İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Ceza ve Tevkifevleri Gn. Md.'lüğünden ek derslere ilişkin açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Temmuz 2007 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü

Sayı : B.03.0.CTE.0.00.09.00/010.06.02/11 27 / 07 / 2007

Konu : Kurumlarda ders ve ek ders Ücretleri

GENELGE
No : 139

Bakanlar Kurulu'nun 21/5/2007 tarihli "Adalet Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar"ının 23/6/2007 tarihli ve 26561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi nedeniyle, bu Karar'ın Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne tahsis edilen kadrolarda görev yapan yönetici, öğretmen, kadrolu eğitim uzmanı ve diğer görevlilerin aylık ve ek ders ücreti karşılığında okutacakları ve okutmuş sayılacakları haftalık ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ile uygulanmasına ilişkin usul ve esasları göstermek, mevzuatın uygulanmasını kolaylaştırmak ve uygulamada ortaya çıkan sorunları gidermek amacıyla bu Genelge hazırlanmıştır.

A-Kurumlarda Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın Kapsamı

Ders ve ek ders ücretinden;
(1)Kurumda fiilen görev yapan birinci müdür, denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürü ile şef ve bu görevlerden birini vekâleten yürüten görevli,
(2)Kurumda kadrolu olan veya diğer kurumlardan görevlendirilen psikolojik danışman ve rehberlik uzmanı, uzman tabip, tabip, diş tabibi, psikolog, sosyolog, eğitim rehberi, çocuk gelişimcisi, pedagog, çocuk eğitimcisi, sosyal çalışmacı ve sağlık memuru,
(3)Kurumda görev yapan eğitim sertifikalı ikinci müdür ve idare memuru,
(4)Kurumda görevli olup, eğitim ve rapor hazırlama sertifikasına hak kazanmış infaz ve koruma memuru ile infaz ve koruma başmemuru,
(5)Kurumda görev yapan eğitim uzmanı ve öğretmen,
(6)Kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirilen meslek elemanı ve öğretmen ile denetimli serbestlik hizmetlerinde görevlendirilen gönüllü çalışan meslek elemanı, hükümlü ve tutukluların eğitim, öğretim ve iyileştirilmesinde etkili olabilecek eğitici ve öğretici,
(7) Genel Müdürlük Merkez Teşkilâtında görev yapan meslek elemanı,
yararlanacaktır.

B-Kurumlarda Ek Ders Ücretinden Yararlanma Şartları

a) Eğitim ve rapor hazırlama sertifikası aranmaksızın yararlanacaklar

(1) Kurumda fiilen görev yapan birinci müdür, denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürü ve şef ile bu görevlerden birini vekâleten yürüten görevli, meslek elemanı, eğitim uzmanı ve öğretmen (maaş karşılığı haftada çalışılan 18 saat dışındaki) ders niteliğinde iyileştirme görevi veya ek ders görevi kapsamında, ek ders ücretinden yararlanacaktır.
b)Eğitim ve rapor hazırlama sertifikası alarak yararlanacaklar
(1)Eğitim ve rapor hazırlama sertifikası almak için;
a)Aslî memurluğa atanmış olmak,
b)Genel Müdürlük tarafından düzenlenecek eğitim sertifikası ve rapor hazırlama eğitimine katılarak, eğitim sonunda yapılacak sınavda yüz tam puan üzerinden en az 70 puan almak ve Genelgenin Ek-1'inde gösterilen Kurum Kontenjanı Listesine başarı durumu itibarıyla girmeye hak kazanmak,
genel şartları aranacaktır.
(2)Kurumda görev yapan ikinci müdür ve idare memurunun eğitim sertifikası alabilmesi için yukarıda belirtilen genel şartlar dışında ayrıca;
a)En az fakülte veya dört yıllık yüksek okul mezunu olmak,
b)Düzenlenmiş ise son üç yıla ait müfettiş ve kontrolör hâl kâğıtları ile sicil raporlarında zayıf veya orta notu bulunmamak,
özel şartları aranacaktır.
(3)İnfaz ve koruma memuru ile infaz ve koruma başmemurunun eğitim ve rapor hazırlama sertifikası alabilmesi için ayrıca;
a)En az lise mezunu olmak,
b)Düzenlenmiş ise son üç yıla ait müfettiş ve kontrolör gizli raporları ile sicil raporlarında orta veya zayıf notu bulunmamak,
c)Af kapsamına girenler hariç, uyarma veya kınama dışında disiplin cezası almamış olmak,
özel şartları aranacaktır.

C-Kurum Kontenjanlarının Belirlenmesi ile Eğitim ve Rapor Hazırlama Sertifikası Eğitimi

(1)Eğitim ve rapor hazırlama sertifikası olup da eğitim ve iyileştirme faaliyetleri ile denetim ve gözetim çalışmalarında görev yapacak kurum personeli sayısı, Ek-1'de gösterilmiş olup, bu sayı ihtiyaca göre Genel Müdürlük tarafından yeniden belirlenebilecektir.
(2)İkinci müdür ve idare memuru eğitim sertifikası eğitimine; (B-b) bölümünün (1) numaralı fıkrasındaki genel şartlar ile (2) numaralı fıkrasındaki özel şartları taşıyanlar katılabilecektir. Bu eğitim, Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personel Eğitim Merkezlerinde yapılacaktır.
(3)İnfaz ve koruma memuru ile infaz ve koruma başmemurunun eğitim sertifikası ve rapor hazırlama eğitimine; (B-b) bölümünün (1) numaralı fıkrasındaki genel şartlar ile (3) numaralı fıkrasındaki özel şartları taşıyanlar arasından, Adlî Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıkları tarafından Ek-2'de gösterilen Değerlendirme Formunda belirtilen kriterlere göre yapılacak puanlama sonucu, Genel Müdürlükçe her kurum için tespit edilen ve Ek-1'de gösterilen kurum kontenjanı sayısının iki katı kadar aday katılabilecektir. Katılacak adaylara ilişkin listeler 7 gün süresince kurumun uygun yerlerinde askıda kalacak ve bu süre içerisinde listelere itiraz edilebilecektir. İtiraz sürecini müteakip Adlî Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıkları tarafından kesinleştirilen aday listeleri, Genel Müdürlüğe gönderilecek, eğitim sertifikası ve rapor hazırlama eğitimi, Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personel Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecektir.

D- Ortak Hükümler
1)Eğitim sertifikası ve rapor hazırlama eğitim programı, Genel Müdürlükçe düzenlenerek ilân edilecektir.

(2)Eğitim sertifikası ve rapor hazırlama eğitimnin süresi 5 gündür. Eğitim sertifikası ve rapor hazırlama eğitiminde; Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi (1) saat, Türkçe Dil Bilgisi ve Resmî Yazışma Kuralları (4) saat, ceza infaz kurumu idaresi (3) saat, infaz hukuku (4) saat, hükümlü ve tutuklu psikolojisi (3) saat, hükümlü ve tutuklular ile iletişim (3) saat, hükümlü-tutuklu eğitim ve iyileştirme faaliyetleri ile mevzuatı (12) saat, Adalet Bakanlığı ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Teşkilât Yapısı, Görev ve Faaliyetleri (2) saat olmak üzere, toplam 32 saat ders verilecektir. Rapor hazırlama sertifikası eğitiminde ise, bu fıkrada sayılan derslerle birlikte "hükümlü-tutuklu eğitim ve iyileştirme çalışmaları ile mevzuatı" dersi yerine "denetimli serbestlik ve yardım merkezleri ile koruma kurulları çalışmaları ve mevzuatı" dersi verilecektir.

(3)Eğitim sertifikası ve rapor hazırlama eğitiminde okutulacak derslere ilişkin ders notları hazırlanarak eğitim sertifikası ve rapor hazırlama eğitiminden önce Genel Müdürlüğün www.cte.adalet.gov.tr internet adresinde yayımlanacaktır.

(4)Genel Müdürlük merkezinde eğitim ve rapor hazırlama sertifikası sınavlarını yapmak üzere bir komisyon kurulacaktır. Bu komisyon; bir Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında, Genel Müdürlük Personel Daire Başkanı, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Daire Başkanı, personel eğitiminden sorumlu bir Tetkik Hâkimi ile hükümlü eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinden sorumlu bir Tetkik Hâkiminden oluşacaktır. Komisyon başkan veya üyelerinin bulunmaması hâlinde yerine bakmakla görevli olanlar bu komisyona katılacaktır.

(5)Sınav soruları, yukarıda (4) numaralı fıkrada belirtilen komisyon tarafından hazırlanarak sınav tarihinden önce sınavı yapacak kuruma ulaştırılacak ve sınav sonuçları bu komisyon tarafından açıklanacaktır.

(6)Genel Müdürlük, sınavları Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezlerine, Millî Eğitim Bakanlığına, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine veya üniversitelere yaptırabilecektir.
(7)Sınavda yüz tam puan üzerinden en az 70 puan alanlara, başarı sırasına göre kurum kontenjanına girmeye hak kazandıkları takdirde Genel Müdürlükçe eğitim ve rapor hazırlama sertifikası verilecektir. Ek ders ücretine hak kazanabilmek için personelin Genel Müdürlükçe belirlenen kurum kontenjanına (Ek-1) sınav başarı puanı sıralamasına göre kurum müdürü tarafından yerleştirilmesi ve görevlendirilmesi yapılacaktır.

(8)Başarı notunun eşit olması hâlinde kurum kontenjanına girecek yönetici veya personel, Ek-2'de gösterilen Değerlendirme Formundaki puanlama esas alınarak belirlenecektir. Puanların da eşit olması hâlinde, sırasına göre hizmet süresi fazla ve son yıl sicil notu yüksek olanlar tercih edilecektir.

(9)Kurum kontenjanının dolu olması hâlinde, kuruma naklen veya geçici atanan eğitim ve rapor hazırlama sertifikalı personel, kontenjan boşalması durumunda, başarı durumu itibarıyla sıralamaya girerek kurum müdürü tarafından görevlendirilecektir.

E-Diğer Hükümler

(1)Genel Müdürlükçe verilen eğitim ve rapor hazırlama sertifikası 3 yıl süre ile geçerli olacaktır.
(2)Üç yılın sonunda daha önce eğitim ve rapor hazırlama sertifikası bulunan personel de yeniden eğitim sertifikası ve rapor hazırlama eğitimine katılabilecek ve düzenlenecek sınava girebilecektir.
(3)Eğitim ve rapor hazırlama sertifikası bulunan personelin sertifikası Genelgenin (B-b) bölümündeki ilgili şartları kaybetmesi hâlinde iptal edilecektir.
(4)Kurum birinci müdürünün, ikinci müdürlüğe naklen atanması hâlinde, ek ders ücretinden yararlanabilmesi için eğitim sertifikası alması ve başarı durumu itibarıyla kurum kontenjanına girmeye hak kazanması gerekmektedir.
(5)Her ne şekilde olursa olsun izinli veya raporlu olunan sürelerde ek ders ücreti ödenmeyecektir.
(6)4769 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kanununun 16'ncı maddesine göre, bu eğitim merkezlerinde görevlendirilenler, sahip oldukları statünün hak ve yükümlülüğünü taşırlar. Bu nedenle kurumlardan geçici görevle eğitim merkezlerinde görevlendirilenlere yukarıda belirtilen esaslara göre ek ders ücreti ödenecektir.
(7)Eğitim uzmanı ve öğretmen dışındaki personelin ek ders ücretlerinin hesaplanmasında cumartesi ve pazar günleri dâhil edilmeyecektir. Haftada (15) saat öngörülen hâllerde her gün için (3) saat, haftada (10) saat öngörülen hâllerde her gün için (2) saat üzerinden ödeme yapılacaktır.
Bilgi edinilmesini, Genelgenin; yargı çevrenizdeki Cumhuriyet başsavcılıkları ile Cumhuriyet savcılarına ve ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlüklerine bildirilmesini, gereğinin yerine getirilip getirilmediğinin izlenerek ve denetlenerek aksine davrananlar hakkında kanunî işlem yapılmasını, bilgileri bakımından da infaz hâkimlikleri ile izleme kurullarına gönderilmesini önemle rica ederim.


Fahri KASIRGA
Bakan

EKİ:

1- Kurum Kontenjanı Listesi
2- Değerlendirme Formu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber