Sağlık raporu için artık ücret alınmayacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2007 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK RAPORU İÇİN ARTIK ÜCRET ALINMAYACAK

- ADANA İL SAĞLIK MÜDÜR VEKİLİ DR. DÜNDAR TEMİZ, EHLİYET BAŞTA OLMAK ÜZERE İŞE GİRİŞ, EVLİLİKV E BENZERİ HER TÜRLÜ RAPORLARDAN ÜCRET ALINMAYACAĞINI BİLDİRDİ

ADANA (İHA) - Adana İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Dündar Temiz, başta ehliyet olmak üzere işe giriş, evlilik ve benzeri her türlü raporlardan bundan böyle ücret alınmayacağını, söz konusu raporların Sağlık Bakanlığı'na bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarından ücretsiz olarak verileceğini bildirdi.

Söz konusu genelgenin Sağlık Bakanlığı birinci basamak sağlık hizmetlerinde temmuz ayı başından itibaren yürürlüğe girdiğini ifade eden Temiz, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuya ilişkin genelgesi hakkında şu bilgileri verdi:

"Bakanlığımız birinci basamak sağlık kuruluşlarınca, kişilere verilecek olan tüm birinci basamak sağlık hizmetleri için ilgiliden herhangi bir ücret talep edilmeyeceği gibi sosyal güvenlik kurumlarına da fatura edilmeyecektir. (Her türlü muayene, tetkik, tedavi ile işe giriş, sürücü olur, evlilik raporu ve benzeri her türlü rapor dahil). Bağlı olunan sosyal güvenlik kurumlarının ibraz edilmesini istediği belgeler (karne, aktif çalışan için vizite kağıdı, sevk kağıdı vb) ile gerektiğinde kimlik belgesi dışında kişilerden herhangi bir belge istenmeyecektir. Birinci basamakta yapılan hemoglobinopatiler, diğer kalıtsal kan hastalıkları, endokrin ve metabolik hastalıklara ait tüm tetkik ve taramalar Bakanlığımızca ücretsiz olarak yapılacaktır. Bakanlığımız birinci basamak hekimleri tarafından istenmesi şartıyla, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Bölge Müdürlükleri ve Halk Sağlığı Laboratuvarları; 2007 yılı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği Ek-8A'da belirtilen laboratuvar tetkikleri ve radyolojik görüntüleme işlemleri, salgın hastalıklara yönelik epidemiyolojik analizler veya salgın hastalık tehlikesine yönelik analizler ve kontrol programına yönelik sürveyans analizleri, portör tetkikleri, evlilik öncesi yapılan tetkikleri için kişilerden herhangi bir ücret talep etmeyecek ve sosyal güvenlik kurumlarına fatura etmeyeceklerdir. Ancak doğrudan kişiye yönelik olmayan su analizi, atık su tetkikleri, gıda analizi ve benzeri analizler ile birinci basamağa yönelik olmayan diğer işlemler genelge kapsamı dışında olup, uygulama mutat şekilde devam ettirilecektir."

Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri'nde (KETEM) verilen sağlık hizmetlerinden, Bakanlığın birinci basamak hizmetlerine yönelik olarak ve hekim tarafından istenmesi şartıyla tarama amaçlı yapılan mamografi, meme ultrasonografisi, pap smear ve gaitada gizli kan için kişilerden herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini ve sosyal güvenlik kuruluşlarına fatura edilmeyeceğini ifade eden Temiz, "Kamu ve özel kurumların planlı toplantı, spor müsabakaları, protokol amaçlı gösteri veya eğitimlerinde ambulans görevlendirmeleri eskiden olduğu gibi ücretlendirilmeye devam edilecektir Yine trafik kazalarında sunulan hizmetlerle ilgili bilgi ve belgeler eskiden olduğu gibi Bakanlığımız Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü'ne gönderilmeye devam edilecektir. Yapılan muayene, tetkik, girişim, 112 acil yardım ve bunun gibi her türlü hizmetler ile kişilerin sosyal güvenlik kurumlarına yönelik bilgileri kayıt altına alınmaya devam edilecektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber