Maslak trafiğinin rahatlama tarihi belli oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yapımı süren ve Büyükdere Caddesi-Maslak-Sarıyer güzergahında trafiği önemli ölçüde rahatlatması beklenen Ayazağa kavşağı tünelinin okullar açılmadan önce devreye gireceğini bildirdi.

Ayazağa kavşağındaki 2 tünelde incelemelerde bulunan Topbaş, burada yaptığı açıklamada, Ayazağa'nın yıllardan beri İstanbul'in en problemli noktalarından biri olduğunu söyledi.

Kavşağın 2 alt geçit, köprü ve üst geçitler olmak üzere 4 kattan oluştuğunu ifade eden Topbaş, toplam yol uzunluğunun ise 4 bin 934 metre olduğunu dile getirdi.

Bölgenin sirkülasyonu yüksek olması nedeniyle çalışmaların zor şartlarda ve mümkün olduğu kadar trafiği etkilemeden sürdürüldüğünü belirten Topbaş, "Kent planı yerleşim alanları ve iş merkezleri oluşturulmadan önce yapılmış olsaydı bu kadar zorluk olmayacaktı. Biz her şey bittikten sonra bu işi daha yüksek maliyetlerle çözmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Topbaş, kavşağın maliyetinin 49 milyon YTL olduğunu dile getirerek, "İçinde bulunduğumuz tünel, okullar açılmadan önce devreye girecek" dedi.

İstanbul'da ulaşımın bütün metropollerde olduğu gibi bir problem olduğunu anlatan Topbaş, Cumhuriyetin kuruluşundan kendilerinin göreve gelişine kadar İstanbul'da açılan kavşak sayısının 57 olduğunu, kendilerinin tamamladığı kavşakların sayısının ise 126'a ulaştığını belirterek, bu sayıyı dönem sonuna kadar 195'e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Kadir Topbaş, İstanbul'un erişimi ile ilgili master planını bitirdiklerini, 2012 yılında İstanbul'da raylı sistemin 250 kilometreye, daha sonraki aşamada ise 562 kilometre ulaşacağını kaydetti.

Bunun gerçekleşmesi durumunda İstanbul'un her yerine kolay ulaşım imkanı sağlanacağını ifade eden Topbaş, "İstanbul 2012'e kadar nefes almış bir kent olacak" dedi.

Topbaş, yeni hükümet kurulduktan sonra İstanbul'un trafik denetimini istediklerini belirterek, bununla ilgili tüm modelleri tetkik ettiklerini söyledi.

2008 yılı sonuna kadar İkitelli-Olimpiyat Stadı'na metro götürmeyi

hedeflediklerini söyleyen Topbaş, "O yerler yapılmadan, İkitelli'deki sanayi kurulmadan önce bu düzenlenmiş olsaydı oradaki kooperatifler bunun maliyetine katılırdı" şeklinde konuştu.

OKUL DÖNEMİ ULAŞIM

Bir gazetecinin "İstanbul trafiğini okulların ilk günü bir kaos bekliyor mu?" sorusu üzerine Topbaş, 2005-2006 ders yılının başında sıkıntı yaşandığını, 2006-2007 eğitim yılının ilk haftasında ise yapılan uyarılar sayesinde İstanbul trafiğinin rahat olduğunu hatırlatarak, işi olmayanları okul ve mesai saatinde trafiğe çıkmamaları konusunda uyardı.

Topbaş, "Sürücüler daha dikkat ederse koas yaşanmaz. İstanbul büyük bir aile, birinin hatası herkesi etkiliyor" diye konuştu.

Bu arada, Kadir Topbaş tünele girerken birkaç damla yağmur yağması üzerine de iki elini havaya kaldırarak, "Yağmuru hissetmek çok güzel" dedi.

YOL YAPIM ÇALIŞMALARINA KATKI

Kadir Topbaş, tüm dünyada erişim ve ulaşım sistemlerinin götürüldüğü yerlerdeki arsa değerlerinin yol çalışmalarına katkıda bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Doğru olan da bu. Biz de bu yolları yaparken, bu daha önce planlanmış olsaydı maliyeti buradaki değer artışlarından almamız lazımdı. Biz bunu cepten harcıyoruz. Buradaki yatırımcılar buna katılmadı. İstanbul'un kaynağı sonsuz değil. Bir araziyi sattık halen parasını alamadık, ulaşımda kullanılmak üzere. Maddi sıkıntımız var, borç alamıyoruz, kendi kaynaklarımızı kullanıyoruz. Yol, kavşak, metro gibi erişim imkanları geldikçe oradaki büyük yapılardan bu bedeli almak durumundayız. Bundan sonra yöntem bu. Ruhsat aşamasında UKOME kararları verilirken bu şartları koşturuyoruz. Buna mecburuz. Başka türlü kaynak oluşturma imkanımız yok."

METROBÜS 15 EYLÜL'DE HİZMETTE

Kadir Topbaş, Küçükçekmece-Topkapı hattında çalışacak metrobüsün de 15 Eylül'de hizmete açılacağını bildirdi.

Metrobüsün 1. etap projesinin Küçükçekmece-Topkapı arasında olduğunu belirten Topbaş, yapılan değerlendirmeler sonrası bu hattı İstanbul Üniversitesi'nin Avcılar Kampüsü'ne kadar götürme kararı aldıklarını söyledi.

Topbaş, uzatılan kısmın açılışının gecikebileceğini dile getirerek, "Arzu ettiğimiz şu, Avcılar Kampüsü'nden Boğaz Köprüsü'nü de geçerek Göztepe'ye kadar gelebilmek. Yani bir tramvay gibi, metro gibi vatandaşımız 4 dakikada bir geçen araca binip gayet konforlu, tertemiz, işine, eğitimine gidebilsin. Bireysel aracı fazla tercih etmesin" dedi.

Metrobüsün Beylikdüzü'ne uzatılmayacağını kaydeden Topbaş, şöyle devam etti:

"Çünkü Beylikdüzü'ne metro projemiz var. Metromuz daha sonra Silivri'ye kadar gidecek. Bunun için daha uzatmayı doğru bulmuyoruz, çünkü yüzeyde bu yapılanları daha sonra metro gelince sökmek zorunda kalırız. Ancak Avcılar'da bir transfer merkezi olacak. O taraftan gelenler daha sonra aktarmayla rahatlıkla kent içine ulaşacaklar. Böylece İstanbul'un önemli bir aksı çözülmüş olacak." Topbaş, metrobüs güzergahında çalışan minibüs ya da otobüs seferlerinin kaldırılıp kaldırılmayacağının sorulması üzerine de otobüslerin kaldırılacağını, metrobüs ile sağlanacak konforlu bir ulaşım imkanının minibüse olan talebi azaltacağı, minibüslerin de mağdur edilmeden başka güzergahlarda değerlendirileceğini söyledi.

TAKSİM MEYDANI'NI YAYALAŞTIRMA PROJESİ

Başkan Topbaş, bir gazetecinin "Taksim'le ilgili geçen gün yapmış olduğunuz açıklama çok net anlaşılamadı. Araç trafiğine kapatılıyor, yayalar için düzenleme yapılıyor diye algılandı" şeklindeki sözleri üzerine de, meydanın araç trafiğine tamamen kapatılmadığını belirterek, "Araçlara çok az bir geçiş veriliyor. Daha çok yayanın rahatlıkla geçebileceği, peronların, otobüs duraklarının kalktığı meydan algılamasını getiriyoruz. O proje içinde bir de eski futbol sahası olarak bildiğimiz Gezi Parkı içindeki çukur noktanın önündeki merdivenlerin kaldırılması suretiyle meydanla bütünleştirilecek" diye konuştu.

Taksim'de metro çıkışlarının da yanlış noktalarda olduğunu dile getiren Topbaş, daha sonra bu konuyla ilgili bir düzenleme yapılabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber