Malatya kayısısı, kalp, kanser ve Alzheimer hastalıklarına iyi geliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2007 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KALP HASTALIKLARI, KANSER VE ALZHEİMER'A KARŞI KAYISI

- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. REŞAT APAK:

- "ARAŞTIRMALARIMIZA GÖRE MALATYA KAYISISI, ABD VE AVRUPA'DAKİ EMSALLERİNDEN ÜSTÜN"

BURHAN KARADUMAN

MALATYA (İHA) - İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Apak, Malatya kayısısının kalp, kanser ve Alzheimer hastalıklarına karşı duyarlı olduğunu belirterek vatandaşlardan bol bol kayısı tüketmelerini istedi.

İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Reşat Apak, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Altun, Yrd. Doç. Dr. Kubilay Güçlü, Yüksek Kimyager Mustafa Özyürek ve Yüksek Kimyager Saliha Esin Çelik tarafından gerçekleştirilen "Malatya Kayısısının Antioksidan Değeri" konulu araştırmanın sonucu açıklandı.

Malatya Eğitim Vakfı Başkanı Şaban Taçyıldız ile birlikte araştırmanın sonucunu açıklayan Prof. Dr. Reşat Apak, "Kayısının içindeki antioksidanlar kalp hastalıkları, kanser ve Alzheimer gibi hastalıklarla mücadelede en önemli unsurlardan biri. Biz de kayısının antioksidan değerlerini İstanbul Üniversitesi'nde araştırıp ortaya koyduk" dedi.

Malatya'da yetiştirilen çeşitli kayısı türlerinin yaş halde ortalama toplam antioksidan içeriğini keşfedip dünya literatürüne kazandırdıklarını belirten Prof. Dr. Apak, kuru kayısının da antioksidan, vitamin ve mineral deposu olarak yararlı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Apak,"Özelikle gün kurusu kayısıyı tavsiye ediyoruz. İçerisinde hiçbir kalıntı yok, antioksidan değerlerini de muhafaza ediyor" dedi.

Malatya'da yetişen yaş kayısının dünya standartlarının üzerinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Apak, "Yaş haldeki Malatya kayısısının antioksidan içeriği, bu yörenin benzersiz iklim yapısı nedeniyle ABD ve Avrupa'daki emsallerden üstündür. Araştırmalarımız bunu doğrulamıştır. Dünya değerleri yaş kayısı için 2.0-2.6 mikromol trolox/g iken Malatya kayısındaki bulgularımız ortalama 3.6 mikromol trolox/g dolayında çıkmıştır" şeklinde bilgi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber