Olası büyük İstanbul depreminde en çok etkilenecek bölgeler

Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan depreme dair görüşlerini sosyal medyadan açıkladı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Eylül 2019 23:09, Son Güncelleme : 26 Eylül 2019 23:11
Olası büyük İstanbul depreminde en çok etkilenecek bölgeler

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi başkanlığı yapan ve İTÜ'den emekli olan Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan İstanbul depremine dair görüşlerini sosyal medyadan açıkladı. İşte Naci Görür'ün açıklamaları:

Değerli takipcilerim, sizlerden çok soru var. Herkese cevap veremeyeceğim açık. En fazla sorulan sorulara cevap vereceğim. Bu cevaplar genellemeler içerecektir. Unutmayın, yerbilimleri matematik gibi değildir, en olası olasılık üzerinden soruna yaklaşır.

1) Bu son depremler İstanbul'u rahatlattı mı? (Hayır, daha da sıkıntıya soktu).

OLASI BÜYÜK DEPREMDEN EN ÇOK ETKİLENECEK BÖLGELER

2) Depremde en fazla nereler etkilenir? (a-kıyı kesimleri, b-Avrupa yakasının Çekmece ve Trakya kesimleri, c-2. köprüden D-B yönünde bir hat çizilirse, bu hattın K'de kalan alanlar beklenen depremi 1999 depremleri kadar hissederler)

DEPREMİN ZAMANINI KİMSE BİLEMEZ

3) Beklenen deprem ne zaman olur? (bunu bilemeyiz. Daha önce söyledik 2029'a kadar her an olma şansı %50'den fazla. 5-10 sene ileri geri oynayanilir). Ancak son depremler beklenen depremi öne çekmiş olabilir.

4) Kimi bilim adamları şu tarihe kadar deprem olmaz diyor (bunu hiçbir bilim adamı diyemez, itibar etmeyin).

5) Bu gece deprem olacak diyorlar, olur mu? (Bunu söylemek zır cahillik),

6) Biz ne önlem alabiliriz? (evinizin deprem güvenliğini ölçtürün, evinizi deprem güvenli döşeyin, büyük eşyalarınızı sabitleyin, deprem çantası oluşturun, Evinizde deprem sırasında toplanacağınız mada ve kanepe kenarlarında cenin pozisyonu alın, aile acil eylem planı yapın, evinizde depremden sonra hemen gaz, su vanalarını kapatın, elektrik şalterini indirin, evde yangın tüpü bulundurun, vb).

7) DASK yaptıralım mı? (kesinlikle yaptırın).

8) Her hoca birşey söylüyor, neye inanalım (daha önce de dedim araştırma yapıp da sonuçlarını uluslar aradı dergide yayımlayarak bilim dünyasımın süzgecinden geçirmiş olanlara itibar edin.

9) Celal Şengör hoca çok korkutuyor (Celal ülkemizin en önde gelen bilim adamıdır. Sözlerine kulak verin.)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber