tanımadıgım bir vatandas yaralandı. Ben de karın bolgesi, gogus, sag dirsegim, yuzum ve kulagımdan yaralandım, yuzumde bulunan sarapnel parcası hala duruyor."

Müşteki Yalçın Kurt'un, beyanı ise şöyle:

"Biz yururken asker grubunun icinden Adnan Uygun elindeki uzun namlulu tufekle one cıkarak bize dogru ates acmaya basladı. Solum ve sagımda bulunan 3-4 kisi o anda yaralandı. Biz halen yurumeye devam ettik, ates eden askerle aramızda 1-2 metre kalmıstı, biz yurudukce kendisi geri adım atarak ates etmeye devam etti. Son olarak ismini sonradan ogrendigim Hasan Kaya isimli sahıs vurularak yere yıgıldı. Biz yurumeye devam edince yere dogru ates etmeye devam etti. Hatta Hasan Kaya'ya yerde yatarken, yaklasarak 1 metre mesafeden 3 el ates etti."

Tanık Emniyet Müdürü Kadir Alçıkaya da, "Yarbay Adnan Uygun, nisan alarak ates etmeye basladı. Bu esnada tankın ustunde Hasan Kaya'yı vurdu. Şahıs tankın uzerinden asagı dustu, sahsı tankın altında ezilmekten kurtardık, sahsı bir ATV aracına bindirerek gonderdik. Adnan Uygun isimli sahsı, net olarak teshis ediyorum. Nisan alarak ates ettigini net olarak gordum. Teşhisimde yanılmıyorum." sözleriyle Uygun'un yalan söylediğini ortaya çıkardı.

- Uygun aradı, darbeci albay WhatsApp'tan yazdı

Adnan Uygun, darbecilerin 15 Temmuz'da koordinasyon sağladığı, "Yurtta Sulh" isimli WhatsApp grubunda yer alırken hiçbir mesaj paylaşmadı. Sadece verilen emirleri takip eden Uygun, farklı bir taktik geliştirdi.

15 Temmuz'da eski Kuleli Askeri Lisesi Komutanı olan, FSM Köprüsü'ne giden darbecileri koordine eden darbeci Albay Muammer Aygar'ı arayan ve ona meydana gelen olayları aktaran Uygun, WhatsApp'ta mesaj paylaşmasa da, diğerlerinin paylaşımlarını telefona aktardı.

HTS kayıtlarına göre darbe gecesi Uygun ve Aygar, telefonla 23 kez görüşme gerçekleştirdi. O telefon görüşmelerinin ardından darbeci Aygar, her seferinde WhatsApp grubundan bir mesaj paylaştı. O mesajlar şu şekilde:

"2. köprü polis noktasına girildi. Sorun gozukmuyor."

"2. köprüde polisler emirleri dinliyorlar. Sorun yok."

"2. köprüde Avrupa istikametinden gelen bir sivil otobus bizim birimlerimizin ötesinde yolu kapatmış. Kontrol ediyoruz. Bilgisi olan var mı bu konuda."

"1 .köprü icin lazım Zh. Araç. 2. köprü icin de."

"2. köprüde sorun var."

"1 ve 2. kopruye hlkp lazım.1. Koprude 20 -30 kisi bizim tarafımızdan vuruldu. Ama 2. köprüde arkadaslar zorda. hlkpter lazım"

"2. köprüde durum kotu. Acil hlkp destegine ihtiyac var."

"2. köprüyü kaybetmek uzereyiz."

"2. köprüyü arkadaslar tahliye ediyor."

"2. köprüye ucakla hv taarruzu degerlendirebilir mi. 2. köprü uçak?"

- Mahkemede mesajlarla ilgili inkarda bulundu

Arama kayıtları ve WhatsApp mesajlarının art arda olması, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Çakar'ın da dikkatini çekti.

Mahkemede Uygun'un eski albay Muammer Aygar ile telefon görüşmelerine değinen Mahkeme Başkanı Çakar, "01.26'da Aygar ile telefon görüşmesi yapmışsın. Ardından Aygar, '2. Köprüde arkadaşlarımız zorda, helikopter lazım' mesajı atmış. 02.30'da telefon görüşmen var, ardından yine Aygar '2. köprüyü kaybediyoruz' mesajı atmış. Atmış olduğu her mesajdan önce seni aramış ne hikmetse. Bu durum hakkında ne diyorsun?" dedi.

FETÖ'cülerin "ne olursa olsun, inkar et" stratejisini izleyen Uygun, "WhatsApp grubuna neden dahil edildiğimi bilmiyorum. Aygar'ın neden böyle mesajlar attığını bilmiyorum." diyerek inkar etti. Darbeci Aygar da mesajları kendisinin atmadığını savunarak inkar yöntemini seçmişti.

- Mahkemede "terör saldırısı", 15 Temmuz'da "sıkıyönetim var" dedi

Mahkemedeki savunmasında, darbeci albay Mürsel Çıkrıkçı'nın kendisine "Terör tehdidi var, şu iki aracı al. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne git ve polislerle hareket et." dediği yalanını söyleyen Uygun, şunları kaydetti:

"Normalde benim taburumda er yok. O araçlara onları kim getirdi, kim bindirdi hatırlamıyorum. Köprüde terör tehdidi var diyerek bizi acele bindirdiler. Ben bu emri alırken darbe kelimesini duymadım. Belki bana TRT denilse şüphelenebilirdim ama ben bunu nasıl darbeyle ilişkilendirebilirim? Ben köprüyü korumak amacıyla hareket ettim."

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Çakar, "İstanbul'da hiç özel birlik kalmadı da Kuleli'deki erlere mi kaldı köprüyü korumak? Hiç sorgulamadın mı?" şeklinde soru yönelterek, darbeci yarbaya tepki gösterdi.

Uygun bunu sorgulamadığını, darbe girişiminden haberdar olmadığını söyleyerek yalanlarına devam etti.

Tanık Emniyet Müdürü Kadir Alçıkaya, "Binbası Hanifi Ertosun, Yuzbası Bahadır Köse ve yaklasık on kadar er vardı. Binbası rutbeli sahsa hitaben kendimi tanıttım. 'Konu nedir tatbikat vb. bir calısma mı var?' dedim. O da bana hitaben 'Hayır! Silahlı Kuvvetler devlet yonetimine bu saat itibarıyla el koymustur. Sıkıyonetim kanunu hukumleri yururluktedir.' dedi. Bunun uzerine yanlarından ayrılarak konunun teyidi amacıyla telefon gorusmeleri yaptım ve ilgili kim varsa telefonla FSM Koprusu'nun ne amacla trafige kapatıldıgının bilgisini verdim." ifadelerini kullanarak, köprüdeki darbecilerin darbeden haberi olduğunu ortaya çıkardı.

Davanın sanıklarından eski binbaşı Hanifi Ertosun da "Polis karakoluna kadar gittik. Bir polis memuru karsıladı bizi. Adnan yarbay 'Sıkıyonetim ilan edilmistir. Sıkıyonetim ilan edildigi icin su andan itibaren emir komuta bende, bize yardımcı olmanızı istiyorum.' dedi. Polis memuru ne yapacagını sordu. Adnan Uygun, 'Anadolu'dan Avrupa'ya giden trafigi durduracagız, ekip arabasını yola cekin, bu sekilde yardımcı olun.' dedi. Emir uzerine ben ekip otosunu kullanan polis memuru ile birlikte yolu trafige kapattık. Dubaları da kapatmak icin kullandık." şeklinde savunma yaptı.

Sanık er Onur Albay ise, "Adnan Uygun, dısarı cıktıgında bize manga manga kopruye dizilmemizi ve kopruyu trafige kapatmamız seklinde emir verdi. Kopruye dizilip trafige kapattık. Adnan yarbay vatandaslara 'sıkıyonetim var, evinize gidin, cıkmayın' seklinde ifade kullanıp evlerine gondermemizi emretti. Emredildigi sekilde soylemeye ve vatandasları geri cevirmeye calıstık." beyanında bulundu.

- Emrindeki askerlere "ateş" emri verdi

Darbeci Uygun, o gece birçok vatandaşa hedef gözeterek ateş açarken, emrindeki askerlere de "ateş açma" emri verdi. Mahkemedeki savunmasında bunları kabul etmeyen ve inkar eden Uygun'un ateş açtığı ve emir verdiği bazı müşteki ve sanık beyanlarına da yansıdı.

Müşteki Ali Özleyen, "Yaklasık 100-150 kadar sivil vatandas toplulugunun oldugunu gordum. Askerlere hitaben vatandaslarla birlikte 'Silahlarınızı bırakın, siz ne yapmaya calısıyorsunuz, ulkemizi kaosa mı suruklemeye calısıyorsunuz' diyerek seslendik. Ancak omzunda apolet olan, rutbesini bilmedigim gorsem tanıyamayacagım bir subayın askerlere (er-erbas) hitaben, 'Nisan alın ve ateş edin, kimseyi buraya yaklaştırmayın.' demesi uzerine hem emri veren rutbeli subay ve askerler once havaya, sonra uzerimize dogru ates etmeye basladılar." ifadelerini kullandı.

Sanık Oğuzhan Satılmış da, "Adnan isimli yarbay once havaya ates etti. Halka dogru, ancak halkın onune, yere, ayaklarına dogru ates etmeye basladı. Sivillerden birinin ayagından yaralandıgını gordum. Biz geri cekilmeye basladık. Bunun uzerine yarbay, 'Geri cekilmeyin, size de sıkarım.' dedi." diye konuştu.

Sanık er Fethi Onur Yazıcıoğlu ise "Adnan Uygun sarjor takmamızı istedi, bu sırada yanımda bulunan arkadasım er Emre Yalçın sara hastası oldugundan ve o sırada sarjoru takamadıgımdan, ondan silahını istedim ve sarjoru taktım silahı bende kaldı. Yarbay Adnan Uygun bize polis karakoluna gittigimizi, polisin de bize yardım edecegini, ancak art niyetli polis olursa kendinizi savunmak icin ates edebileceğimizi söyledi." şeklinde beyanda bulundu.

Sanık uzman çavuş Azim Alan, "Kuleli'de gorevli Adnan isimli yarbay tankın ustune cıkan vatandaslara dogru 4-5 el ates etti. 1 ya da 2 kisi bu ates sonucu yaralandı. Bunun uzerine vatandaslar Adnan yarbayın ustune dogru gitmeye basladılar. Adnan yarbay ustune dogru giden vatandaslara da ates etmeye basladı. O sırada da vatandaslar yaralandı." ifadelerini kullandı.

Birçok vatandaşın yaralanmasına ve Hasan Kaya'nın şehit olmasına sebep olan darbeci eski yarbay Adnan Uygun, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "kasten öldürme" suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet, "kasten öldürmeye teşebbüs", "kasten yaralama" suçlarından 810 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber