Üniversitelerde yabancı dille eğitim yapılmasına ilişkin Yönetmelikte değişiklik yapıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Temmuz 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MADDE 1 ? 1/4/1996 tarihli ve 22598 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yükseköğretim kurumları bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen koşullar yerine getirilmek kaydı ile, bazı lisans ve lisansüstü programlar için Üniversite Senatosunun gerekçeli kararı, Rektörün önerisi ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile zorunlu veya isteğe bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı adı altında bir sınıf açabilirler. Öğretim dili Türkçe olan programlarda hazırlık sınıfının zorunlu olması halinde, yükseköğretim kurumları, eğitim-öğretimin sürdürüldüğü yıllar içerisinde bazı dersleri yabancı dilden okutmak zorundadır. Yabancı dille veya kısmen yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlar ile hazırlık sınıfının zorunlu olduğu Türkçe eğitim-öğretim yapılan programlara kaydolan öğrenciler öğretim yılı başında açılacak Yabancı Dil Yeterlik Sınavına katılmak ve bu sınavda başarısız olmaları halinde hazırlık sınıfına devam etmek zorundadırlar."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Tespit edilen süreler içerisinde hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrenciler;

a) Öğretim dili Türkçe olan önlisans ve lisans programlarında öğrenim görüyorlar ise öğrenimlerini tamamlayıncaya kadar yabancı dil yeterlik sınavını başarmak zorundadırlar. Öğrenimlerini tamamlayana kadar yabancı dil yeterlik sınavını başaramayanların kayıtları silinerek, üniversiteden ilişiği kesilir.

b) Yabancı dilde veya eğitim-öğretimini en az %30 oranında yabancı dilde yapan programlarda öğrenim gören önlisans ve lisans öğrencileri ise; hazırlık sınıfına devam etmek ve başarmak kaydıyla öğrenimlerine başlayabilirler. Yabancı dil hazırlık sınıfını başaramayanların kayıtları silinerek, üniversiteden ilişiği kesilir. Bu öğrencilerden yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı olamayanlar talepleri halinde üniversiteye giriş puanları talep ettikleri Türkçe öğretim yapan yükseköğretim kurumlarının taban puanından düşük olmamak şartıyla varsa Türkçe eşdeğer programlara ÖSYM tarafından yerleştirilebilirler. Yabancı dil hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencinin yerleştirilebileceği Türkçe eşdeğer program yoksa, öğrenciye kaydının silindiği programa yakın programlara ÖSYM tarafından tercih hakkı tanınır.

c) Lisansüstü programlarda öğretim diline bakılmaksızın zorunlu hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrencilerin kayıtları silinerek üniversiteden ilişikleri kesilir."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici 1 inci madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 1 ? Üniversiteler yönetmelik ve yönergelerini, Yönetmeliğin yayımından itibaren iki ay içinde bu Yönetmelik hükümlerine uygun hale getirmek zorundadırlar."

MADDE 4 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber