Obruklar, Karapınar dışında da görülecek

Konya'da oluşan obrukların son olarak Karatay bölgesinde görülmesinin sürpriz olmadığını söyleyen Prof. Dr. Mahmut Tahir Nalbantçılar, "Aynı obruklar, farklı noktalardaki benzer jeolojik özelliklerin bulunduğu yerlerde de olacak" dedi

Haber Giriş : 16 Ağustos 2019 15:25, Son Güncelleme : 16 Ağustos 2019 17:15
Obruklar, Karapınar dışında da görülecek

Konya'da gerek ekili alanları gerekse yerleşim yerlerini tehdit eden ve şehrin en önemli sorunlarının başında gelen "Obruk tehlikesi" hakimiyet alanını genişleterek, geniş coğrafyada etkili oluyor. Özellikle Karapınar'da oluşması dolayısı ile "Obruk sadece Karapınar'da olacakmış" algısı oluşturan ve genellikle Karapınar ile özdeşleşen obruk, bu kez Karatay Köseali Yaylası'nda görüldü. Jeoloji Uzmanları, obrukların Karatay bölgesinde görülmesinin kendileri için bir sürpriz olmadığını dile getirdi. Bilinçsiz sulama, yer altı su seviyesinin istenilen düzeyde olmaması gibi faktörler, Konya'da obruk oluşumunu hızlandıran faktörlerin başında geliyor. Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Tahir Nalbantçılar, "Son olarak Karatay'da oluşan obruk bir gerçeği gün yüzüne çıkarmıştır. Karapınar ve Karatay'da oluşan obruklar, benzer jeolojik yapıya ve özelliğe sahip olan diğer alanlarda da görülecek. Bu ve benzeri alanlar risk altında" şeklinde konuştu.

DİĞER YERLERDE TEHLİKE ALTINDA

"Obruğun bu şekilde yaklaşması, bizim tahmin ettiğimiz benzer jeolojik özelliklerin yer aldığı bir bölgede yani Karatay'da oluşmuş olması bizim için sürpriz olmadı" diyen Nalbantçılar, şunları kaydetti: "Obrukların genellikle Karapınar'da yoğunlaşmış olması, Konya'da başka yerde olmayacağı kanaati oluşturuyordu. Oysa Karatay'da benzer bir oluşum gözükmesi bu algıyı yıktı. Yaptığımız akademik çalışmalar ve sonuç olarak belirttiğimiz değerlendirmelerde Konya bölgesindeki mevcut suyun hatalı kullanımı ile obruk oluşum sürecinin iyice tetiklendiğini görmekteyiz. Karapınar ve Karatay'daki jeolojik özelliğe sahip olan diğer noktalarda da bu tarz büyüklü küçüklü obrukların yaşanabileceği akıllardan çıkarılmamalıdır. Yaptığımız çalışmalar bize bunu gösteriyor."

ŞEHİR MERKEZİNDE RİSK YOK!

Bilinçsiz su tüketiminin olduğu her alanda obrukların olabileceğini kaydeden Nalbantçılar, "Aşırı sulama, yer altı sularının çekilmesi ve yer kabuğunun ağırlığının göreceli olarak artması obruk oluşumunu tetikliyor" diye konuştu. Konya bölgesinin ve etrafının detaylı olarak incelenmeye ihtiyacının olduğunu kaydeden Nalbantçılar, konuşmasını şöyle sürdürdü: " Bu konu ile ilgili başlatılmış bir çalışma ama yaygınlaştırılması gerekiyor. Kırsal alanlarımız ve köylerimiz tehdit altında. Obrukların önüne geçebilmek için su tüketiminin asgariye indirilmesi gerekiyor. Aşırı ve bilinçsiz su tüketiminin önlenmesi şart. Yer altı su seviyesini düşerecek olan faktörlerin de ortadan kaldırılması için planlamaların yapılması lazım. Jeolojik yapının haritası çıkarılmalı. Risk haritaları ile birlikte ortaya konulmalı. ABD'de bir sitenin içinde obruk oluştu. ABD'de obruklar şehrin merkezine kadar girmiş durumda. Obruk bir yerde insan varmış, yokmuş bilmez. Konya Büyükşehir Belediyesi Konya kent merkezi için bir jeolojik çalışma yapmıştı. Şuanda Konya şehir merkezi için bir risk gözükmüyor. Obrukların şehir merkezine ulaşması zor ama şehre yakın ilçelere geldi."

Kaynak: merhabahaber.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber