'Definecilik tedavisi olmayan bir hastalık'

Bursa'nın İznik ilçesinde 1 kişinin ölümü 6 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kaçak kazı olayının ardından bölge halkının definecilere tepkisi artarken, İznik Müzesi'nin eski müdürü Taylan Sevil, "Definecilik, tedavisi olmayan bir hastalıktır" dedi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 22 Nisan 2019 20:53, Son Güncelleme : 22 Nisan 2019 21:34
'Definecilik tedavisi olmayan bir hastalık'

Bursa'nın İznik ilçesi Elbey Mahallesi Kızıltepe mevkiinde yaşanan olayda define bulmak için mağaraya giren defineciler, kazdıkları kuyuda fenalaştı. Jandarma, AFAD, sağlık ve itfaiye ekiplerince yaklaşık 13 saat süren çalışmayla 7 kişi kuyudan çıkarıldı. Hastaneye kaldırılan definecilerden Mümin Sarıdoğan(60) hayatını kaybedeken 6 kişi tedavi altına alındı.Yaşanan kaçak kazı olayının ardından bölgede definecilere tepkiler arttı. Vatandaşlar, polis ve jandarmanın daha fazla önlem almasını istedi.

BUGÜN YAKALAYIN YARIN YİNE YAPAR

İznik Müzesi eski Müdürü Taylan Sevil, 'defineciliğin' hastalık olduğunu savunarak, "Birçok yerde olduğu gibi İznik'te de kaçak kazılar yapılıyor. Definecilik, tedavisi olmayan bir hastalıktır. Bugün yakalayın, yarın yine kazar, yine yapar. Jandarma ve polise büyük görev düşüyor. Jandarma ve polisin devriye gezerek, böyle alanları kontrol altında tutmaları gerekir" dedi.

Bölge sakini Nakkaş Yalçın Öztürk ise, İznik'in yer üstü kaynaklarının yanı sıra yer altı zenginliklere sahip olduğunu belirterek, "Ancak defineciler oldukça zarar veriyor. UNESCO'ya giderken, her taraf talan ediliyor. Çok yazık ediliyor. Bunun bir şekilde önüne geçilmesi gerekiyor. Polis ve jandarmanın yanında vatandaşlarımızın da bu konuda çok fazla duyarlı olması gerekiyor. Toplum olarak hepimizin tarihimize sahip çıkmamız gerekiyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber