Fatih Belediyesi, 'E imza' ve 'Mobil imza' dönemini başlattı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2007 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL (CİHAN)-Fatih Belediyesi, uygulamaya geçirdiği 'E- imza' ve 'Mobil İmza' ile vatandaşların ev ve ofislerinden çıkmadan şikayet bildiriminden vergi ödemelerine kadar birçok işlemi rahatlıkla gerçekleştirmelerini sağlıyor.

Fatih Belediyesi, Türkiye'de elektronik imza ve mobil imza kulanan ilk belediye olarak vatandaşların hayatlarını kolaylaştıran uygulamaya imza attı. 2005 yılında Kent Bilgi Sistemi'yle teknoloji atağına geçen Fatih Belediyesi, tüm sokakları, evleri, işyerleri ve kamu kurumlarıyla elektronik ortamda kayıt altına alarak vatandaşların belediyeyle ilgili tüm işlemlerinde kolaylık sağladı. Belediye şimdi de İkinci adım olarak bilgi işlem otomasyonunu E İmza ve Mobil İmza ile entegre hale getirdi.

Konuyla ilgili basın mensuplarına bilgi veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Türkiye'de TÜBİTAK'tan elektronik sertifika talebinde bulunarak E İmza alan ve uygulayan ilk belediye olduklarını söyledi. Elektronik imza uygulamalarına ilk olarak Banka Belediye arası ödeme gönderme emirlerini yaparak başladıklarını belirten Demir, "Bu sayede zamandan, kurye ücretinden ve gereksiz kağıt tüketiminden kurtulmuş olduk. E imza ile belediyemiz örneğin banka işlemlerinde bizzat genel müdürlükteymiş gibi işlem yapıyor. E imza ile görevlimiz işlemlerini masasından kalkmadan tek tuşla ve aynı anda yapıyor. Aynı şekilde vatandaşımızın belediyemize gelmeden beyan ve bildirimlerini vermesine yarayan Mobil İmza sistemi vatandaşımızın bu işlemini herhangi bir ilave kart taşımadan cep telefonunu kullanarak tamamlamasını sağlıyor" şeklinde konuştu.

Güvenilirliği kesin olan ve hukuksal geçerliliği olan bu sistemle vatandaşın ayağına hizmeti götürdüklerini kaydeden Demir, "Örneğin mobil imza ile vatandaşımız Ankara'dan Fatih Belediyesi'ne gelmiş gibi işlemlerini tamamlayabiliyor. Müteahhitlerimiz ihalemize girmek için şartnameyi internet sitemizden indirdikten sonra teklifini bizzat gelmiş gibi verebiliyor. Örneğin bilgi edinme formlarını yollayabiliyor. Örneğin emlak vergisi tabela vergisi için beyannamelerini yollayabiliyor." diye konuştu.

Sistemi yazılım şirketi ve GSM yetkilileriyle birlikte uygulamalı olarak basına tanıtan başkan Mustafa Demir, kısa sürede yaygınlaşacak bu sistemle ağır işleyen bürokrasinin de azalacağını ve basitleşeceğini ifade etti.

Bu arada, toplantıya katılan GSM firması yetkilileri Mobil İmza sisteminde her imza için para verilmediğini ve sadece 3 YTL verilerek SIM kartın değiştirildiğini belirtti. Yetkililer, Mobil İmza sisteminden faydalanan vatandaşların bütün vergiler dahil 5 YTL vererek işlemlerinde kullanabildiklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber