Bilirkişi skandalı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Temmuz 2007 06:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, kendilerini çevreci olarak tanıtıp altın madenciliğine karşı çıkan aralarında avukatlar ve mahkeme bilirkişilerinin de bulunduğu bazı kimseler hakkında ?suç örgütü? kurdukları gerekçesiyle soruşturma açtı.

Bilirkişi skandalını ortaya çıkaran gelişme, Cumhuriyet gazetesinin 26.07.2007 tarihli nüshasında "Çevreci avukatlar fişlendi" başlığı ile gündeme taşındı. Cumhuriyet'in haberine göre; İçişleri Bakanlığı Müsteşar yardımcısı imzalı yazıda, Bergama'da altın çıkarılmasını engellemeye yönelik tüm eylemleri Uluslararası İnsan Hakları Örgütü'nün (FIAN) Türkiye temsilcisi Birsel Lemke'nin organize ettiği, avukatların da Lemke ile irtibat içinde oldukları ifade edildi.

YARGIYI YANILTTILAR

Altın madenciliği aleyhine faaliyet gösteren ve adı birçok kez yasadışı faaliyetlerde anılan Alman kuruluşu FİAN'ın temsilcisi Birsel Lemke'nin, Türkiye'de irtibatta olduğu kişilerin arasında halen 9 Eylül Üniversitesi Şehir Ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Göksu'nun da adı geçiyor. Prof. Göksu'nun; Bergama'da bulunan altın madeninin imar planının iptali için Birsel Lemke ve adı geçen diğer kişilerin İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin 2005/5 E numaralı dosyasıyla açmış oldukları davada maden hakkında olumsuz rapor veren bilirkişi olduğu kaydedildi. İmar planlarının iptal davası halen yargı aşamasında. Söz konusu davada Prof. Göksu'nun, Türkiye Cumhuriyeti yasa ve yönetmeliklerini eleştirerek verdiği olumsuz rapora istinaden, İzmir 4. İdare Mahkemesi İmar Planı'nı iptal etmişti.

MAHKEME KARARI NE OLACAK?

Birsel Lemke ve raporda adı geçen arkadaşlarının ve avukatlarının altın madeni aleyhine açtığı davada bilirkişilik yapan Prof. Dr. Sezai Göksu'nun, altın madeni aleyhine davayı açan kişilerle yasadışı bir şekilde irtibatta olması ve bu ilişkiye dayalı raporlar vermesi büyük bir hukuk skandalı olarak değerlendiriliyor. Skandalın ortaya çıkmasıyla, Prof. Göksu'nun raporuna göre verilen ve halen Danıştay'da olan mahkeme kararının da sorgulanır hale geldiği belirtildi.

AJANLIKLA SUÇLANMIŞLARDI

Skandalda çevreci olarak bilinen avukatlar Senih Özay ve Oktay Konyar'ın da açı geçiyor. Olayların geçmişine baktığımız zaman Hablemitoğlu davası olarak bilinen yabancı vakıflarla ilgili eski DGM'ye açılan davada FİAN'ın Türkiye Temsilcisi Birsel Lemke, avukatları Senih Özay, Ali Arif Cangı ve Oktay Konyar "ajanlık ve devletin güvenliğine aykırı faaliyetlerde" bulundukları iddiasıyla yargılanmış, ancak delil yetersizliğinden beraat etmişlerdi. Son gelişmelerle bu davanın yeniden açılıp açılmayacağı da merak konusu oldu. Avukat Senih Özay'ın ismi ayrıca Türkiye aleyhine açtığı davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne istinaden köylülerden avukatlık ücreti olarak 450 bin YTL tahsil etmesi ve bu parayı vermeyen köylülere de hacizler ve icra takipleri yapmasıyla gündeme gelmişti. Ayrıca Özay halen ölü kişilerin vekaletnamelerini kullanması sebebi ile de yargılanıyor. Yasadışı faaliyetler de bulunduğu iddia edilen diğer isim Oktay Konyar da, Abdullah Öcalan'ın kız kardeşi ile birlikte çekilmiş resmin ortaya çıkmasından sonra CHP'den ihraç edilmişti. Ortaya çıkan bilirkişi skandalının ardından Prof. Dr. Sezai Göksu ve avukatlar hakkında, Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber