Ekonomi yönetiminde bakanlık senaryoları

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Temmuz 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'nin tek başına hükümet kurmayı garantilemesinin ardından gözler yeni kabineye çevrildi. Ali Babacan, Kemal Unakıtan, Mehmet Şimşek, Nazım Ekren ve Zafer Çağlayan'ın yeni kabinede ekonomi yönetiminde yer alması bekleniyor

Seçimlerin AKP'nin galibiyetiyle sona ermesinin ardından gözler, yeni kurulacak 60'ıncı Hükümet'in ekonomiden sorumlu bakanlarına çevrildi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un, 22 Temmuz seçimlerinde aday olmaması, ekonomi kökenli milletvekillerinin bakanlık hayali kurmasına neden oldu. Ekonomi kulislerinde, yeni hükümette kimlerin ekonomiden sorumlu bakan olacağına ilişkin tahminler konuşulmaya başlandı.

AB yine ondan sorulacak

ANKARA'nın meşhur ?Çıkrıkçılar Yokuşu'ndan, Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı'na yükselen Ali Babacan, 4.5 yıllık AK Parti hükümeti döneminde iyi bir sınav verdi. Bu dönemde, ekonomi yönetimi konusunda tecrübe kazanan Babacan, parti içinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e yakınlığı ile biliniyor. Babacan, Başbakan Erdoğan'ın da ekonomi konusunda güvenini kazandı. Bu nedenle Babacan'ın yeni hükümette de görev alması bekleniyor. Başmüzakereci şapkası da bulunan Babacan'ın, yeni hükümette AB'den sorumlu Devlet Bakanı olması ya da Gül'ün Köşk'e çıkması halinde Dışişleri Bakanlığı'na kaydırılması da bekleniyor.

Unakıtan'la yola devam

MALİYE Bakanlığı görevini ve özelleştirmeleri başarıyla yürüten Kemal Unakıtan'ın, yeni hükümette de Maliye Bakanlığı koltuğunu korumasına kulislerde kesin gözüyle bakılıyor.

ASO'dan bakan koltuğuna

ASO Başkanlığı'ndan AK Parti'ye transfer olan Çağlayan da kabinenin olası bakanlarından. Çağlayan'ın, Ali Coşkun'dan boşalan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na getirilmesi bekleniyor.

Merrill Lynch'ten transfer

AK Parti'nin Merrill Lynch'ten transfer ettiği Mehmet Şimşek de yeni kabinede yer alması beklenen milletvekillerinin başında yer alıyor. Hükümetin, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı'na atamak istediği ancak Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği Şimşek'in, Babacan'ın Dışişleri Bakanlığı'na veya AB'den sorumlu bakanlığa kaydırılması halinde, Hazine'den ve kamu bankalarından sorumlu bakan olması bekleniyor.

Şener'in yerine aday

PARTİNİN ekonomi kurmaylarından ve Başbakan Erdoğan'ın finans- bankacılık alanında en çok güvendiği milletvekili olan Nazım Ekren'in ismi de yeni kabinede görev alacak milletvekilleri arasında geçiyor.

Şener gibi Çerkes kökenli olan Ekren, gerek yaşı, gerekse tecrübesi itibarıyla Şener'in koltuğunu dolduracak en güçlü adaylardan birisi olarak görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber