Adresi dayalı nüfus kayıt sistemi öğrencileri vurdu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ağustos 2007 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşlık ve Nüfus İl Müdürlüğü, TÜİK'ten devraldığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ni çalıştıramadığı için adres değişikliği yapanların bilgisi sisteme girilemiyor.

Çocuğunu taşındığı yeni adresindeki okula kaydettirmesi zorunlu olan aileler okullardan 'Bu adreste kaydınız bulunmuyor' cevabını alıyor. Bu durum okul yöneticileri ile aileler arasında tartışmalara neden oluyor.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, okul kayıtlarında sıkıntıya yol açtı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile ilgili çalışmalarını 20 Ağustos tarihinde tamamlayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sistemi Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'ne devretti. Ancak bu kurum, sistem Ankara'dan açılmadığı için yeni adres girişi yapamıyor. Bu durum adresini değiştiren veya başka bir ilden nakil yaptıran ailelerin çocuklarını okula kaydettirememesine neden oluyor.

TÜİK ile Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü arasında yaşanan koordinasyonsuzluk, çocuğunu okula kaydettirmesi gereken ailelere sıkıntı yaşatıyor. Çocuğunun kaydını yaptırmak için okula götüren veliler 'Bu adreste kaydınız bulunmadığı için kayıt yapamayız' cevabı ile karşılaşıyor. Yeni uygulamaya göre kaydı oturduğu adreste ikameti bulunmayanların herhangi bir okula kaydı yapılmıyor. Aksi şekilde davranan okul yönetimleri ağır cezalarla karşı karşıya oldukları için kayıt yapmıyor. İkamet değişikliği yapan bir çok aile adres değişikliği yaptıramadığı için zaman zaman okullarda şiddetli tartışmalar yaşandığı oluyor.

Velileri ve okul yönetimlerini karşı karşıya getiren bu durum karşısında geçici formül önerisinde bulunan Milli Eğitim İl Müdürü Osman Nuri Gülay, "Okul müdürü, ailenin yeni adresi sistemde görünmediği sürece kaydını yapamaz. Ancak eski adresteki okulun müdürü kayıt yapabilir. Bu, bakanlık genelgesi ile hükme bağlandı. Veliler eki adreslerinde kayıtlarını yaptırsınlar, sistem çalışmaya başladığında ise çocuklarının kaydını yeni okullarına alabilirler." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber