Doktorlar hastanedeki şiddeti anlatıyor (2)

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Ağustos 2007 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Silahını çıkarıp masaya koydu

ACİL SERVİS SENDROMU-Özlem YILMAZ hazırladı-2

Doktorlar hastanedeki şiddeti anlatıyor. Hastanelerde şiddetin dozunun giderek arttığını, hemen her gün hasta ve hasta yakınları tarafından birinin saldırıya uğradığını anlatan doktorlar ve hastane personeli, can güvenliği istiyor.

ÖZEL Okmeydanı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esen Hacıhaliloğlu, 21 yıllık meslek hayatı boyunca çoğu zaman şiddet ve tehdit olaylarına tanık olduğunu anlattı. Bir hastasının muayene öncesi silahını çıkarıp masaya koyduğunu ve yeşil reçeteli ilaç yazmasını istediğini söyleyen Dr. Hacıhaliloğlu, ?Özel hastanelerde bu tür vakalar daha az yaşanıyor. Ancak Şişli Etfal Hastanesi'nde görev yaparken birçok olay yaşadım. Dahiliye Polikliniği'nde çalışırken bir hasta içeri girer girmez, silahını çıkarıp poliklinik defterinin üzerine koydu. Yeşil reçeteyle yazılabilecek uyuşturucu tarzı bir ilaç yazmamı istedi' diyerek anlatmaya başlıyor:

HER AN FACİA YAŞANABİLİR

?HastanIn silahını masaya koyması elbette bir tehditti. ?Ben dahiliyeciyim, bu ilaçları yazamam' dedim. Kendisini muayene ettim ve bronşit teşhisi koyduğumdan gerekli ilaçları yazdım. Ancak bir türlü odadan çıkmayınca paniklemeye başladım. Bir ara fırsatını bulup dışarı çıkarak personele haber verdim. Koridoru boşalttılar. Çünkü her an bir facia yaşanabilirdi. Sonra polis çağrıldı.' Bir kez de yumruk yemekten son anda kurtulduğunu belirten Dr. Esen Hacıhaliloğlu, ?Şişli Etfal'in acilinde görev yaparken, bir gecede en az 200 hasta geliyordu. Önceliği her zaman durumu acil olan hastaya veriyorsunuz. Çok içki içtiği için sürekli kusan bir genç gelmişti. Basit bir durumdu. Ailesine ?Tehlikesi yok' diyerek hastayı gözlem odasında bekletmeye başladık. Kavga çıkardılar. Beni bulamadıkları için hemşireye saldırarak yumruk atmışlar. Hemşirenin gözü morardı. Yaşananlar korkunç' dedi.

DOKTOR SORUMLU TUTULUYOR

ÖZEL Okmeydanı Hastanesi Acil Servis hemşiresi Songül Akan, Türkçe bilmeyen bir ailenin hastasını getirdiğini, ancak açıklamalarını anlamayınca sinirlenip, telefonda ?Silahlı birkaç kişi alıp gelin' dediğini sonradan fark ettiklerini anlattı. Acil Servis Hekimi Dr. İsmail Bundak, bugüne dek şans eseri saldırıya uğramamış. Dr. Bundak, ?Hasta yakını acil servise gelip yaşamını yitiren hastasını doktorun öldürdüğünü düşünüyor. ?Niye kurtaramadın?' diye tepki gösteriyor. Doktor, gerekli açıklamayı yapmazsa film kopuyor. Doktorun hasta yakınlarına gerekli bilgiyi vermesi gerekiyor' dedi.

İLK SALDIRI GÜVENLİKÇİYE

Hastanenİn güvenlikçilerinden Sezgin Girgin ise, 24 saat Acil Servis'te bir güvenlikçinin beklediğini, en çok kurşunlama, bıçaklama gibi adli olaylar ve kalp krizlerinde olay çıktığını aktarıyor. Girgin başından geçenleri ?Polis gelene dek ilk hedef biz oluyoruz. Bir gece hastanenin camını indirdiler, kapıları kırdılar. Biz kapıları tutmasak, doktorlara saldıracaklardı. Sonra doktorları acilden kaçırdık' şeklinde anlattı.

Polisiye tedbirler alınmalı

TÜRK Sağlık Sendikası Genel Başkanı Önder Kahveci, ?Hastanelerin özellikle acil servislerinde çok ciddi olaylar yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız tüm görüşmelerde bu sorunu dile getirdik. Hastanelerde tedbir alınmasını önerdik. Mutlaka hastanelerde polis beklemeli, polisiye tedbirler alınmalı' dedi. Yozgat'ta 112 Acil'e telefon eden kişinin ambulans istediğini anlatan Kahveci, ?Arkadaşımız, ambulansın nereye gideceğini soruyor. Vatandaş hiddetleniyor, gelip şiddet uyguluyor. Hastaneye gelen insanların psikolojileri de bozuk oluyor. Ancak hınçlarını sağlık personelinden çıkarmamaları gerekiyor. Böyle bir saldırı doğru görülemez. Tedbir alınmazsa bunlar yaşanacaktır' diyerek uyarıda bulundu.

Başhekime 9 telefon darbesi

Hastanelerdekİ saldırılarda başhekimler de paylarına düşeni alıyor. Doktorla tartışan bir hastaya müdahale etmek isteyen Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nin Başhekimi Dr. Abdurrahman Arıcı, bir saldırganın kendisine elindeki telefonla 9 kez vurması sonucu hastanelik oldu. Saldırgan Sedat Şener gözaltına alınırken, Arıcı hastanenin beyin cerrahi servisinde tedaviye alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber