Hakim adayları Bakanlık ile mahkemelik oldu

Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 17:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 100 idari yargı hakim adayı alımıyla ilgili olarak 29 Mart 2007'de verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından Adalet Bakanlığı'nın yaptığı mülakatlar hakim adayları ile Adalet Bakanlığı'nı karşı karşıya getirdi.

ANKARA- Mahkeme kararına rağmen yeni yönetmelikte göstermelik değişikler yapıldığını ve seçimden kısa süre önce torpilli atamaların yapıldığı gerekçesiyle Danıştay'a dava açan hakim adayları mülakatların kayıt altına alınmayarak yargı denetiminin imkansız hale getirildiğini belirtti. Danıştay daha önce Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin açtığı dava nedeniyle iki kez yürütmeyi durdurma kararı vermiş ve YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı'nın yargı kararlarına uymamasını eleştirmişti. Hakim Adayı Sefer Darıcı, Danıştay Başkanlığı'na verdiği dilekçesinde mülakat kuruluna yeni yönetmelikle alınan iki üyenin aritmetik ortalamlara hiç bir etkisinin olmadığı, objektif olmayan değerlendirmeler yapıldığını ve mülakatların yargı denetiminden çıkartılmak için kayıt altına alınmadığını belirtti. Danıştay'a dava açan hakim adaylarından Sefer Darıcı ve İlyas Öztürk sınava başvuran on bine yakın aday arasından yazılı sınavı kazanmış, mülakatta sorulan soruları da bilmelerine rağmen atamaları yapılmamıştı. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'da mülakatların daha önce verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen hukuka aykırı bir şekilde yapıldığını ve dava açacaklarını söyledi.

SINAVLARLA İLGİLİ SÜREÇ

ÖSYM tarafından 25 Kasım 2006'da yapılacağı duyurulan adli yargı hakim ve savcı adaylığı yazılı sınavı ve bu sınavın dayanağı olan Adli ve İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav Mülakat ve Atama Yönetmeliği hükümlerinin iptali istemiyle YARSAV Danıştay'da dava açtı. Danıştay 12.Dairesi yürütmenin durdurulması kararı verdi ve Adalet Bakanlığı yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması istemiyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz etti. Kurul, itirazın kabulü ile Adalet Bakanlığının 2802 sayılı Kanunda belirtilen hakim ve savcı adaylarının alımına ilişkin yazılı yarışma sınavı ile mülakatı yapma ve bu konulara ilişkin hususları düzenleme yetkisinin olduğu, ancak bu yetkinin Anayasanın 2, 138, 139, 140 ve 159 uncu maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesine taşıdı. Anayasa Mahkemesi 07 Şubat 2007'de dava konusu yasal düzenlemenin Anayasaya aykırı olmadığına ve itirazın reddine karar verdi. YARSAV, 30 Mart 2007'de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na hakim adaylığı alımına ilişkin mülakat yapılmasına itiraz ederek, iptal ve yürütmeyi durdurma istedi. Kurul, 29 Mart 2007'de yürütmeyi durdurma verdi. Kurul'un alacağı karar kesin hükmünde. Bu kararın ardından Adalet Bakanlığı, Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin Danıştay'a taşıyarak iptalini istediği Adli ve İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Değişiklikle, Mülakat Kurulu'na Adalet Akademisi'nden üye alımı da hükme bağlanmıştı.Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 100 idari yargı hakim adayı alımıyla ilgili olarak 29 Mart 2007'de verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından Adalet Bakanlığı'nın yaptığı mülakatlar hakim adayları ile Adalet Bakanlığı'nı karşı karşıya getirdi.

gazeteport.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber