Siyasilerin gözaltına alınması emri veren FETÖ'cü General

FETÖ'nün 15 Temmuz ihanet girişiminde aktif rol oynayan, sivillerin ölümüne ya da yaralanmasına neden olan darbecilerden bazıları, başarısız olduklarını anlayınca yurt dışına kaçtı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2019 12:15, Son Güncelleme : 06 Temmuz 2019 11:58
Siyasilerin gözaltına alınması emri veren FETÖ'cü General

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz ihanet girişimi sırasında aktif rol oynayan, sivillerin ölümüne ya da yaralanmasına neden olan darbecilerden bazıları, başarısız olduklarını anlayınca yurt dışına kaçtı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 15 Temmuz ihanetinin başarıya ulaşması için sabah saatlerine kadar F16 ve zırhlı araçların yanı sıra savaş gemilerini bile seyre çıkaran darbecilerden bazıları, halkın direnişi karşısında başarısızlığa uğrayınca çareyi firar etmekte buldu.

Firar eden isimler arasında, darbe girisimine aktif olarak katılan ve Ahmet Davutoglu, Numan Kurtulmus, Kadir Topbas, Mehmet Müezzinoglu ve Fatih Saraç gibi siyasi-bürokratların isimlerinin yer aldıgı bir liste hazırlayarak gözaltına alınmaları için talimat veren dönemin 66. Zırhlı Tugay Komutanı olan eski Tuggeneral firari sanık Mehmet Nail Yigit de yer alıyor.

Hain darbe girişiminden bir gün önce, 14 Temmuz'da saat 10.00-11.00 arasında 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nail Yigit'in odasında teşebbüsün planlanmasına ilişkin bir toplantı tertip edildi.

Bu toplantıda, firari darbeci Yiğit, personeli ile darbe girişimi üzerinde çalıstıgını, herhangi bir problemin olmadıgını, her bir bölgeye hangi birlik komutanlıgının gönderileceginin planlamasının yapıldıgını ve hazırlıkların devam ettigini söyledi.

Daha sonra darbe girisiminde rol olacak personeli çagırtarak toplanma emri veren Yiğit, aynı gün öğle saatlerinde yine 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgında tertip edilen toplantıya Murat Yanık, Uzay Sahin, Mehmet Murat Çelebioğlu ile birlikte katıldı.

Olay tarihinde Tuggeneral rütbesiyle 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanı olarak görev yapan Yiğit, darbeci askeri kanat tarafından hazırlanan sözde atama listesine göre mevcut görevinin devamının yanı sıra Istanbul Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı olarak görevlendirildi.

Ülke genelinde darbe girisimini gerçeklestiren Yurtta Sulh Konseyi'nin Istanbul yapılanmasını olusturanlardan biri olan Yiğit, girisimin öncesinde düzenlenen toplantılara katılarak eylemlerin planlamasında aktif rol aldı.

İstanbul'daki "Yurtta Sulh Biziz" adlı WhatsApp grubunda olan Yiğit, 15 Temmuz'da saat 23.03'te "Başbakan açıklama yapıyor." şeklinde mesaj attı.

Örgüt üyelerine görev veren, emir ve idare yetkisine sahip, konumlarına göre örgüt faaliyetlerini düzenleme ve görevlendirme yetkisi bulunan yönetici vasfında olan Yiğit, ayrıca darbe girisimi öncesi yapılan toplantılarda hangi faaliyetlerin icra edilecegi, bu kapsamda hangi noktaların emniyet altına alınacagı ile darbe girisimine karsı çıkanlara ates edilecegi ve karsıt gördükleri askeri yetkililerin enterne edilecegi hususlarının kararlastırılmasında etkin rol üstlendi.

Darbe girisimi öncesinde Istanbul'daki askeri birliklerde yapılan toplantılara istirak ederek planlamasında bizzat ve etkin sekilde rol alan Yiğit, toplantılar öncesinde darbe girisiminden haberdar olup ayrıca komuta ettigi birliklerin planlamasını gerçekleştirdi. Yiğit, darbe günü de bulundugu birliginde faaliyetleri Yurtta Sulh Biziz isimli grup üzerinden bizzat denetleyerek verilen emirleri iletti.

Istanbul'daki darbe girisimi faaliyetlerinin baslamasını müteakip planlamada belirlenen noktalara askeri unsurları sevk emrini vererek idare eden Yiğit, darbe girisiminin basarısız olmasının akabinde firar etti.

- Ajandadan çıkan notlarda "Alınacaklar" listesi

Firari sanık Yiğit'in evinde ve is yerinde yapılan aramalar neticesinde, Genelkurmay Baskanlıgı ile 1. Ordu Komutanlıgı Harekat Merkezinden askeri birliklere gönderilen sıkıyönetim direktifi ve ekleri ile direktife uyulması konulu mesaj belgeleri, 12 sayfadan olusan Sıkıyönetim Kanunu metninin yer aldıgı belge, el yazısıyla yazılmıs Istanbul ili genelinde Avrupa ve Anadolu yakalarında sevk edilecek zırhlı ve silahlı unsurların sayısı ve niteliginin yer aldığı ajanda bulundu.

Aramalar sonucunda kontrol altına alınacak yerlerin isimlerine iliskin notların yanı sıra aynı ajanda içerisinde "Alınacaklar" baslıgıyla "A. Davutoğlu, K. Topbaş, M. Müezzinoğlu, B. Kuzu, Numan K. ve M. Fatih Saraç" isimlerinin yer aldıgı belge ele geçirildi.

- Suçlamalar

Mehmet Nail Yigit hakkında, İstanbul'da darbe girisimi faaliyetleri kapsamında darbeci askeri kanadın hakimiyetinin saglanması amacıyla islenen öldürme, öldürmeye tesebbüs, yaralama, hürriyeti tahdit, yagma, özel sahıslara ve kamuya ait mallara zarar verme suçlarının eylemleri üzerinde ortak hakimiyet saglayan ve azmettirici gibi birçok suçtan işlem yapıldı.

Darbeci Yiğit, "anayasal düzeni ihlal" ve "silahlı terör örgütü yöneticisi olma" suçlarının yanı sıra Ümit Dündar, Tayyar Ertem, Tahir Bekiroğlu, Mesut Özel'e karşı "cebir kullanarak, silahla, birden fazla kisi tarafından birlikte, kisinin yerine getirdigi kamu görevi nedeniyle, kamu görevinin sagladıgı nüfuzu kötüye kullanılmak suretiyle kisiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından, 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları, Digitürk ve Dogan Medya Center, Casper Plaza, Acıbadem Türk Telekom Anadolu Yakası Bölge Müdürlügü, TRT Ulus Yerleskesi, TRT Harbiye Radyo Binası, İstanbul Büyüksehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, İstanbul Valiligi, İstanbul Büyüksehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi ve İstanbul Büyüksehir Belediye Baskanlıgı, AK Parti İstanbul İl Baskanlıgının işgalinden de sorumlu tutuluyor.

- Celepoğlu'nu cezaevinde birkaç kez ziyaret etti

Darbeci Özkan Aydoğdu'nun cep telefonu üzerinde yapılan incelemede, darbe girisimine katılanlardan Mehmet Nail Yiğit ile olay günü ve takip eden gecesi dikkati çekici olarak çok sayıda gelen-giden arama kaydı bulunuyor.

Firari sanık Yiğit, MİT tırlarının durdurulması davası kapsamında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Adana Bölge Jandarma Komutanı Tuggeneral Hamza Celepoğlu'nu, 3. Kolordu Komutanlıgı Hasdal Askeri Cezaevi Müdürlügünde 1 Aralık 2015 ila 10 Aralık 2016 tarihleri arasında birkaç kez ziyaret eden asker sahıslar arasında bulunuyor.

İstanbul'daki "ana darbe davası" sanığı olan ve 27 Temmuz 2016'da KHK ile ihraç edilen Yiğit'in dosyası, aynı davanın diğer firari sanıkları FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, Uzay Şahin, Ahmet Zeki Gerehan, Engin Durmaz, İrfan Arat, Mehmet Murat Çelebioğlu, Onur Özden ve Rıfkı Keser ile birlikte ayrıldı.

Darbeci Yiğit, İçişleri Bakanlığının "terörden arananlar listesi"nde kırmızı kategoride yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber