Sıcak hava, ambalajlı su tüketimini artırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tolga Albay / AA

Hava sıcaklıklarının temmuz ve ağustos aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, ambalajlı su tüketimini geçen yıla göre önemli oranda artırdı.

Sektörde faaliyet gösteren firmalar son iki ayda geçen yılın aynı dönemine göre su tüketiminin yüzde 30-40 arası büyüdüğünü belirtti.

Danone Hayat Su Ürün Müdürü Burcu Batur, Türkiye'de 2006 yılında kişi başı ambalajlı su tüketiminin 91 litre olduğunu, bu rakamın 2007'nin ilk yarısında yüzde 28 arttığını ifade etti.

Temmuz ayına gelindiğinde tüketimin daha da arttığına dikkati çeken Batur, ''Temmuz-Ağustos aylarında geçtiğimiz yıl aynı aylara göre yüzde 30-35 arası büyüme öngörüyoruz. Pazardaki büyümeye paralel olarak firmaların da satışları artıyor. Pet su pazarı mevsimsellikten etkilenen bir sektör olmakla birlikte, toplam satışın yüzde 45'i yaz aylarında yapılıyor. Bu yıl Temmuz ve Ağustos ayında Aralık ve Ocak aylarına göre satışlarımız yüzde 80'e varan oranda arttı'' dedi.

Ambalajlı su pazarının, merdiven altı üretimin azalması halinde büyüme potansiyelinin olduğunu ifade eden Batur, yıllık tüketimin Fransa'da 142 litre, İtalya'da 176 litre ve İspanya'da 143 litre olduğunu göz önüne alındığında bu potansiyelin görülebileceğini belirtti.

Türkiye'de 4 fabrikada 500 milyon litreyi geçen üretim miktarına sahip olduklarını anlatan Batur, Hayat markasıyla hane penetrasyonunda yüzde 14,34, perakende su pazarında yüzde 12 ve damacana pazarında yüzde 5'lik paya sahip olduklarını söyledi.

Pınar Su'dan yapılan açıklamada da son dönemde tüketimdeki artışın yüzde 30-40 civarında gerçekleştiği ifade edildi.

Tüketimdeki bu artışla yıllık tüketimin 10 milyar litreyi zorlayacağının bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Türkiye'de tüketilen 7 milyar 800 metreküp suyun yüzde 80'i damacana, yüzde 20'si ise pet şişe olarak tüketiliyor. Ekonomideki olumlu havayla birlikte tüketim yükseliyor. Sektöre yapılan yatırımlar da pazardaki büyümeyi sağlayan unsurlar arasında. Son dönemde ise aşırı sıcak hava tüketimi en yüksek noktalara çıkardı. Halkımızın son dönemde su tüketiminde de bilinçli hareket ettiğini ve aldığı suyun doğal kaynaklardan elde edildiğinden emin olmaya çalıştığını ve markalı sulara yöneldiğini gözlemliyoruz.'' Açıklamada, tüketicileri küresel ısınmaya karşı harekete geçirmek amacıyla bazı kampanyaların da yürütüldüğü, 19 litrelik damacanaların üzerinde ''Küresel Isınmaya Karşı Neler Yapabiliriz'' içerikli broşürler dağıtıldığı ve benzer çalışmaların yeni kampanyalarla devam edeceği de ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber