Başkent'te tankerle sulamanın maliyeti 20 milyon YTL

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkentteki yeşil alanların sulanması için getirilen tankerlere araç başına ayda yaklaşık 4 bin YTL ödeniyor.

Mayısta çalışmaya başlayan ve sözleşmeleri Eylül ayında bitecek olan çoğunluğu Şanlıurfa plakalı 300 tanker ile işçilerin maliyeti 20 milyon YTL'yi buluyor.

Şanlıurfalı tanker şoförü Müslüm Kaya, yıllardır Kuzey Irak'a yakıt taşıdıklarını ancak bu ülkeden son yıllarda iş alamadıkları için atıl durumda kaldıklarını söyledi.

Başkentteki yeşil alanlara 75 gündür su taşıdıklarına işaret eden Kaya, günde 18 saat çalıştıklarından, paralarının düzenli ödenmemesinden, yatacak, dinlenecek ve banyo yapacak mekanlarının olmamasından yakındı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ANFA Genel Müdürü Ferhat Ertürk de yeşil alanların bakım, sulama ve güvenlik işlerinin Çevre Koruma Dairesi tarafından ihaleyle firmalara yaptırıldığını anlattı.

Son yıllardaki ihaleleri ANFA'nın aldığına işaret eden Ertürk, "ANFA yeşil alanların bakım, sulama, güvenliğini yapar. Bu işi şu anda 44 müteahhit firma aracılığıyla yapıyor. Firmalar işi Mart ayında aldılar. Mayısa kadar sulamayı şebeke suyuyla yapıyorlardı. Ancak su sıkıntısı başgösterince şebeke suyu kesildi. Bunun üzerine Genel Sekreterlik sulama işinin hortumla değil tankerle yapılmasını istedi. Tankerle sulama zorunluluğu nedeniyle müteahhitler yurdun çeşitli bölgelerinden tanker kiraladı ya da aldı. 44 tane taşeron tankerleri kimden kiralamış, nereden almış biz bilemeyiz. Bizim şartımız alanları yeşil tutması, biz buna bakarız" dedi.

Ertürk, bir tankerin satış bedelinin 1 milyon YTL civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda, belediyenin bu araçları satın alması halinde kasasından 300 milyon YTL çıkacağını savundu. Yakıt masrafı, şoför maaşı, kasko ve diğer masraflar da hesaplandığınızda maliyetin 3-4 kat daha artacağını kaydeden Ertürk, yapılan uygulamayla belediye giderlerinin azaltıldığını belirtti.

Ertürk, sulama işinin belediye yetkililerinin yakınlarına verildiği yönündeki iddiaları da yalanladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber