Karagöl, doğaseverlerin gözdesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ağustos 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artvin'in Borçka ilçesine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Karagöl, doğaseverlerin akınına uğruyor.

TEMA Vakfı'nın örnek projelerinden biri olan ''Artvin Camili Kırsal Kalkınma Projesi''nin uygulandığı Camili köyünün, 7 kilometresi hariç toprak yolunu takiben ulaşılabilen Karagöl'e gitmek isteyenler, zorlu bir yolculuğun ardından adeta saklı bir cennetle karşılaşıyor.

Karçal Dağı'ndaki Aralık Yaylası'nın yakınlarında bulunan bir tepenin, 1800'lü yılların başında heyelan sonucu bir derenin önünü kapatmasıyla oluştuğu bilinen Karagöl, anıt sayılabilecek çeşitli yaşlı ağaçlarla çevreleniyor. Zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğine sahip olan bölge, ulaşım güçlüğüne rağmen doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Borçka Karagöl Doğayı Koruma ve Tanıtma Derneği Başkanı Necip Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karagöl'ün Doğu Karadeniz'in doğa harikalarından biri olduğunu, bu yüzden özellikle doğa turizmine yönelik turlar düzenleyen şirketlerin müşterilerini ağırladıklarını, bölgeyi her yıl yaklaşık 10 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtti.

Karagöl'ün de içinde bulunduğu 368 hektarlık alanın Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 2002 yılında ''Tabiat Parkı'' haline getirilmesiyle bölgenin doğa turizmi açısından cazip hale geldiğini anlatan Kara, özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir'den turlarla gelen doğa tutkunları ile çeşitli üniversitelerden gelen bilim adamlarının Karagöl'ü gördüklerinde hayranlıklarını saklayamadıklarını söyledi.

Kara, 25 metre derinliğinde ve 50 dönüm alana sahip gölde, heyelan sonucu oluşması nedeniyle suyun altında hala canlı ağaçlar bulunduğunu kaydetti. Avlanmanın yasak olması nedeniyle bol miktarda yöreye özgü kırmızı pullu alabalık bulunan gölün, göç yolunda yer aldığı için eylül ayında çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yaptığına dikkati çekti. Kara, 10 yıldan beri ağaç kesiminin yasak olduğu bölgede yeşilin her tonuyla karşılaşmanın mümkün olduğunu ifade etti.

350'ye yakın ayı ve az sayıda vaşağın barındığı bölgede geceleri kurt, çakal ve tilkilere rastlamanın mümkün olduğunu vurgulayan Kara, yöre halkı olarak bu doğal dengenin bozulmaması ve güzelliklerin korunması için iki yıl önce derneği kurduklarını belirtti.

Karagöl çevresinde yapılaşmanın yasak olduğunu, sadece Orman İşletmesine ait 27 yatak kapasiteli bir tesisin bulunduğunu dile getiren Kara, dernek olarak iki yıldan beri bu tesisi kiralama yoluyla işlettiklerini anlattı. Kara, yaz aylarında hem günübirlik ziyaretçilere hem de konaklamak isteyenlere hizmet veren tesis sayesinde, bölgenin ekolojik dengesinin bozulmasına neden olacak girişimleri takip ederek önleme imkanına sahip olduklarına dikkati çekti.

''GÖLÜN TOPRAKLA DOLMASI ENGELLENMELİ''

Kara, Karagöl'ün yukarısındaki ormandan geçmiş yıllarda kesilen ağaçların, sellerin ve bölgenin yakınında bulunan bozuk 3 yayla yolunda zaman zaman yaşanan erozyonun gölü tehdit ettiğini vurguladı. Toprağın bu olumsuzlar yüzünden kayarak gölü doldurduğuna değinen Kara, şöyle konuştu:

''Bölgenin ekolojisi açısından şu an en büyük sorun gölde her yıl yaklaşık 200 metrekarelik alanın toprakla dolması, dolayısıyla göl suyunun çekilmesi. Gölün toprakla dolması engellenmeli. Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Karçal Dağı'nın gölün sırtlarındaki bölümünde ve Ardahan Deresi yakınında taşlarla ya da ağaçlarla en az 3-4 menfez yapmalı, erozyonu önlemelidir. Aksi takdirde birkaç yıl sonra övüneceğimiz bir Karagöl'ümüz kalmayacak.''

EKOTURİZM

Karagöl'ün yakınındaki bazı bölgelerin ekoturizme açılması için master planı hazırlanması gerektiğinin altını çizen Kara, planın en çok gölün yakınında bulunan Aralık ve Atanoğlu köyünde yaşayan vatandaşlar için önemli olduğunu söyledi. Kara,''Bölgenin bir bölümünün, köylülerin küçük pansiyonculuk yapabilmelerine imkan sağlamak amacıyla ekoturizme ayrılması durumunda, Karagöl, yöre halkı için bir geçim kaynağı olacak. Köylüler, getirisi olursa ormana ve çevreye daha çok sahip çıkacak, Karagöl'ün gönüllü koruyucusu olacaklardır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber