Üzüntü, korku, stres ve heyecan gibi durumlar da ishale neden olabiliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2007 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UZMANLARDAN "YAZ İSHALLERİNİ HAFİFE ALMAYIN" UYARISI

- DAHİLİYE UZMANI DR. METİN EKİCİ:

- "ÜZÜNTÜ, KORKU, HEYECAN VE STRES GİBİ DURUMLAR İSHALE NEDEN OLABİLİR"

MUSTAFA ÇETİN

KAYSERİ (İHA) - Üzüntü, korku, stres ve heyecan gibi durumların ishale neden olabileceğinin altını çizen Dahiliye Uzm. Dr. Metin Ekici, "Yaz ishallerini hafife almayın" uyarısında bulunarak 24 saat içinde geçmeyen ishallerde mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini söyledi.

Dahiliye Uzm. Dr. Metin Ekici, yaz mevsiminde su tüketimindeki artış sonucu çoğunlukla mikroplu suların içilmesi ve bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesinin yaz ishallerindeki artışa neden olabileceğini kaydetti. İshal nedenlerinin başında mikrobik ishallerin geldiğini ifade eden Uzm. Dr. Ekici, "Yaz ishallerinin en önemli belirtileri, kişinin günlük tuvalet ihtiyacının artması ve dışkı vasfının değişimidir. İnce bağırsaktaki parazit ve bakterilerin yol açtığı ishallerde dışkı miktarı ve su

içeriği, kalın bağırsakta hastalık yapanlara oranla daha fazladır. İshal; karın ağrısı, karındaki rahatsızlık hissi, nadiren bulantı ve ateş ile kendini gösterir. Vücutta fazla miktarda su ve tuz kaybına neden olan ishal, böbrek yetmezliği, kalp-damar sisteminde bozukluk, sinir sisteminin yol açtığı kalp ritim bozukluğu ve şuur kaybına neden olmaktadır. Ağızda oluşan kuruluk, cildin matlaşması ve nem seviyesinin düşmesi, gözaltındaki yorgunluk su kaybının belirtileridir" dedi. Uzm. Dr. Ekici, mikrobik

durumların dışında üzüntü, korku, stres ve heyecan gibi durumların da ishale neden olabileceğine dikkat çekti.

İshalde öncelikle yapılması gereken işin vücudun kaybettiği su ve tuzu yerine koymak için solüsyon içmek olduğunun altını çizen Ekici, "1 litre kaynatılmış soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, yarım çorba kaşığı kaya tuzu,1 çay kaşığı karbonat karıştırılarak mümkün olduğunca sık aralıklarla içilir" açıklamasını yaptı.

İshalin hafife alınmaması gereken bir hastalık olduğunu ve daha ağır hastalıklara neden olmadan zamanında tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Ekici, özellikle 24 saat sonrası devam eden ishaller konusuna dikkat çekerek evde yapılan tedaviden sonuç alınamadığı takdirde mutlaka bir sağlık kuruluşundan destek alınması gereğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber