İki lider "uzlaşma"da da anlaşamadı

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 10 Temmuz 2007 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısından ''11'inci cumhurbaşkanını Meclis seçsin'' görüşü çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçiminde uzlaşma arayacağını tekrarladı. Ancak Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bu kez de ''uzlaşma''nın tanımında uzlaşamıyor.

Baykal'a göre uzlaşma parlamento dışı bir isimde olmalı. Başbakan ise cumhurbaşkanının Meclis içinden seçilmesinde ısrarlı.

Başbakan Erdoğan, "Uzlaşma arayalım eyvallah ama uzlaşmadan ne anladığımızda önemli. Eğer uzlaşma benim dediğimi kabul ederseniz olur mantığıysa bu uzlaşma olmaz. Ama demokratik parlamenter sistemde belli bir sayısal üstünlüğe sahip bir partinin düşüncelerinin kabul görmesi gerekir" dedi.

Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda "Elimde liste kapı kapı dolaşır uzlaşma ararım" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın bu sözlerine CHP lideri Baykal'ın yanıtı gecikmedi. Baykal verdiği demeçlerde "Uzlaşma olacaksa Meclis dışından olsun" dedi.

Baykal, "Uzlaşma, hiçbir isim telaffuz etmeden masaya oturmaktır. Geçen dönemde cumhurbaşkanlığı makamı çok tartışıldı. Bu tartışma toplumu çok gerdi. Cumhurbaşkanlığını bu tartışma dışına çıkaracak bir isim bulmalıyız. Onun için bu döneme mahsus bir çözüm aramalıyız" ifadesini kullandı.

"Cumhurbaşkanı Meclis içinden olmalı"

İki lider arasındaki "uzlaşma" tanımı ile ilgili tartışma bu açıklamalarla sınırlı kalmadı. Başbakan Erdoğan partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısında konuştu.

Edinilen bilgilere göre Erdoğan, cumhurbaşkanının Meclis içinden seçilmesi görüşünde ısrarcı.

Erdoğan, "Cumhurbaşkanı Meclis içinden seçilmeli. Meclis dışından birinin gündeme gelmesi parlamentonun itibarını zedeler" şeklinde konuştu.

Merkez Yürütme Kurulu toplantısında Başbakan, seçim sonrası Meclis'te çıkacak aritmetiğe göre, uzlaşı arayacaklarının bir kez daha altını çizdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda AK Parti'nin hukukçularına hazırlattığı raporda konuşuldu. Raporda da, öncelikli olarak Meclis organlarının seçilmesi ve ardından cumhurbaşkanı seçimi yapılması önerildi.

MYK üyelerinin önemli bölümü, cumhurbaşkanını yeni oluşacak Meclis'in seçmesi görüşünü savundu. Toplantıda 12'nci cumhurbaşkanının ise halk tarafından seçilmesinin daha uygun olacağı üzerinde duruldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber