Halaçoğlu hakkında inceleme başlatıldı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 23 Ağustos 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı, TTK Başkanı hakkında Alevilerle ilgili sözleri nedeniyle inceleme başlatıldığını açıkladı

Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Siyami Başok, VATAN'a yaptığı açıklamada Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu hakkında resen (suç duyurusu beklemeden, kendiliğinden) inceleme başlatıldığını söyledi. İnceleme Halaçoğlu'nun Kayseri'de geçtiğimiz cumartesi günü düzenlenen ?Türk Tarihi ve Kültüründe Avşarlar? konulu sempozyumda yaptığı konuşma nedeniyle başlatıldı.

Başok, İl Emniyet Müdürlüğü'nden ve sempozyumu düzenleyen Avşarelleri Düşünce ve Kültür Dergisi'nden Halaçoğlu'nun yaptığı yaptığı konuşmanın kayıtlarını istediklerini söyledi. Başok, ?Oralardan bakıyoruz, araştırıyoruz. Henüz istediğimiz kayıtlar gelmedi. Kayıtlar geldikten sonra ne söylemiş, ne söylememiş, söylediklerinde suç unsuru var mı bakacağız. Şu anda inceleme safhasındayız? dedi.

Dava açılabilecek

Başsavcılık konuşma kayıtlarını inceledikten sonra Halaçoğlu'nun söylediği sözlerde suç unsuru olup olmadığına karar verecek. Başsavcılık Halaçoğlu'nun suç işlediği sonucuna varırsa, ?halkı ırk farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik etmek? suçundan dava açabilecek. Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesine göre bu suçu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası veriliyor.

Bu arada Halaçoğlu'nun açıklamalarına tepkiler ve destekler sürüyor. Özellikle Alevi dernekleri Halaçoğlu'nu eleştirirken Türk Eğitim-Sen'den TTK Başkanı'na destek geldi. Sendikanın İstanbul Bölge Başkanı Hanef Bostan yaptığı açıklamada dünya çapında ünlü bir bilim adamı olan Halaçoğlu'na karşı bir linç kampanyası başlatıldığını ileri sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber