OKS Sorunun Kaynağı Maliye Bakanlığı

24 Temmuz'da yayımladığımız haberde, kamu kurumlarının, düşük ücret nedeniyle, nitelikli bilişim personeli istihdam edemediğini belirtmiştik. Yayımlanan haberde, 4/B'li sözleşmeli ücretleri belirlenirken, bilişim personeline verilecek ücretlere getirilecek bir istisna ile sorunun çözülebileceğini belirtmiştik. Ancak, geçen hafta içerisinde, sorunun ivedi olarak çözülmesini gerektiren başka bir yön ortaya çıktı. MEB, uzun süre OKS sonuçlarını açıklayamadı.... Bilişimle ilgili birimlerde nitelikli eleman istihdam edilememesi, OKS sonuçlarında olduğu gibi, Devlet ciddiyetini sarsmaktadır. Soruna dikkat çekmek amacıyla daha önceki haberimizi tekrar yayımlıyoruz.

Haber Giriş : 06 Ağustos 2007 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilişim sektöründe eleman bulmak çok zor... Zira bu sektörde nitelikli elemanlar çok yüksek ücretlere, özel sektörde, çalışmaktadır. Bu nedenden dolayı tüm KPSS yerleştirmelerinde bilişim sektörü kadrolarının bir kısmı boş kalmaktadır. Diğer yandan, Türkiye'deki maaş sisteminden dolayı memur kadroları için bir esneklik getirilmesi mümkün değildir. Ancak, 4/B'li kadrolar için bu esnekliğin getirilmesi mümkün olmasına rağmen, Maliye Bakanlığı olur vermediği için, personel bulunamamakta ve hizmetler özel sektörden hizmet alımı yoluyla gördürülmeye çalışılmaktadır.

Devlet, kamuya doktor çekebilmek için, geçtiğimiz yıllarda bir kaç yola başvurdu. Mecburi hizmetin yanı sıra başvurulan bir diğer yol ise döner sermaye ödemesi yoluyla sağlık personelinin maaşının arttırılması idi.

Ancak, aynı Devletimiz, eleman bulamamasına rağmen, bilişim sektörü personeli için benzer bir uygulama yoluna gitmemektedir. Oysaki 4/B'li ücretlerin belirlenmesi esnasında bilişim personelinin ücretinin yüksek tutulması imkan dahilindedir. Buradaki yetki Maliye Bakanlığındadır. Maliye Bakanlığı olur vermediği için, yüksek ücretli kadro ilanı yoluna gidilememektedir. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda bilişim personeline ihtiyacını duymuş ancak yüksek ücret vermediği için personel bulamamıştı. Bakanlığın, 2007/5 KPSS yerleştirmelerinde de ilana çıktığı Programcı kadrolarının bir kısmı boş kalmıştır.

Özel sektörün 5 bin- 10 bin YTL ücret verdiği bazı bilişim personeli için, kamunun 1500 YTL ücret vermesinin hiçbir anlamı bulunmamaktadır.

Diğer taraftan Sosyal Güvenlik Kurumu bu açmazı Teşkilat Kanununun verdiği yetki ile aşabilmiştir. Kurum geçtiğimiz hafta içinde verdiği ilana göre, kuruma atanmak isteyen bilişim personeline, 3500 YTL net ücret verecektir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu yetkiyi 5502 sayılı Kanunun 28. maddesinden almaktadır.

Diğer kamu kurumlarının bu tür bir imkanı olmadığı için, personel bulamamakta ve genel olarak hizmet, özel sektöre trilyonlar aktarılarak, hizmet alımı yoluyla karşılanmaya çalışılmaktadır.

Bu sorunun çözümü çok bait olup, görev Maliye Bakanlığına düşmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber