Tunceli kayyum döneminde terör şehri olmaktan kurtuldu

Tunceli'de kayyum, 21 aylık süre zarfında terörden altyapıya, ulaşımdan istihdama pek çok sorun ve ihtiyaçla devraldığı belediye hizmetlerini; hızlı, operasyonel ve çok yönlü bir hizmet anlayışla yerine getirerek Tunceli'nin huzur, güven, eğitim ve turizm şehrine dönüşmesi için önemli adımlar attı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Nisan 2019 09:32, Son Güncelleme : 08 Nisan 2019 09:36
Tunceli kayyum döneminde terör şehri olmaktan kurtuldu

"Terör şehri" olarak devralınan Tunceli'yi huzur şehrine dönüştürmek için kamu kurum ve kuruluşları ve hayırseverlerin yoğun desteğiyle, kısa sürede hayata geçirilen 625 Milyon tutarındaki projeler

Görüntü kirliliği içerisinde bulunan sahalar; ahşap yürüyüş ve bisiklet yolları, kır bahçeleri, iskele, spor sahaları, çocuk oyun alanları, plajlar, açık havuz ve toplam 200 bin metrekare peyzaj düzenlemesi yapılarak yaşanabilir mekanlara dönüştürülmüştür.

İşsizliğin had safhada olduğu Tunceli'de açılan üç tekstil fabrikası ve bir özel çağrı merkeziyle, yüzlerce vatandaşımıza iş ve aş sağlanmış; fabrikalarda üretilen ürünlerin sekiz ülkeye ihracatı başlamış ve Tunceli istihdamda son sıralardan ilk sıralara yükselmiştir.

Doğa, hava ve su sporları adına hiçbir etkinliğin olmadığı Tunceli'de ilk defa Türkiye Rafting Şampiyonası ve Türkiye Yamaç Paraşütü Akrobasi Şampiyonası gerçekleştirilmiştir.

Munzur Nehri, alınan gondollar, gezi teknesi, sürat motoru ve su jeti ile canlandırılarak ulusal ve uluslararası düzeyde turizme açılmıştır.

Görüntü kirliliği yaratan eski kent meydanı, 3 bin metrekarelik alanda ışıklandırılma ve peyzaj düzenlemesi yapılarak havuzlu, kafe ve restoranlı Yeni Kent Meydanına dönüştürülmüş ve şehir merkezi estetik bir görünüme kavuşturulmuştur.

Yapıldığı günden beri yenilenmeyen, yağmur ve kar sularının sızması sonucu viraneye dönen Yeraltı Çarşısı, yenilenen 85 mağazası ve en modern haliyle müşterilerine hizmet eden bir iş merkezine dönüştürülmüştür.

Karanlık, kaldırımları yıkık, yollarında tek bir bitkinin olmadığı refüj ve kaldırımlar, 9 km lale motifli ışıklandırma ile yepyeni bir görünüme kavuşturulmuş; muhtelif alanlarda 28.000 m2 kilit taşı ve 32.000 m2 bordür çalışması ve 16.000 m engelli yürüyüş yolu yapılmıştır.

Asfalt yüzü görmemiş sokak ve caddelerde 950 bin metrekare sıcak asfalt çalışması yapılmıştır.

Evine sıcak yemek girmeyen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için aşevi kurularak 1000 ihtiyaç sahibi vatandaşımızın evine her gün sıcak yemek gönderilmiştir.

Ailelerinin desteğiyle ayakta durmaya çalışan 1155 Tuncelili üniversite öğrencisine toplam 1.848.000,00 ? burs imkanı sağlanmıştır.

Harabe haldeki duraklar, klimalı, içerisinde kütüphanesi bulunan modern duraklara dönüştürülmüş; şehrin muhtelif alanlarına kitap dekorları yerleştirilmiştir.

Eski, iş göremez durumda olan Belediye araçları, 6milyon ? değerinde finişer, grayder, tır, otobüs, dorse, engelli minibüsü, yemek dağıtım minibüsü ve servis minibüsü alınarak yenilenmiş; araç filosu kurulmuştur.

Yıllarca kazaların yaşandığı ve sürücüler için tehlike oluşturan Demiroluk Virajı genişletilerek olası kazalar engellenmiştir.

Çocukların oyun oynayacağı, gençlerin spor yapacağı alanları olmadığı için çeşitli mahallelerde 24 oyun parkı ve 6 semt sahası yapılmıştır.

Bugüne kadar Tunceli dışına çıkma imkanı bulamayan 2019 çocuğumuz uçaklarla ülkemizin değişik yörelerine geziye gönderilmiştir.

Vatandaşlarımızın sosyalleşeceği alanlar olmadığı için kadınlarımıza yönelik ücretsiz Kadın Yaşam Merkezi ve vatandaşlarımıza yönelik Millet Kıraathanesi kurulmuştur.

Caddelerde gezen hasta sokak hayvanları için Türkiye'nin en işlevsel ve doğal yaşam alanına sahip, 500 hayvan kapasiteli Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmuştur.

Sadece yılın belirli gün ve haftalarında hatırlanan engeli olan vatandaşlarımıza "Hatırlanmak Bir Gün Değil Her Gün Projesi" sayesinde ulaşılmış, 2529 engeli olan vatandaşımızın her fırsatta ziyaret edilmesi ve tüm isteklerinin yerine getirilmesi sağlanmıştır.

Bugüne kadar başı okşanmamış yetim ve öksüz evlatlarımıza mektup yazılarak "Eğer annen veya baban hayatta olsaydı özlemini çektiğin ve ondan almasını istediğin şey ne olurdu? Diye sorulmuş, gelen cevaplar göre istekleri yerine getirilmiştir.

Harabe ve beton yığını halindeki sokaklar, Çay Keyfi Sokağı ve Sanat Sokağı olarak yenilenmiş; rengarenk şemsiyeli ve ahşap kaplama iş yerlerinden oluşan sokaklara dönüştürülmüştür.

Deplasmana gidecek otobüsü olmayan Dersim 62 Spora yepyeni bir otobüs hediye edilmiştir.

Yeni bebeği doğan ailelerin çektiği sıkıntıları unutturmak adına yeni evlat sahibi olan aileler ziyaret edilerek, anneye çiçek ve bebeğe altın hediye edilmiş; bebeklerin ilk 6 aylık ihtiyaç malzemeleri karşılanmıştır.

Cebindeki paraya göre yemek yiyebilen, Munzur Üniversitesi'nde okuyan 1062 öğrencimize yemek bursu verilmiştir.

Bugüne kadar kapısı çalınmamış 88 şehit ailemiz, 55 gazimiz ve muhtarlarımız ülkemizin çeşitli yörelerine geziye gönderilmiştir.

Yalnız yaşayıp, sağlık sorunlarından dolayı kendi ev işini yapamayan yaşlılarımıza, evlerinde günlük temizlik ve kişisel bakım hizmeti verilmiştir.

Çalışan annelerin çocuklarını bırakacak bir kreş olmadığı için 146 öğrenci kapasiteli, 1-6 yaş arası çocuklara yönelik modern bir kreş ve gündüz bakımevi hizmete açılmıştır.

Kültürel etkinliklerin yok denecek kadar az olduğu Tunceli'de her ay bir yazar, tiyatro ve konser etkinliklerinin düzenlenmiştir.

Oynayacak mekan bulamayacak çocuklarımız için özel olarak midilli ve pony getirilerek At Çiftliği kurulmuş ve çocuk sokağı inşa edilmiştir.

Tunceli'de kutsal kabul edilen Anafatma güzergahının 65.000 m2 yeşil alan, piknik alanı ve 2 adet plaj yapımını içeren projesi hazırlanarak yapımına başlanmıştır.

Doğalgaz altyapısı bulunmayan şehrimizin doğalgaz altyapısı inşaatı tamamlanmış, Tunceli'ye ilk kez doğalgaz verilmeye başlanmıştır.

Tehlike arz eden metruk binalar yıkılarak yerine hayırseverlerimiz tarafından yapılacak olan kütüphane ve konferans salonu için projeler hazırlanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber