Disiplin kurulu, memura teklif edilen cezayı iptal ederse amir yine de ceza verebilir mi?

Disiplin kurulu memura teklif edilen cezayı red ederse atamaya yetkili amirler başka bir disiplin cezası verebilmektedirler.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Ekim 2019 00:04, Son Güncelleme : 11 Ekim 2019 12:16
Disiplin kurulu, memura teklif edilen cezayı iptal ederse amir yine de ceza verebilir mi?
Soru; Hakkımda yapılan soruşturma sonucunda "Devlet Memurluğundan Çıkarma" cezası teklifi getirilmiş ve dosyam MEB Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmiştir. MEB Yüksek Disiplin Kurulu; "isnat olunan fiilin işlendiği konusunda mevcut bilgi ve belgelere göre yeterli kanaat oluşmadığı kararına" vararak "Devlet Memurluğundan Çıkarma" cezası ile cezalandırılmam hususundaki teklifin "Reddine" oy çokluğu ile karar verilerek dosyam İl Milli Eğitim Müdürlüğüne sevk edilmiş ardından Milli Eğitim disiplin kurulunda "Kademe İlerlemesinin Durdurulması" cezası verilmiş ve ceza Vali tarafından onaylanmıştır. Bu durum mevzuata uygun mudur?

Cevap; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullar" başlıklı 126. maddesinde; "Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler il disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde Valiler tarafından verilir.

Devlet memurluğundan çıkarma cezası amirlerin bu yoldaki isteği üzerine, memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu kararı ile verilir.

Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunun ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddeder. Ret halinde atamaya yetkili amirler 15 gün içinde başka bir disiplin cezası vermekte serbesttirler.

Özel kanunların disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullarla ilgili hükümleri saklıdır." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlerin 3. fıkrasındaki; "Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunun ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddeder. Ret halinde atamaya yetkili amirler 15 gün içinde başka bir disiplin cezası vermekte serbesttirler." hükmüne göre disiplin kurulu memura teklif edilen cezayı red ederse atamaya yetkili amirler başka bir disiplin cezası verebilmektedirler.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber