Eğitim, siyasetten arındırılıyor

Evet Cumhurbaşkanının yeni programında bu var. Eğitime Cumhurbaşkanlarının dahi müdahale edemeyeceği bir yapıyı kurmak için kollar sıvandı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Nisan 2019 11:02, Son Güncelleme : 01 Nisan 2019 11:04
Eğitim, siyasetten arındırılıyor

Eğitimde yıllardır önemli problemin aslında siyasetin çok etkin olması, her gelen yönetimin kendince bir şeyler yapmaya çalışması, gece yatıp sabah değişikliğe gidilmesi gösterildiğinden tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kısa ve uzun vadeli programların oluşturulup uygulamada etkinin ve yetkinin siyasette olmadığı bir yapı kurulacak.

MEB yapılanması

MEB'in bakanlık olarak bir kampüsü olacak, dağınık yapıdan kurtarılacak ve her şey oradan yönetilecek. Böylece saraya, siyasete bağlı imajı silinecek.

Külliyede oluşturulan Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu yeniden yapılandırılarak çalışmalarını kampüste yürütecek.

Kurul eğitimde ün yapmış, üretken akademisyenlerden, eğitim paydaşı olabilecek nitelikteki sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların, siyasilerin temsilcilerinden, bürokratlardan ve bakandan oluşacak. Hiçbir algıya yol açmayacak şekilde belirlenecek üyeler.

Bu kurul belirleyecek eğitim öğretim politikalarını hem de üniversitelerde, Talim ve Terbiye Kurulunda, siyasi partilerde, sendikalarda, kamuoyunda tartıştırarak.

Ülkenin mevcut durumu belirlendikten sonra kısa ve uzun vadeli programlar oluşturulacak. Bu programlara siyasi müdahale olamayacak iktidar değişiminde de yeni yönetim sadece uygulamak ile mükellef olacak.

Kadrolaşmaya son...

Her alanda işin ehline teslim söz konusu olacak. MEB'de çalışan bir memur, öğretmen hangi aşamalardan geçtiğinde hangi makamlara gelebileceğini bilecek. (bir bakıma askeriyedeki sistem) Tepeden inme bürokrasi olmayacak. Örneğin hiç okul yönetmemiş biri ilçe müdürü olamayacak. Adama göre iş değil işe göre adam mantığı yürütülecek. Çok kısa sürede tüm kadrolar süzgeçten geçirilerek işin ehilleri tespit edilecek ve atamalar kurulca gerçekleştirilecek. Aksamalarda kurul görevden alabilecek.

Eğitiminin Öznesi Öğretmen

Öğretmen eğitimin öznesi olarak kabul edilecek ve her aşamada söz sahibi olacak. Öğretmenlik mesleğinin onuru düzeltilmediği, öğretmene gerekli değer verilmediği sürece sorunların çözümünün de mümkün olmayacağı açık.

Bu nedenle meslek kanunu yeniden ele alınıp tüm kamuoyunda tartışıldıktan sonra meclise getirilecek.

- Maaş karşılığı ders saatindeki 15?18?20 sorunu çözülerek tüm öğretmenlerin maaş karşılığı zorunlu ders saati 15 olacak.

- Uzman öğretmenlik, Başöğretmenlik sistemindeki adaletsizlik sona erdirilecek. 8 yılını dolduran tüm öğretmenlere uzman öğretmen, 15 yılını dolduranlara ise başöğretmenlik ödeneği ödenecek.

- 3600 sorunu kısa sürede çözülerek

- Sözleşmeli öğretmenler kadroya alınacak, tüm atamalar kadrolu olacak.

- Sözlü sınav gibi uygulamalar hiçbir kademede olmayacak liyakat esaslı bir sistem kurulacak

- Öğretmenlerin yer değiştirmelerinde yaşanan özür ataması, norm fazlası ataması, doğuda çakılı kalanlar... gibi sorunlar masaya yatırılacak ve çözülecek.

- Öğretmenler dersleri bulunsun bulunmasın okulun açık olduğu sürede okulda bulunacaklar. Zümre odaları tahsis edilecek. Eve iş götürülmeyecek ( bir sonraki günün planlaması, yazılı okuma... okulda gerçekleştirilecek).

- Öğretmenlerin ek ders ücretlerinin mümkün olduğunca yaklaştırılması sağlanacak ve öğretmenler arasındaki uçurumlar minimize edilecek. Tam gün okulda kalan her öğretmen en az 1.000TL ek ödeme alacak. Eşit işe eşit ücret politikası hakim kılınacak.

- İhtiyaç duyan öğretmenler için her türlü hizmet içi eğitim faaliyetleri düzenlenecek, nitelikli yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapılacak.

- Milli Eğitim Akademisi faaliyete geçirilecek ve bakanlık çalışanlarının eğitimleri daha çok bu kurumda verilecek.

Yeni Okul Yapılanması

- En iyi okul evine en yakın okuldur mantığı ile okullardaki farklılıklar minimize edilecek. Eğitimde fırsat eşitliği en temel ilke olacak.

- Okul Öncesi eğitim zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Okul Öncesinde sınıf mevcutları 20 diğer okullarda ise maksimum 24 kişi olacak. Ve ikili eğitim tarihe karışacak.

- Okullarda etkinlik alanları, sportif alanlar arttırılacak, yerel yönetimlerle işbirliği yapılıp okullarda kurulamaması halinde mahallelerdeki sosyal tesislerden bir plan dahilinde öğrencilerin yararlanması sağlanacak.

- Okullarda mevcuda göre bir sağlık personeli, memur, güvenlik, yardımcı personel bakanlıkça planlanıp atanacak.

- Özellikle ilköğretimde öğleden önce akademik eğitim öğleden sonra spor, sanat etkinlikleri yapılacak.

- Öğrencilerin severek, isteyerek geldikleri, zevk aldıkları eğitim ortamları ve etkinlikler oluşturulacak.

- Her öğrenci mutlaka en az bir spor ya da sanat dalı ile ilgilenecek. Ders saatleri dışında bu etkinliklerini maksimum yapacaklar.

- Mahalle, ilçe ve ildeki spor salonları, alanları ile kültür merkezlerinden maksimum yararlanılacak. Her okul her yıl velilerin maksimum katıldığı festivaller düzenleyecek ve bir yılın faaliyetleri sergilenecek.

Değerli memurlar.net takipçileri;

Bir bakıma istek ve duygularımızı ifade ettiğimiz bu yazıdaki konuların gerçek olması dileğiyle şimdi üzdüğümüz olursa özür dileyerek 2010 yılından beri klasikleşen Nisan Bir şakası olduğunu belirtmek isterim.

Maksut BALMUK

Geçmiş yılların yazıları...

2018: https://www.memurlar.net/haber/738575/meb-de-yeni-yapilanma.html

2017: https://www.memurlar.net/haber/657041/meb-in-17-nisan-sonrasi-plani-hazir.html

2016: http://www.memurlar.net/haber/574362/ (MEB'de 3 ay içerisinde her şey değişecek)

2015: http://www.memurlar.net/haber/508095/ (Hükümet MEB'e El Atıyor)

2014: http://www.memurlar.net/haber/462485/ (MEB'de Devrim Süreci Başlıyor)

2013: http://www.memurlar.net/haber/356020/ (MEB'de Çözüm Süreci Başlıyor.)

2012: http://www.memurlar.net/haber/221704/ (MEB'de Büyük Açılımlar)

2011: Unutuldu. :)

2010: http://www.memurlar.net/haber/163710/ (MEB'de Büyük Açılımlar)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber