TOKİ başkanı yaptıkları yanlışları açıkladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Temmuz 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çok şikâyet aldık, kalite artacak

MENEKŞE ATASELİM

Gelecek 5 yılda ürettiği toplam konut sayısını 600 bine çıkarmayı hedefleyen TOKİ, bir yandan da eksiklerini gidermek için uğraşacak... "Hatalarımız var. Her işimiz yüzde 100 doğru değil" diyen Başkan Bayraktar, TOKİ konutlarından sık sık şikâyet de alındığını söyledi..

Yoksullar ve alt gelirliler için ürettiği sosyal konutlarla AK Parti hükümetinin yeniden tek parti iktidarı olmasında en büyük paylardan birine sahip olan TOKİ (Başbakanlık Toplu Konut İdaresi), seçimin ertesi günü Başbakan Tayyip Erdoğan'dan gelen telefonla yeni dönemin ilk talimatlarını aldı. İnşaatı süren konutların teslimatının erkene çekilmesini söyleyen Başbakan, gelecek 5 yıl için 250 bin yeni konut inşa edilmesini isteyerek, toplam 500 bin konuta ulaşılmasını hedef gösterdi. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise, bu sayının 600 bine çıkabileceğini söyledi ancak talebin yoğun olmasına rağmen TOKİ'nin inşa ettiği konutlardan sık sık da şikayet aldıklarını dile detirdi. "Kemiklerimiz kırılırcasına çalışıyoruz. Mütevazı olamam" diyen Bayraktar, "Boyasında, izolasyonunda, temelinde yanlış yaptığımız konutlar var. Belki de yaptığımız işlerin yüzde 20'si yanlıştır. Ama eksikleri gidermeye çalışıyoruz. Şantiye sayısı çok olunca denetlemek zorlaşıyor" diyerek özeleştiri de yaptı. TOKİ Başkanı, AK Parti'nin yeni döneminde TOKİ'nin yerini ve projelerini SABAH'a anlattı.

SOSYAL KONUT PAYI ARTIYOR

* Yeni hükümetle 5 yıllık yeni bir süreç başlıyor. TOKİ'nin şu andaki durumu ve bu dönemdeki hedefleri neler? Bugün gelinen noktada 81 il ve 361 ilçede 800'ün üzerinde şantiyede faaliyetlerimiz sürüyor. TOKİ'nin 2007 sonu toplam konut hedefi 250 bin idi. Ancak biz şimdiden 280 bin rakamına ulaştık. Ben yılsonuna kadar 300 bini görürüz diyorum. Biten konut sayısı ise 150 bin. Peyderpey bunlar teslim ediliyor. Önümüzdeki dönemi kapsayacak tarzda Başbanımızın talimatı ile yılda 500 bin konuta ulaşma hedefi kondu. Ama talep böyle yoğun devam ederse bu sayı 600 bine çıkar.

* Bu konutların ne kadarı yoksullara ve alt gelirlilere hitap edecek? Bugüne dek yapılanların yüzde 70'i alt gelir grubuna ve yoksullara yönelikti. Toplam 229 bin sosyal konut yaptık. Bundan bu oran sonra artacak. Toplam içindeki payı yüzde 10 artırarak yüzde 80'e çekeceğiz.

2008 KALİTE YILI İLAN EDİLDİ

* TOKİ'nin konutlarından memnun olmayanlar da var. Size geliyor mu bu şikayetler? Yaptığımız konutların, evlerin, sitelerin, işlerin yüzde 100 kaliteli ve yüzde 100 doğru, iyi olduğunu söylemek imkansız. Böyle bir iddiamız da yok. Türkiye şartlarında en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Gayretimiz bu. Çok hatamız var. Yaptığımız konutlarda çatılarda olsun, tesisatlarda olsun, çevre düzeninde olsun eksiklerimiz var. Vatandaş da haklı olarak şikayet ediyor. Bunların farkındayız. Gittikçe kaliteyi artırıp düzeltmeye çalışıyoruz. Ama bunun yanında beş misli talep var. Adam şikayet ediyor ama diyor ki, TOKİ bir yere başlarsa bitirir! Evvelden devlet işi bitiremez denirdi. Hatta bizim ilk yaptığımız işlerde bitiremez bunlar dendi. Ama şimdi TOKİ marka oldu. Bazı şeyleri yanlış da eksik de yapsak mutlaka tamamlıyoruz ve eksikleri mutlaka gidermeye çalışıyoruz. Böyle bir anlayış, çalışma ve gayret içindeyiz. 2008 yılını kalite yılı ilan ettik. Ciddi manada önem vereceğiz.

10 milyar YTL alacağımız var

Mütevazı olamayacağım. Kemiklerimiz kırılırcasına, kendimizi aşan, vatan eksenli bir gayretle çalıştık. Kamuoyunun bunu takdir etmesi güzel. BAŞBAKAN telefon açıp, konutları erken teslim edin dediğinde biz zaten yeni dönem hazırlıklarına başlamıştık. Koordinasyon toplantısındaydık. ŞU anda 10 yıla kadar kasamıza girecek 10 milyar YTL'lik alacağımız var. Bunların bir kısmı kesinleşmiş ve kasamıza girmiş, bir kısmı da bitmiş ve süren konutların portföyü. FİNANSAL sıkıntının nedenlerinden biri Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na yapacağımız tesisler için gelecek ödemelerde gecikme ihtimali. BİZ sosyal devlet olmanın gereğini yerine getiriyoruz. Beklenti ve silindirlerin devir katsayısı sürekli artıyor.

'Krediye ihtiyacımız olacak tahvil ihracına yöneliyoruz'

* Kasada ne kadar nakit paranız var? Finansal güçlük yaşanıyor mu? TOKİ'nin kasasında nakit 300 milyon YTL var şu anda. 4.5 yılda 6.5 milyar YTL hakediş ödedik müteahhitlere. Aylık ödememiz de 400 milyon YTL. Toplam yatırımımız da 9.5-10 milyar YTL. Para gelip gidiyor. 1 lira kredi kullanmadık ve hazineden para almadık şu ana dek. Eskiden TOKİ'nin parası fondan gelirdi ama 2004'ten itibaren tamaman kalktı bu. Bugüne kadar bir şekilde döndük kredi almadan ama bundan sonra muhtemelen ihtiyacımız olacak. Bunun için de çalışmalar yapıldı. Bir sıkıntı olmadan aşacağımızı tahmin ediyoruz. Tahvil ihracı dışında, alacaklarımızın borsaya kote edilmesi ve gelecek olan yabancı fonlardan pay alma durumu var. Yurt içi ve yurt dışından sendikasyon kredisi alınabilir. Ayrıca, Sınayi Kalkınma Bankası da kredi alınabilecek kurumlardan biri. Büyük yurtdışı yatırımcılarla yatırım yapma durumumuz var. Merrill Lynch, Citibank, Deutche Bank ile görüşüyoruz. O zaman onlardan da kredi alabiliriz. Birçok finansal arayış sürüyor. İlginin yüzde 98'i İstanbul'a.

'Başbakan beni görevden alabilir'

Başbakan'ın TOKİ'ye desteği bundan sonra da devam eder mi? Bunu bilemiyorum. Ben sadece vekilim. Yarın beni görevden de alabilir. Öyle bir güvenim yok. Başarılı oldum, bu yüzden benim yerim sağlam gibi bir düşüncem yok. Ben Başbakan'ın en kolay görevden alacağı insanlardan biriyim. Öyle hissediyorum.

* Neden? Kendinize güvenmiyor musunuz? Kendime şöyle güveniyorum: Beni okyanusa atsan, balık satarım. Aç kalmam. Başbakan TOKİ'yi destekliyor ve seviyor. Ona bağlı olmasa İdare bu başarıyı elde edemezdi. Sıkı takibe aldı. Motive etti. Başarıda birinci pay ona attir. Ben değil başkası da olsa üç aşağı beş yukarı aynı başarıya ulaşırdı.

* Peki TOKİ'nin mi AKP'ye, AKP mi TOKİ'ye daha çok yararı oldu? Ben bunun cevabını veremem. Siz takdir edin.

Türkiye'nin 160 milyon metrekaresi TOKİ'nin

"Elimizde 160 milyon metrekare arazi var. 21 milyon metrekaresi İstanbul'da. İstanbul'un toplam büyüklüğü 5 bin 220 kilometrekare. Demek ki şehrin her 270 metrekaresinin 1 metrekaresi bizim. Bunların bir kısmı altgelir grubuna konut olacak. Bir kısmı satılacak. Bir kısmı kentsel dönüşüm alanı olarak değerlenecek. Ama hepsi ticari değeri olan yerler değil."

'Şantiye çok, denetlemek zor, yanlışlar yapıyoruz'

Peki nedir bu şikâyetlerin sebebi? Neden hata yapıyorsunuz? Lüks konutlardan da şikayet var. Türkiye'de müteahhit profili biraz zayıf. Meslek disiplini yok. Formasyonları yok. Ara elaman, teknik eleman yok. Usta, kalfa yetersiz. Bir de fiyatlarımız çok düşük. Çok zorluyoruz. Her yerde şantiye var denetlemek de zor. İstenen kaliteyi yakalamakta zorlanıyoruz. Boyada, çatıda, kapıda, temelde, izolasyonda, sıhhi tesisatta hatalar oluyor. Fakat çok çalışıyoruz. Yanlış yapmadık diyemem. Çok yaptık. Belki de yaptığımız işlerin yüzde 20'si yanlış.

Bunlara örnek verebilir misiniz? Konut yapmamamız gereken bölgelerde yaptığımız oldu. Ya da Güneydoğu'da çatısız, teraslı ev istediler. O bölgede aileler büyük, çok oda istiyorlar. Bunları göz önünde bulundurmadık. Bingöl'de çatılar yanlış oldu, söküp tekrar yaptık. Bir yerde 400 konuttan çok yapınca ilköğretim okulu gerekiyor. Yapmadığımız ve sonradan yapmaya mecbur kaldığımız oldu. Ulaşımı zor yerde inşaata başladık; yol masrafı oldu. Yoksullara tek odalı ev yaptık. Satamadık. Artık 2+1 yapacağız ve mutfağı salona katacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber