Ankara'nın umudu Gerede suyu olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2007 17:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuran Akkuş - Ankara'nın 2011 ile 2027 yılları arasındaki su ihtiyacını karşılaması öngörülen Gerede sisteminde, Ankara'ya gitmesi planlanan suyu etkileyecek bir çevre tahribatının bulunmadığı bildirildi.

Bolu'nun Gerede ilçesi Kaymakamı Şevket Cinbir, Deri Organize Sanayi Bölgesi atıklarının, hiçbir şekilde Ankara'ya gitmesi planlanan Gerede Ulusu Çayı'ndaki bölgeyi kirletmediğini söyledi.

?ANKARA'NIN ALACAĞI SU ÇOK YUKARIDA...?

Çayın, Yağdaş köyünden geçen kolunda, atıklardan kaynaklanan kötü koku ve kirlilik bulunduğunu anlatan Cinbir, ?Baraj yapılacağı söylenen Ümitköy daha yukarıda. Ankara'ya gidecek suyu olumsuz etkileyecek hiçbir şey yok? diye konuştu.

İddiaları değerlendiren Cinbir, ?Üç aydır, Deri Organize Sanayi Bölgesi'nin de yönetim kurulu başkanıyım. Sanayi kurulurken dikkat edilmiş. Atıkların baraj bölgesine zarar vermesi mümkün değil. Yağmur bile hesap edilmiş. Ankara'nın alacağı su çok yukarıda. Bu suyun kirlenmesi mümkün değil? dedi.

Sanayi arıtma tesisinin işletmeye alınmasına rağmen henüz yüzde yüz kapasiteyle çalışmadığını bildiren Şevket Cinbir, şunları kaydetti:

?Çünkü teslim alma süreci devam ediyor. Yağdaş'ta atıklar arıtılsa da koku olacaktır. Bu problem de zaten çözülüyor. 500 bin YTL'ye beş bin metre boru hattı döşeyerek deşarj yapıyoruz. DSİ Yağdaş'taki tortuları temizliyor. Arıtma kurulduktan sonra, çaya bağlanan Yağdaş'taki küçük derede kirlenme olmuş. Yeni deşarj hattıyla kirli su oraya verilmeyecek. Devlet, arıtma tesisine 7 trilyonluk yatırım yaparken, bütün bunların hesap edilememesi mümkün mü? Bunlar yılların projeleri. Baraj yapılmasına 50 yılda karar verilir. Su ve alan ölçülür, alan korumaya alınır, havzası korunur.?

DSİ YETKİLİLERİ

Atıkların eskiden Sofular köyüne döküldüğünü, buradan da Ümitköy'deki gövdeye gittiğini belirten Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri de şunları kaydetti:

?Arıtma yapıldığı için artık atık sular aşağı gidiyor, bir yıldır, Ankara'ya gidecek suya karışmıyor. Yağdaş, arıtma sularının karıştığı yer olduğu için koku olabilir. Ancak atıklar kesinlikle dereye salınmadan arıtmaya gidiyor. Atıklar, kesinlikle Ankara'ya gidecek suya karışmıyor. Köylü, kokudan şikayet edebilir, arıtmanın nasıl çalıştığını bilmez. Arıtma, çalıştıkça koku üretir. Çünkü ayrıştırma yapar.?

KÖYLÜLERİN İDDİASI

Ümitköy sakinlerinden emekli öğretmen Ömer Coşkun, ?Yağdaş'ta su önceleri çok temizdi. Atıklar yüzünden kirlendi. Arıtma doğru dürüst çalışmıyor. Suyun, fabrika atıklarının olduğu bölümlerinde canlı bile yaşamıyor. Suyu hayvanlar bile içmiyor? dedi.

Ümitköylü taksici İsa Sancak, ?Yıllar önce çaydan balık tutar ve içerdik. Fakat şu an suyu içen hayvanlar bile hastalanıyor. Bu, değil içme suyu kullanma suyu bile olamaz. Kokudan geceleri uyumakta bile zorlanıyoruz. Arıtma bunun neresini arıtıyor söylesinler. Tuvalet çukuru bundan daha temiz olur? diye konuştu.

Yağdaşlı Ali Osman Yıldız ise ?Çayın Yağdaş kesiminde şimdi bir canlı mahluk yaşamıyor. İstanbul'dan geldim köyüme ve kokudan burada yatamıyorum? diye konuştu.

Çayın, Ümitköy'e bir kilometre mesafedeki Yağdaş köyü kesiminde ağır koku ve görüntü kirliliği dikkat çekiyor.

Ümitköy'de ise koku bulunmuyor. Yağdaş köyünde hayvanların dereden su içmedikleri gözleniyor.

Ümitköy'de ise bütün hayvanlar suyu içerken, mandalar ise suya girerek serinliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber