Telekom'a 'yanıltıcı reklam' suçlaması...

Haber Giriş : 22 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği, Türk Telekom'un "Yüzde 80'e varan oranlarda indirimler" sloganıyla duyurduğu yeni tarife paketiyle, tüketicilerin "kandırıldığını", aslında konuşma bedellerine yüzde 57 dolayında zam yapıldığını öne sürerek, yanıltıcı reklam ve ilanlarının durdurulması için Reklam Kurulu'na başvuracağını açıkladı.

Türk Telekom'un ?%80'e varan oranlarda indirimler? adı altında tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı reklam ve ilanlarını değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün BOL ?reklam ve ilanların tüketiciyi yanıltıcı ve aldatıcı nitelikte olması nedeniyle reklamların yayınının durdurulması ve yasada belirtilen cezaların uygulanması için reklam kuruluna başvuruyoruz.? dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol konu ile ilgili şu açıklamayı yapmıştır. Türk Telekom 1 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeni fiyat tarifelerini beş ayrı tarife paketi ile açıklamıştır. Konuya ilişkin reklam ve ilanlarda yüzde 29 ile yüzde 80 arasında değişen oranlarda indirim yapıldığı belirtildiği halde; tarifeler incelendiğinde, milletlerarası görüşme ücretleri ve kurumsal müşteriler dışında indirim yapılmadığı, aksine orta ve dar gelirli tüketiciler için yüzde 57'ye varan oranlarda zam yapıldığı görülmektedir. Örneğin dar gelirli tüketicilerin yoğun olarak rağbet göstermesi beklenen ?hesaplı hat? tarifesinde dakikası halen 72.000 lira olan şehir içi görüşme ücreti 113.040 liraya, halen 288.000 lira olan şehirler arası görüşme ücreti 309.000 liraya, Turkcell ve Telsim hatları için halen 720.000 lira olan kontür ücreti 955.000 liraya, 505li Avea hattı için halen 432.000 lira olan kontür ücreti 955.000 liraya, 555li Avea hattı içinse 720.000 lira olan kontür ücreti 1.027.000 liraya yükseltilmiştir.

Türk Telekom; 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un ticari reklamlar ve ilanlarla ilgili 16. maddesini ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 7 / a ve c maddelerinde belirtilen ?Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici? reklam yapılamaz.?, ?Reklamlar,tüketicinin güvenini kötüye kullanacak ya da onun tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar edecek biçimde olamaz.?, ?Reklamlar?,eksik bilgi vererek, anlam karışıklığına yol açarak veya abartılı iddialar ileri sürerek yanlış izlenimler yaratmak suretiyle tüketiciyi doğrudan ya da dolaylı olarak yanıltabilecek ifadeler ya da görüntüler içeremez??hükümlerini açıkça ihlal etmektedir.

Bu nedenlerle Türk Telekom'un, reklam ve ilanlarda duyurduğunun aksine, hizmet bedellerinde indirim yerine zam yapmış olması, buna ilişkin reklam ve ilanların tüketiciyi yanıltıcı ve aldatıcı nitelikte olması nedeniyle reklamların yayınının durdurulması ve yasada belirtilen cezaların uygulanması için reklam kuruluna başvuruyoruz.

Üstün BOL

Genel Başkan Yardımcısı

Ankara Şube Başkanı

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber