Medula Sistemi, Zonguldak'ta başlıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2007 15:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı tarafından tüm ülke genelinde yanlış abartılı fatura ve kaçak tıbbi malzemeleri önleyebilmek amacıyla başlatılan Medula bilgisayarlı inceleme sistemi, Zonguldak'ta faaliyete başlıyor.

SSK Zonguldak Sağlık İşleri Müdürü Ahmet Bayram, faturaları elektronik ortamda inceleyerek, hatalı, yanlış ve abartılıların tespit edilebileceği, kayıtsız ve kaçak tıbbi malzemeler ve teşhis ile uyumsuz, gereksiz tetkik ile tahlilleri kontrol altında tutulabilecek olan medula elektronik sisteme bu hafta sonuna kadar geçileceğini söyledi.

Bu haftadan itibaren faturular gibi tüm inceleme ve ödemelerin bu sistem ile yapılacağını ifade eden Bayram, "Bu sistem ile ülke genelinde olduğu gibi il genelinde de yüzde 25 oranında tasarruf sağlamayı hedefliyoruz. Tüm hastanelerde tedavi olabilen hastalar, durumları acil değilse hastaneye gittikten sonra aynı rahatsızlık nedeniyle başka bir hastaneye 10 gün içerisinde gidemeyecek. Tıbbi malzemelerde Malzeme Bilgi Bankasına kaydı yapılmayan hiç bir tıbbi malzemenin bedeli ödenmeyecek. Kaçak giriş olan tıbbi malzemelerin mükerrer kullanılması önlenecektir. Provizyon sistemine kayıtlı ilaçların ödemesi yapılacak olan ve öngörülen dozajı bitmeden aynı ilaçlardan alarak depo yapmaları önlenecebilecek. Rahatsızlığın ilerlemesi gibi durumlarda ortaya çıkan dozaj arttırmalarında ise bizim kontrolümüzde düzeltmeler yapılarak, ihtiyaç olan doajı ve ilaç alınabilinecektir. Teşhis ile uyumsuz, gereksiz tetkik ve tahlillere sistemimiz onay vermeyecektir. Doktor, gelen bir hastayı 'hazır gelmişken başka film ve tahlillerde yaptırayım mantığını uygulayamayacaktır. Doktorlarımız hakkında çıkabilecek olası söylentilerin önüne geçilmiş, olacaktır" dedi.

Medula sistemi ile ilgili alt yapı hazırlıklarının tamamlandığını, sistem ile ilgili gelen şifrelerin bilgisayara yükleme çalışmaların bitirilmek üzere olduğunu kaydeden Bayram, bakanlığın iki gün içerisinde sistemi açarak online duruma geçeceklerini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber