Yükseköğretim Kanunu, disiplin cezasına itiraz yönünden eksik düzenlenmiş

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunundaki eksik düzenleme, Rektörlük bünyesindeki idari personele verilen disiplin cezasını sakatlamaktadır. Çünkü rektörlükler bünyesinde görev yapan idari personele disiplin kurulu tarafından verilen cezaların itirazlarını görüşecek olan kurula kanunda yer verilmemiştir. İtiraz mercii kanunda düzenlenmemiştir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Ekim 2019 10:10, Son Güncelleme : 19 Ekim 2019 00:25
Yükseköğretim Kanunu, disiplin cezasına itiraz yönünden eksik düzenlenmiş

Bilindiği üzere, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun "Disiplin ve Ceza İşleri" başlıklı 9. bölümünde yer alan "Genel esaslar" başlıklı 53.maddesine ek olarak 2016 yılında 8 adet madde eklenerek 657 sayılı Kanunun disipline ilişkin maddelerine ek olarak yeni disiplin cezaları ve bu cezaların verilmesini gerektirecek yeni fiiller belirlenmiş, idari ve akademik personellerin disiplin soruşturmasının yapılmasına ilişkin esas ve usuller düzenlenmiştir.

2547 Sayılı Kanunun "Disiplin cezası verme yetkisi" başlıklı 53/Ç maddesinde ise aylıktan kesme ve üzeri cezaların disiplin kurullarınca verileceği belirtilmiştir.

İşte o madde;

"Disiplin cezası verme yetkisi:
Madde 53/Ç- (Ek: 2/12/2016 - 6764/30 md.)
Disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullar şunlardır:
a) Uyarma ve kınama cezaları sıralı disiplin amirleri tarafından, rektörler ve bağımsız vakıf meslek yüksekokulu müdürleri hakkında Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından verilir.
b) Aylıktan veya ücretten kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme cezaları kişinin görevli olduğu birimdeki disiplin kurulu kararı ile verilir.
c) Üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma cezaları atamaya yetkili amirin teklifi üzerine Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla verilir.
d) Rektörler, bağımsız vakıf meslek yüksekokulu müdürleri ve dekanlar hakkında aylıktan veya ücretten kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma cezaları Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla verilir."

Bu madde hükmünde Rektörlükler bünyesinde görev yapan idari personellere aylıktan kesme ve üzeri cezaları verme yetkisi disiplin kuruluna (üniversite yönetim kuruluna) verilmiştir.

2547 Sayılı Kanunun "İtiraz" başlıklı 53/F maddesinde de disiplin cezalarına ilişkin yapılacak itirazların da yine disiplin kurullarınca inceleneceği belirtilmiştir.

İşte o madde;

"İtiraz:
Madde 53/F- (Ek: 2/12/2016 - 6764/33 md.)
Disiplin cezalarına itiraz edilebilecek amir ve kurullar şunlardır:
a) Uyarma ve kınama cezalarına karşı itiraz ilgilinin görevli olduğu birimin disiplin kuruluna, dekanlar için üniversite disiplin kuruluna, rektörler ve bağımsız vakıf meslek yüksekokulu müdürleri için Yüksek Disiplin Kuruluna yapılabilir.
b) Aylıktan veya ücretten kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme cezasına karşı itiraz ilgilinin görevli olduğu üniversite disiplin kuruluna, yükseköğretim üst kuruluşlarında görev yapan personel için Yüksek Disiplin Kuruluna yapılabilir.
İtiraz süresi, cezanın tebliğ tarihinden itibaren yedi gündür.
İtiraz mercileri, itiraz tarihinden itibaren altmış gün içinde karar verir.
İtiraz mercileri itirazı kabul ya da reddedebilir. İtirazın kabul edilmesi halinde ceza tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar, ancak ilgili disiplin amiri veya disiplin kurulu tarafından kabul gerekçesine uygun olarak en geç üç ay içerisinde yeni bir işlem tesis edilebilir."

Bu madde hükmünde disiplin cezalarına itirazların nerelere yapılacağı ve itirazın incelenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmesine rağmen Rektörlük bünyesinde çalışan idari personele disiplin kurulu tarafından verilen cezalara itiraz edilmesi durumunda itirazların hangi kurul tarafından incelenip karara bağlanacağı kanunda belirtilmemiştir. Kısacası Rektörlük bünyesinde çalışan idari personele verilen cezalara yapılacak itiraz mercii kanunda düzenlenmesi unutulmuştur.

Bu bakımdan yapılan itirazları karara bağlayacak kurul kanunda düzenlenmediğinden itirazlar, ya karara bağlanamamakta yada cezayı veren disiplin kurulunca (üniversite yönetim kurulu) karara bağlanarak disiplin cezaları sakatlanmaktadır. 2547 Sayılı kanuna Rektörlük bünyesinde görev yapan idari personellere aylıktan kesme ve üzeri verilen cezalar için itiraz makamları ivedilikle eklenmeli, kanunda gereken düzenleme yapılmalıdır. Aksi durum, disiplin cezalarına yapılan itirazları sakatlayacak ve idare mahkemelerinde disiplin cezalarının iptal edilmesine sebebiyet verecektir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber