Fırat: Anayasa'da türban olmayacak

Haber Giriş : 28 Ağustos 2007 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mir Mehmet Dengir Fırat, Anayasa değişikliğini tartışmaya açacaklarını bildirdi.

Fırat düzenlediği basın toplantısıyla Anayasa değişikliği ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi verdi. Fırat kendisi başkanlığında Burhan Kuzu, Zafer Üskül, Cemil Çiçek, Ahmet İyimaya, Hayati Yazıcı, Nimet Çubukçu, Ayşenur Bahçekapılı, Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ ve Ertuğrul Günay'dan oluşan 11 kişilik bir heyetin bugün ilk toplantısını yaparak söz konusu taslağı görüşmeye başladığını açıkladı.

Perşembe gününden itibaren taslağın maddeleri üzerinde görüşmelerin yapılacağını kaydeden Fırat, görüşmelerden sonra ortaya çıkacak metnin tüm sivil toplum kuruluşlarının bilgisine sunacaklarını söyledi.

AKP'nin internet sitesinde de bir bölüm açarak vatandaşların görüşlerini alacaklarını belirten Fırat son olarak taslağı hazırlayan bilim adamlarıyla bir araya gelerek değişiklik taslağına son şeklini vereceklerini ve ardından TBMM'ye sunacaklarını bildirdi.

-REFERANDUMA SUNACAĞIZ-

Fırat, TBMM'de hangi oy oranıyla kabul edilirse edilsin Anayasa tasarısının halkoylamasına sunulacağını belirterek, ?Çünkü Anayasa vatandaşla devlet arasında hak ve özgürlükleri belirleyen temel hukuk kuralı ise bunun vatandaşlar tarafından tescil, kabul edilmesi esas olacaktır. Böylelikle Türkiye ilk kez sivil bir Anayasaya kavuşmuş olacaktır.

Tartışılan Anayasa taslağının kendilerine ait olmadığını ifade eden Fırat şöyle konuştu:

?TOBB, TÜSİAD'ın yaptığı, birçok sivil toplum kuruluşunun yapmış olduğu gibi o arkadaşları bağlayan bir taslak. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi'ne ait bir taslak olabilmesi için siyasi irademizin buna yansımış olması lazım. Ancak belli bir süre sonra, ki bu sürenin mümkün olduğu kadar kısa tutulması taraftarıyız, ondan sonra bu taslak AKP'nin bir ön taslağı olacaktır ama nihai taslak, bu tartışmalar, toplumun katkıları sağlandıktan sonraki metin olacaktır.?

-YENİ ANAYASADA BİREY ÖNDE-

Fırat, taslağın temel özellikleri hakkında şu bilgileri verdi:

?1982 anayasasına göre daha özgürlükçü, bireyin hak ve özgürlüklerini teminat altına alan ve bu özgürlüklerin kısıtlanmasını çok istisnai şartlara bağlayan ve özellikle yasama yürütme ve yargının yetki alanlarını ve birbirleriyle olan çalışmalarını iyi çalıştırabilecek mekanizmaları Getiriyor. Özellikle yargının bağımsızlığını ve hızlı karar alabilmesini temel bazı değişiklikler getiriyor.?

-MEDYADAKİ TARTIŞMALAR SAĞLIKLI DEĞİL-

Medyada tartışılan maddelerin çoğunun yasa metninde farklı şekilde yer aldığını belirten Fırat, ?Yapılan tartışmaların çok sağlıklı olduğu kanısında değilim. Ancak sağlıklı bir tartışma bu tasarıya siyasi irade de katıldıktan sonra, detaylı açıklamalar ve detaylı metinlerle mümkün olacaktır. Ancak Anayasanın insan odaklı olduğunu, devletten çok insanı odağına aldığını belirtmek istiyorum? dedi.

-YENİ YILA KADAR TAMAMLANIR-

Fırat bir soru üzerine yeni, Eylül ayına kadar bir metnin ortaya çıkabileceğini, yeni yıla kadar da meclise sunulacağını açıkladı.

Fırat, başka bir soru üzerine de 21 Ekim'de referanduma sunulacak olan ve Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliklerinin taslakta da olduğunu ifade ederek, söz konusu referandumunla ilgili yeni bir karar verilebileceğinin sinyallerini de verdi. Fırat, referandumun durdurulup durdurulmayacağı konusunun ayrı bir hukuki tartışma olduğunu belirterek bunun da Cumhurbaşkanı seçildikten ve Bakanlar Kurulu ele alındıktan sonra

yapılabileceğini söyledi.

-ANAYASA'DA TÜRBAN YASAĞI YOK-

Fırat, bir gazetecinin Anayasa'da türbanla ilgili yasağın kaldırılıp kaldırılmayacağı şeklinde sorduğu soru üzerine de, ?Anayasa'da veya yasalarda türbanla ilgili bir yasağın olduğunu bilmiyorum. Benim bilebildiğim kadarıyla Anayasa Mahkemesi'nin bir karar nedeniyle gerekçesinde bu konuda bir ifade var. Dolayısıyla bir yasağın kaldırılıp kaldırılmaması konusunda bir şey yok? dedi. Anayasa tartışmalarının türban konusuna indirgenmesini doğru bulmadığını ifade eden Fırat, Anayasa'nın odağında insan olduğunu ve özgürlüklerin sınırlandırılmasının da ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde olabileceğini söyledi. Aynı konuyla ilgili başka soru üzerine de Fırat, üniversitelerde türbanın yasak olmasının Anayasa ile ilgili olmadığının sorunun yönetmeliklerden kaynaklandığını kaydetti.

Fırat, söz konusu taslağın kendilerinin isteği üzerine hazırlattırıldığını ancak TOBB ve TÜSİAD gibi kurumların da daha önce hazırladığı taslakları incelediklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber