Başbakanlık, çalışma hayatında cinsiyet ayrımcılığına son verecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2007 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKANLIK, ÇALIŞMA HAYATINDA CİNSİYET AYRIMCILIĞINA SON VERİYOR

- BAŞBAKANLIK BÜNYESİNDE KURULACAK 'EŞİTLİK KURUMU', İŞ YERLERİNDE AYRIMCILIK İDDİALARINI UZLAŞMA YOLUYLA ÇÖZECEK

- FİZİKİ GÖRÜNÜMÜNDEN DOLAYI İŞİNE SON VERİLENLER DE EŞİTLİK KURUMU'NA BAŞVURABİLECEK

ZAFER ÇAKMAK

ANKARA (İHA) - Başbakanlık bünyesinde oluşturulması planlanan 'Eşitlik Kurumu', işyerlerinde ayrımcılığa tabi tutulan ve fiziki görünümleri dolayısıyla işlerine son verilenlerin sorunlarını uzlaşma yoluyla çözecek. Kurum, işe alınmada fırsat eşitsizliğini de ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, işyerinde ayrımcılık, taciz ve fırsat eşitsizliği gibi sorunlarla karşı karşıya kalanlara destek amacıyla "Eşitlik Kurumu" kurmak için harekete geçti. Eşitlik Kurumu'nun kuruluşunda Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü birlikte çalışma yürütecek.

Gelişmiş birçok ülkede bu tür kurumların bulunmasından yola çıkan Başbakanlık, cinsler arası ya da aynı cins arasında fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Cinsiyet ayrımı konusunda sık sık sorunlarla karşılaşan Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı yetkilileri, işe alınırken erkeklere öncelik verilmesinin fırsat eşitsizliği doğurduğu ve bunun önüne geçilmesi gerektiği görüşünde. İşyerinde patronlarının ya da yöneticilerinin tacizine uğrayan personelin zaman zaman çaresiz kalabildiğini ya da

bazı çalışanların fiziki görünümünden dolayı işlerine son verildiği iddiasıyla İnsan Hakları Başkanlığı'na başvurduğunu bildiren yetkililer, oluşturulacak Eşitlik Kurumu'nun tüm bu sorunları yaşayanlara açık olacağını belirtti. Buna göre Eşitlik Kurumu, bu tip sorunlarla karşılaşan kadın veya erkek çalışanların başvurularını kabul edecek ve konuyu yargıya intikal ettirmeden sulh yoluyla çözüm yoluna gidecek. Uzlaşma kurumu rolü oynaması öngörülen Kurum, şiddet gören çalışanların başvurularını da kabul

edecek.

Öte yandan, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın özerk hale getirilmesi yönündeki çalışmaların da sürdüğü bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber