Kamu doktoru özele kaçıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 07 Ağustos 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 100 bin doktor var. Bunların 60 bini kamuda çalışıyor. Oysa 10 yıl önce bu rakam 80-90 bin civarındaydı. Bu da doktorların, şartları daha iyi olan özel hastanelere gittiğini gösteriyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Dr. Köksal Aydın, 10 yıl önce kamuda çalışan hekim sayısının yüzde 80-90 civarındayken, şimdi yüzde 60'lara gerilediğini kaydetti. Bu durumu sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesine bağlayan Aydın, "Kamusal sağlık alanında özlük hakları ve mesleki doyum anlamında iyileştirmeler yapılmazsa, özel sektör cazibe merkezi olarak ortaya çıkar" dedi. Aydın, bugün bir uzman hekimin 1100 YTL civarında maaş aldığını, ancak özel hastanelerde yapılan sözleşmeye göre ücretin 5-10 bin YTL arasında belirlendiğini sözlerine ekledi.

TORPİL VARSA, ŞARK HİZMETİ YOK

Kamu hastanelerinde çalışan doktorların özel hastanelere geçmelerine yol açan en önemli nedenlerden birinin de zorunlu görevlendirmeler olduğuna işaret eden Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: "Torpiliniz yoksa 20 yıl zorunlu hizmette kalırsınız ama varsa hizmet 2 günde biter. Kamusal sağlık politikalarına yönelmek, zorunlu hizmete gerek bırakmaz. Ücretlendirmede iyileştirme, güvenlik, barınma, ekipman ve sosyal çevre imkanı sağlanmadığı sürece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hekimlik ceza gibi. Orada 2 yıl çalışan hekime normal maaşının 2 katı ve diğer sosyal haklar verilirse cazip hale gelir."

EĞİTİM HASTANELERİ BOŞALDI

Eğitim hastanelerinin eğitim şefi, eğitim şef yardımcısı ve baş asistan kadrolarının, başta Haydarpaşa Numune, Okmeydanı SSK ve Şişli Etfal olmak üzere birçok eğitim hastanesinde neredeyse boşaldığını belirten İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Özdemir Aktan ise, "Kamunun fiziki geri kalmışlığının yanında, hekimleri de ekonomik olarak çökmüş durumda. Özel hastaneler maddi koşullar açısından çok cazip" dedi. Art arda çok fazla özel hastane açılmasının personel açığı sorunu yarattığını anlatan Aktan, bu açığı yarı zamanlı çalışmayla kapatmak istediklerini ve bu nedenle üniversite hastanelerinde part-time çalışan doktorların oranının yüzde 70'e vardığını ifade etti. Aktan, "Bunu da kamudan kaçış olarak değerlendirebiliriz" dedi.

ÖZELE GİDENLERE UYARI...

Özel hastanelere giden doktorları bir tehlikenin de beklediğine işaret eden Aktan, "Özel sektör kar üzerine kurulu olduğundan harcamalarını mümkün olduğunca düşürmek durumunda. Harcama ilaçlardan düşürülemeyeceğine göre personel giderlerinden kısılacak ve hekimlerin ücretleri düşürülecek" şeklinde konuştu.

SON TRANSFER MEDICAL PARK'A

Devlet hastanelerinden özel hastanelere son doktor transferi Medical Park Hastanesi'nde gerçekleşti. İstanbul Üniversitesi ve Cerrahpaşa'da görev yapan, aralarında anabilim dalı başkanlığı yapmış isimlerin de bulunduğu 16 profesör, istifa ederek topluca Medical Park Bahçelievler Hastanesi'ne geçti...

Melike TÜMER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber