Memura 360 YTL dengesizlik farkı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Ağustos 2007 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YILDA 120 YTL ÖDEME İLE ÜÇ YILDA KAPATILACAK

MEMURLAR İÇİN YENİ MAAŞ SİSTEMİ TARTIŞILIYOR, DENGESİZLİKLER İÇİN EK ÖDEME GELİYOR

Memura 360 YTL dengesizlik farkı

Hükümet, memur sendikalarına, değişik kurumlarda çalışan aynı statüdeki memurlar arasındaki ortalama 360 YTL'lik farkın 3 yılda ödenmesini önerdi. Farkın her yıl 120 YTL olmak üzere ödenmesi planlanıyor

ANKARA Milliyet

Memur sendikalarıyla toplu görüşmelerin 5. turunu gerçekleştiren hükümet, Devlet Memurları Yasası'ndaki mali ve sosyal hakları düzenleyen bölümde değişikliğe gidilmesi ve yeni maaş sistemine geçilmesi önerisini sundu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 'eşit işe eşit ücret' prensibini hayata geçireceklerini belirterek, ek ödeme alamayan yaklaşık 1 milyon 600 bin memura ortalama 360 YTL farkın her yıl 120 YTL olmak üzere ödenmesini önerdiklerini bildirdi.

Hükümet ile memur sendikaları konfederasyonları arasındaki toplu görüşmelerin 5. turu dün gerçekleştirildi.

Şahin, toplantının ardından yaptığı açıklamada, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun öncelikle mali ve sosyal hükümlerini düzenleyen bölümünde, 'ciddi, köklü, reform' sayılabilecek adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Maaşlar düşmeyecek

Şahin, kamu çalışanlarının maaş zammından çok değişik kurumlarda çalışan aynı statüdeki personel arasındaki ücret farkının giderilmesine yönelik beklentileri olduğunu vurguladı.

Kamudaki maaş sisteminin çok karmaşık olduğunu söyleyen Şahin, öncelikle maaş unsurlarını "temel görev aylığı", "hizmet farkı ek ödemesi", "performans ödemesi" olmak üzere üçe indirmeyi plandıklarını aktardı.

Yeni sistemde artık derece-kademeden vazgeçip basamak-grup sistemine geçmeyi düşündüklerini belirten Şahin, "Hiçbir kamu görevlisinin maaşında düşme olmayacak. Çok büyük bir kitlenin maaşında yüzdeliklerin dışında artışlar olacak. Bu tür temel değişiklikler önce bir tepki ile karşılanır. Gruptaki yerler ile ilgili itirazlar olacaktır ama bu tepkileri göğüslemeye hazırız" diye konuştu. Şahin, şunları kaydetti:

3 yıl ödenecek

"Aynı okulu bitirmiş, aynı zamanda işe başlamış ama farklı kurumlarda çalışan insanlar niye birbirlerinden farklı ücret alsınlar? Birinde 1500 YTL alıyorsa, diğerinde 1000 YTL alıyor.

Asıl huzursuzluk burada çıkıyor. Buna ilişkin yasal düzenlemeyi mümkünse bu yıl hemen Meclis'ten geçirip 2008'de yürürlüğe koymak istiyoruz. Bunu yürürlüğe koyduğunuz takdirde yeni girenler için belki adaleti sağlayabilirsiniz ama mevcut 2 milyona yakın personel arasındaki farklılığı nasıl ortadan kaldıracaksınız? 90 YTL'lik denge tazminatı bu sorunu çözmeye yetmedi.

Maliye bürokratları ek ödemesi olan personelimizin almış olduğu miktarın ortalamasını 450 YTL olarak hesapladı. Ama biz 1 milyon 400 bin memurumuza 90 YTL verdik.

Maliye, bu aradaki farkı dengeyi sağlamak için tek seferde ödeyemeyeceğini bildirdi. Bu 360 YTL'yi bir çırpıda ödeyemeyeceğimize göre, bunu nasıl ödeyeceğiz? Bunu 3 yıllık dönem içerisinde öder ve bu farkı kapatırız."

Konfederasyonların prensip olarak bu öneriye sıcak baktığını ve konuyu kendi aralarında değerlendireceklerini belirten Şahin, görüşmelerde oransal bir zam teklifinde bulunmadıklarını, zam oranının toplu görüşmelerin yarın yapılacak 6. turunda ele alınacağını söyledi.

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ise farkın yansıtılması konusunda endişeleri olduğunu vurgulayarak, "Biz sepet düzenlemesi istiyoruz. Yapılacak artışlar taban aylığı, denge tazminatı, sendika ödentisi, aile yardımı içerisinde paylaştırılsın" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber