İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

7 yıl bekledik 7 gün daha bekleyelim

İstanbulluların uzun süredir açılmasını beklediği Gebze-Halkalı hattında ilk tren bugün kalkacak. Ancak Ankara'daki YHT faciasından önce 'Sinyalizasyon yok' uyarısı yapan BTS yine siren çaldı. Tren kontrol sisteminin çalışmadığı, makas motorlarının bağlanmadığı belirtildi. İkazlara rağmen yapılan açılış 'Neden önce eksikler giderilmedi?' dedirtti

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 12 Mart 2019 06:10, Son Güncelleme : 12 Mart 2019 06:41
7 yıl bekledik 7 gün daha bekleyelim

2012'den beri kapalı olan Gebze-Halkalı banliyö tren hattı defalarca erteleme karar sonrası bugün ilk seferini yapacak. Uzmanlar hattın henüz hazır olmadığı konusunda uyarılarını sürdürürken Ankara'daki Yüksel Hızlı Tren (YHT) faciasından önce 'Sinyalizasyon yok' uyarısı yapan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) yine uyardı. Uyarıda tren kontrol sisteminin çalışmadığı, makas motorlarının bağlanmadığı belirtildi. Hayati ikazlara rağmen yapılan açılış 'Neden önce eksikler giderilmedi?' soru işaretlerini yine gündeme getirdi. Türkiye, geçen yıl önce Çorlu, ardından Ankara'daki YHT facialarında hayatını kaybedenlere ağladı. 25 kişinin öldüğü Çorlu'da göz göre göre gelen felaketin ardından Ankara'da sinyalizasyon sistemi olmadan işletilen YHT'de 9 kişi can verdi. Kazadan önce 'Hattın açılması tehlikeli' raporu hazırlayan BTS, uyarılara rağmen eksiklerin gözardı edildiğini belirtti. BTS, işin ehli olmayanlara verildiği vurgusunu yapıldı. BTS benzer şekilde açılışı aceleye getirilmek istenen Gebze-Halkalı banliyö hattı için uyarıda bulundu.

RİSKLER AYNEN SÜRÜYOR: BTS'ye göre Gebze- Halkalı Marmaray hattının açılmasına engel çok önemli eksiklikler var ve bunlar giderilmeden erkenden hizmete girmesi büyük kazalara sebep olabilir. BTS 1 nolu Şube Sekreteri Veysel Akbayer VOA Türkçe'ye yaptığı açıklamada, hattın ilk olarak 1 Mart 2019'da test sürüşlerine başladığını belirterek, yetkililerin 10 Mart 2019 tarihi gibi kısa bir sürede bu hattı açmayı planladıklarını kaydetti. Akbayer, yaptıkları ikazlar neticesinde açılışta bir ertelemeye gidildiğini ancak sorunların devam etmesi sebebiyle risklerin aynen geçerli olduğunu ifade etti.

MAKİNİSTLER TECRÜBESİZ: Akbayer uyarılarına şöyle devam etti: "Hattın her şeyin yetersiz olması sebebiyle bu hattın erken açılmasına emniyetin yetersiz olması nedeniyle karşı çıktık. Karşı çıkmamızın birinci nedeni makinistlerin tecrübesizliği. İŞKUR tarafından kurs verilen makinistler hemen göreve başlatıldı. Yeni işe alınan makinistlerle birlikte bütün makinistlerin yol güzergahında tecrübe kazanması gerekiyor. 35 yıllık makinist olmama rağmen benim bile bu yeni hatta tecrübem yetersiz."

SİNYALİZASYON ÇALIŞMIYOR: Hat üzerinde bulunması gereken makas motorlarının henüz bağlanmadığını sinyallerinde tam olarak çalışmadığını belirten Akbayer, herhangi bir kazaya sebebiyet vermemesi adına makas ve sinyallerin tam olarak çalıştırılıp faal hale getirilmesini talep ettiklerini söyledi. Akbayer ayrıca "Burada en önemli sorunlardan bir tanesi Operasyon Kontrol Merkezi (OCC). Kumanda merkezi ekranlarında tren kayıpları yaşanmaktadır. Her trenin bir numarası vardır. Mesela 10002 numaralı tren ekrandan kayboluyor ve kumanda merkezi bunu göremiyor. Bu trenin kaybolması demek kazaya sebebiyet vermesi demektir. Bunun önlenmesi için trenler yeni güzergahda testler yaparken bu sorunların tespit edilip düzeltilmesi gerekiyor" uyarısında bulundu. BTS yetkilisi hattın şu an 3 aylık bir zamana ihtiyacı olduğuna vurguladı.

ÇORLU'DA FACİAYI İHMAL GETİRMİŞTİ

BTS'nin 25 kişinin can verdiği Çorlu'daki tren kazasıyla ilgili hazırladığı raporda kazanın ihmaller zinciri sonrası geldiğini ortaya koymuştu. Sendika, Çorlu raporunda hatta normalde yapılan kontrollerin özelleştirme nedeniyle yapılmadığını, kazadan 17 gün önce ödenek yetersizliği nedeniyle bakım ihalesinin de iptal edildiğine işaret etmişti. 1 Mayıs 2013 tarihinde 6461 sayılı yasa çıkarılarak demiryollarında özelleştirme, parçalanma sürecine başlandığına işaret edilen raporda, bu yasayla demiryollarının yapısının değiştiği ve kamu hizmeti statüsünden kar eden kurum statüsüne girdiği belirtildi. Özelleştirmeden dolayı personel sayısının 2003'ten sonra 35 bin 853'ten 17 bin 747'ye düşürüldüğü denilen raporda personel sayısı azaltılırken teknolojiye yatırım yapılmadığı vurgulandı. Masraf olmasın diye hatları yaya olarak kontrol eden personelin işten çıkarıldığı belirtilen raporda, sorumlu kadrolara liyakat sahibi olmayanların getirildiği ifade edildi.

GÜNDE 1 MİLYON YOLCU TAŞIYACAK

Yenileme çalışmaları 2012'den bu yana devam eden Gebze-Halkalı banliyö hattı Marmaray dışında 63 kilometrelik uzunluğa sahip. Ayrılık Çeşmesi'nden Gebze'ye 43,8 kilometre, Kazlıçeşme'den Halkalı'ya 19,2 kilometre olmak üzere toplam 63 kilometre uzunluğundaki çift hatta mevcut istasyonlar kaldırıldı. Günde 1 milyon yolcunun kullanacağı iki hat arasındaki mesafe 185 dakikadan 115 dakikaya düşecek. Anadolu yakasında 27, Avrupa yakasında ise 11 olmak üzere toplam 38 istasyonun inşa edildiği hatta 7 istasyonu Marmaray, 31'ini ise banliyö trenleri kullanacak.

SİNYAL VAR EKSİKLİK YOK

Sendikanın 'eksiklikler var' uyarısına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Necdet Sümbül'den "Gebze-Halkalı hattının çalışmasını etkileyecek hiçbir eksiklik yok" cevabı geldi. "Gebze-Halkalı hattının çalışmasını etkileyecek hiçbir eksikliğin olmadığını belirtmek istiyoruz" diyen Sümbül, "Sinyal sistemi için TÜV Süd Uygunluk Sertifikası alınmıştır" dedi. Genel Müdür Sümbül, Maltepe OCC Kumanda Merkezinde, hat üzerindeki tüm tren hareketlerinin, manevralarının, tren sevk ve kabullerinin izlendiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber